Seminární práce - určování jakosti vajec



host - 39.86 (?)
27.5.2014 6:27

Dovolte abych se opravil. V praxi se posuzuje celé vajíčko. Laboratorní posouzení se nazývá stanovení Haughovy jednotky stanoví se zvlášt u žloutku a zvlášt u bílku daného vajíčka. číslo nevyjadřuje poměr mezi hmotností a průměrem kruhu, ale mezi výškou a průměrem. 

Ale pan učitel by Vás určitě opravil  ,ale dal by Vám trojku a toho nechci být příčinou 

                                                                              drůbežář

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 189.47 (?), 25.5.2014 19:35, zobrazeno: 13049x

Dobrý den,
potřeboval bych od Vás, zkušených chovatelů slepic, poradit s několika otázkami, které si kladu v mé seminární práci na téma "Měření jakosti slepičích vajec". 
1. Slepice se chovají po dobu 2 snůškových cyklů, trvá-li jeden 10-12 měsíců, pak se slepice chovají pouze 2 roky? Platí tato informace i pro nosnice domácího chovu?

2. Říká se, že v domácím chovu mají žloutky sytě oranžové ty slepice, které jedí hodně zeleného. Myslíte, že to je pravda? A proč, je-li to pravda? 

3. Proč je důležité při určování jakosti vajec hodnotit i tloušťku skořápky?

Za všechny odpovědi a rady Vám moc děkuji. Luboš R.

   
host - 137.169 (?), 25.5.2014 22:23

1. Slepici můžete chovat až do její přirozené smrti. Otázkou je jen důvod. Protože v prvním cyklu snese nejvíc ks vajec i nejvíc hmoty vajec, ve druhém sice méně ks ale stejně hmoty vajec. Ve třetím už klesá jak počet ks tak i hmota. A dále s věkem stále pokles obojího až do vyhasnutí pohlavních cyklů. Obyčejně se zhoršuje i zdraví a vše související.
Zootechnické kategorie u nosné drůbeže jsou kuřice a slepice. Celkový věk při vyřazení z chovu = stáří kuřice (cca 150-200 dnů) + délka snáškového cyklu slepice. Nebo + dále přepeření slepice (cca 50-60 dnů) a + délka druhého cyklu, zas přepeření a třetí cyklus atd.
2. Sytě žlutooranžová barva žloutku bývala znakem potravy bohaté na β karotén, prekursor vitamínu A. Zdroj: mrkev, zelené krmení. Karotenová barviva v krmivu přechází do žloutku. Ale přecházejí z krmiva i barviva jiná, která se mohou do krmiva za účelem „vybarvení“ žloutku přidávat.
3. Pevnost, mechanické vlastnosti vajec, odolnost, trvanlivost.
Hodně jedniček. JG

   
host - 234.228 (?), 25.5.2014 22:47

Vážený studente, nemýlím-li se, tak jestli máte zadánu seminární práci, studujete pravděpodobně vysokou školu. Odhlédnu-li od toho, že témata bývají poměrně přesně zadávána, šokují mne Vaše základní zootechnické neznalosti. Otázky, které kladete, patří k základním znalostem v chovu drůbeže. Nastudujte proto tato témata důkladně z učebních textů. Jakost vajec se nedá měřit,(čím?).Slepice ve velkochovu 1 snáškový cyklus, v drobném až tři. Barvu žloutku určuje obsah karotenoidů v krmivu. Tloušťka skořápky je limitujícím faktorem v průmyslové výrobě vajec(ekonomika výroby-ztráty). V.L.

   
host - 39.86 (?), 26.5.2014 16:29

Nosnice ve velkochovech se chovají pouze jeden snáškový cyklus který trvá 12 měsíců vyjímečně se chovají v prodlouženém cyklu 14 nebo i 16 měsíců. Zelené krmení obsahuje kromě zelenéno barviva zvaného chlorofyl další barviva zvané xantofyly, ty způsobují žluté nebo i oranžové zbarvení žloutkú vajec. Základním ukazatelem kvality valec je tak zvané Hugovo číslo je to poměr mezi průměrem kruhu který vytvoří vejce bez skořápky a hmotností daného vajíčka. Další kvalitatívní ukazatel je číslo šlehatelnosti bílku mělo by být 4 až 7 a udává kolikrát bílek po našlehání nabude. taktéž se měrí doba po kterou pěna neklesá. 

drůbežáž 

      
host - 39.86 (?), 27.5.2014 6:27

Dovolte abych se opravil. V praxi se posuzuje celé vajíčko. Laboratorní posouzení se nazývá stanovení Haughovy jednotky stanoví se zvlášt u žloutku a zvlášt u bílku daného vajíčka. číslo nevyjadřuje poměr mezi hmotností a průměrem kruhu, ale mezi výškou a průměrem. 

Ale pan učitel by Vás určitě opravil  ,ale dal by Vám trojku a toho nechci být příčinou 

                                                                              drůbežář

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika