V zásadě se považuji za amatéra, slípky mám teprve druhým rokem. Nicméně vzhledem k tomu jak se jim daří, považuji náš chov za úspěšný.
Co napíšu jsou jen mé zkušenosti... libí se mi Tvůj přístup k chovu:), avšak postrádám v kurníku popeliště. Neříkám, že se bez něj slepice neobejdou, zvlášť pokud mají takovou možnost někde venku, ale už se mi osvědčilo ve velmi chladných dnech kdy jsem je nepouštěla ven.
Mě osobně by vadil tak nízký kurník, ráda chodím slepice na dobrou noc podrbat a také se mi líp čistí, ale to je asi čistě věcí osobních preferencí.
Podle mě mají snášková hnízda příliš velká a zdají se mi příliš otevřená. Mmch. zhruba tak velká jsme je udělali také, jen jedno nám vyšlo zhruba poloviční a přesně to si slepice oblíbili, tak jsme pak "půlili". Před snášková hnízda bych dala cca 7cm vysokou desku (my máme osb 1,6mm. a tutéž desku na bocích, samozřejmě podstatně vyšší). Zdá se, že to slepicím více vyhovuje, když není hnízdo "až tak otevřené.
Dál bych se přikláněla ke kompletně krytém, resp. chráněném výběhu. Zabrání se tak možnému napadení predátorem a pokud je i část výběhu navíc krytá a zateplená, je to dobré pro ošklivé dny, ať už jde o déšť nebo zimu. Psala jsem o tom ve vedlejším tématu.
Co se týká stravy, tak pouze za sebe... nám se osvědčilo krmení směsí šrotů - směs pro nosnice ke které si přidávám svůj díl pšeničného a kukuřičného. Dále jim přidáváme volně loupaný oves a ječmen. Občas vaříme brambory, špagety - ty mají zvlášt rády, připomínají jim žížaly: D. Jednou až dvakrát týdně dostanou kyblík ztuhlého obsahu z vývaru - to je hodně baví ozobávat. No a samozřejmě v létě dáváme zelené. Průběžně drcené skořápky, příležitostně žižaly nebo červíky. Občas přidávám Robosan nebo jak se to jmenuje.
Slepic máme sedm hnědých, teď si plánuji dokoupit ještě tři šedé. Zatím jsme byli bez kohouta, ale asi si ho nakonec přeci jen pořídíme.