Plemena slepic a jejich zvukový projev
|
|
 |
 |
host - 116.7 (?) 16.8.2010 7:51
Jitko, tak to jste mě potěšila. Úžasné, zvlášť ten kurník. To je vymakané! Už jsem tu na netu viděl odkaz, tak jsem se byl podívat na těch jejich stránkách a připadalo mi to jako z budoucnosti :-), ani jsem nevěřil, že by si to mohl někdo u nás pořídit. Pokud vůbec u nás slepice budou, tak v něčem podobném. Sháním informace dopředu, chci to dobře promyslet. S tím plemenem ale přeci jen dám přednost nějaké droboti. Moje babička kdysi měla pár liliputek mezi normálními a tehdy se mi moc zalíbily.
Přeci se vás ale zeptám: ten výběh u toho superkurníku mi připadá malý, jak často ho přemísťujete? Předpokládám, že ty slepičky mají občas (nebo denně?) k dispozici větší kus zahrady. A už v kurníku ty slípky přezimovaly? V Anglii moc velké mrazy obvykle nejsou a nevím, co slepice vydrží, tak proto se ptám. To jsou blbé dotazy - to víte člověk z města :-)!
Tak ať vám pipky dělají radost!
Petr
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 97.42 (?), 12.8.2010 22:33, zobrazeno: 26841x
Zdravím diskutující!
Uvažuji o tom pořídit si pro radost, okrasu a trochu užitku pár (3?) slepiček. Protože ani sebe ani sousedy nechci moc obtěžovat (zahrádka je ve městě), byl bych rád, kdybyste mi mohli jako zkušení chovatelé poradit, která plemena nejsou moc hlučná. kohoutka si asi dovolit z tohoto pohledu nemůžu :-). Prostoru nebude příliš, nevím, jestli si mohu dovolit nechat slípky běhat po zahradě, která bude udržovaná, takže velikost výběhu ve svých radách vezměte též v potaz. Předpokládám, že nějaké zdrobnělé slípky by byly lepší. A raději něco barevnějšího a ozdobnějšího. Začínám, tak aby to nebylo něco příliš exotického, dalo se to sehnat a nebylo to moc náročné. Slípky jsem nikdy nechoval, ale s okrasným ptactvem a jinými zvířaty nějaké zkušenosti mám.
Moc díky za rady a přeji krásný zbytek léta!
Petr
|
|
 |
|
 |
 |
|
rettigova - Stříbrný Zahrádkář (160) - 207.90 (?), 15.8.2010 10:45
Jsem podobný chovatel, máme 4 slepičky typu Dominant, polotěžké nosnice a jsem maximálně spokojená.Holky jsou potichu, jen občas se ozve kráá, kráá - podle hlasu poznám, jestli spokojeně nebo jim něco vadí.Jen když snesou, ví o tom celá ulice, ale to je během dopoledne. Nevím, jak jiná plemena, ale já jako naprostý začátečník jsem zvolila tyto snad nejběžnější slepice, dvě jsou černé, dvě zrzavé, zatím zcela zdravé a nejsou ani podle popisu příliš háklivé, což je zpočátku také pro nás důležité.Podle mně nehledejte žádné hedvábničky, černé peří s namodralým leskem nadělá parády dost a jsme překvapeni, jak jsou chytré. Nemají kohouta, tak chodí za mnou.Zařadily se po bok kočkám a jorkšírovi, umí si udělat pořádek, načepýří se a klofnou psa i kocoura, když jde o žvanec. Zahradu u domu máme spíš pro okrasu a na /celkem/ udržovaném trávníku a terase se slepičince vyjímají divně..Navíc jsou strašně zvědavé a uštípnou a pohodí cokoliv barevného. Koupili jsme z Anglie kurník i s výběhem, údajně to pro čtyři stačí, my jsme přikoupili ještě 10a zahrady, tak nevím, účelné je to ale maximálně.Vytáhnete jedno šufle-vypadnou slepičince, vytáhnete druhé - máte vejce.je to na omlet.co.uk, my máme eglu classic.Přála jsem si to jako dárek k šedesátinám a je lepší, než brilianty.Zkusím přidat foto. Zdravím Jitka
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 116.7 (?), 16.8.2010 7:51
Jitko, tak to jste mě potěšila. Úžasné, zvlášť ten kurník. To je vymakané! Už jsem tu na netu viděl odkaz, tak jsem se byl podívat na těch jejich stránkách a připadalo mi to jako z budoucnosti :-), ani jsem nevěřil, že by si to mohl někdo u nás pořídit. Pokud vůbec u nás slepice budou, tak v něčem podobném. Sháním informace dopředu, chci to dobře promyslet. S tím plemenem ale přeci jen dám přednost nějaké droboti. Moje babička kdysi měla pár liliputek mezi normálními a tehdy se mi moc zalíbily.
Přeci se vás ale zeptám: ten výběh u toho superkurníku mi připadá malý, jak často ho přemísťujete? Předpokládám, že ty slepičky mají občas (nebo denně?) k dispozici větší kus zahrady. A už v kurníku ty slípky přezimovaly? V Anglii moc velké mrazy obvykle nejsou a nevím, co slepice vydrží, tak proto se ptám. To jsou blbé dotazy - to víte člověk z města :-)!
Tak ať vám pipky dělají radost!
Petr
|
|
 |
|
 |
 |
|
rettigova - Stříbrný Zahrádkář (160) - 207.90 (?), 16.8.2010 10:33
Ještě nepřezimovaly, ale je tam napsáno, že je izolované do -10 st
a slepice si ještě nadýchají, větrací otvory to má.No a můj muž jakožto počítačově-kutilovský šílenec už má vyrobený přístrojek, který bude snímat teplotu uvnitř a v případě poklesu sepne nějakou snad žárovku :).Měla jsem z toho také strach, ale přes eglu si říkám, že přehodím spacák a v krajní nouzi budou přes noc v zimní zahradě/ale to manžel zatím neví/.Jinak je denně pouštím do zahrady 10a, ony se v tom malém výběhu nudí.
V tom minivýběhu podle Angličanů mohou být cca týden, ale to se mi nelíbí, ony potřebují hrabat a plést se lidem pod nohy a zobat
do palců, nebo kočky do čenichu, pak jsou spokojené.V tom výběhu byla půodně tráva, psí víno a břečtan.Vydupaly to do mrtě
cca do měsíce komplet.
Já jsem na tom s "chovem" stejně jako Vy.Jestli, tak písněte na mail: jtkdbf@gmail.com
Zdravím! Jitka
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|