Kýchající kuřice

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?)
13.7.2014 23:30

Píšu věci tak jak jsou. Mrzelo to mě i manžela. Bohužel jsme oba selhali a takhle špatně to dopadlo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 84.189 (?), 10.7.2014 21:25, zobrazeno: 35706x

Dobrý den,

máte někdo zkušenosti s tím, že by kuřičky kýchali,,?? jinak vypadají naprosto zdravě jen pšíkají a občas se jim udělá bublina na zobáku,, čirá,,nic hnisavého.. oči čisté,, vypadají jinak v pořádku. Říkám si, zda nenastydli při tom ochlazení??

Poradíte mi,, máte někdo podobnou zkušenost,?

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 11.7.2014 13:43

Naše holky jsem zatím kýchat neviděla, takže osobní zkušenost nemám.

Nicméně z popisu si myslím, že jde o nachlazení. Jsou v zásadě dvě možnosti. Jedna je poradit se např. s "vesnickým veterinářem, ev. nechat slípky/slípku vyšetřit, ale to asi moc lidí kromě mě nedělá no:).

Druhá, pokud se nenajde někdo se zkušenostmi, jít na to "po lidsku" a zkusit to vyřešit svépomocí.

Slepice jsou hodně odolná stvoření, ale zároveň dost náchylná na prochladnutí, zejména průvan jim vadí.

Mmch. tento týden jsem přišla o jednu slepičku, zůstala venku a zemřela ve spánku podchlazením:(.

Zpět k tématu... nejdřív bych zkontrolovala prostředí v jakém se slepice pohybují a nocují, zda prostě neprofoukávají. Pokud máte více větrno, slípky bych dočasně nepouštěla přímo ven a celkově zajistila, aby prostředí ve kterém jsou mělo stabilní podmínky... bezvětří, přiměřená teplota atd.

Co se týká té teploty, tak ani vysokou nemají slepice rády, poměrně snadno se přehřívají a mají dýchací potíže.

Zkusila bych slepičkám podávat vlažnou vodu, nejlépe vývar ze šalvěje, heřmánku nebo jiné vhodné bylinky. Rovněž bych se zaměřila na vhodnost či spíš vhodnější vyváženost jejich stravy, zkrátka ji doplnila co nejvíc o přírodní zdroje vitamínů, aby si zvýšili vlastní obranu. Možná bych doplnila vhodnými komerčními přípravky.

I když je primárně určen k prevenci a léčbě kokcidiózy, vzhledem ke složení (oregáno, mateřídouška, máta, rozmarýn, majoránka, česnek atd.) bych dočasně zařadila Emanox PMX a dále bych z těchto přípravků dočasně dávala i Kombisol Multi, je vhodný při zátěži, léčbách atd.

I když příčín kýchání může být samozřejmě víc, zkusila bych to touto cestou.

host - 69.72 (?), 11.7.2014 19:54

Dobrý den, já doufám, že to jen nachlazení je,

byly u chovatelky zvyklé venku, ale jen pod střechou, u nás mají výběh část krytou část volnou,,, a jak přišlo ty první bouřky v půli týdne,, potvůrky hloupé si nezalezli pod střechu a byli trošku mokré,, nic tragického ale asi to stačilo.

Kurník mají zateplený, na noc zavíráme, jen nahoře mají větrací okénko, průvan by tam být neměl´.

Jsem v chovu začátečník, ale slepičkám dopřáváme, mají kopřivy, míchanici, brambory, strouhanou mrkev, vajíčko, tvaroh, výběh na zelené, dokonce i masíčko dostanou. A maransky jsou můj sen :-). Radili jsme se s vetem. Radil také Kombisol, nebo Multi Sanostol, tak jsme začali dávat,, a navíc tedy říkal, že je možné, že jsou začervené a převozem tj. stresem se to mohlo rozjet takže nám dal odčervení. Jeli jsme v sobotu přes hodinu a v autě hic jak blázen, klimatizaci jsem ńepustila, ale větrák jo to bysme asi umřeli všichni.

Dnes vypadají stejně, jsou doma v teple,,v poledne šli na procházku na trávník na zelené.... lítají, dovádí, baští, vypadají v pořádku jen prostě pšíkají,, i když se mi možná zdálo, že méně.. ale dnes jsem s nimi nebyla celý den, a manžel si tak nevšimne tak uvidím zítra.. Právě jsem dotáhla čerstvou várku kopřiv, tak si ráno šmáknou.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 13.7.2014 23:44

No tak to se mají slepičky dobřesmiley.

Věřím také, že je to jen nachlazení. Ono i ten stres k tomu mohl přispět, to je také fakt, protože stres=ménší odolnost.

Myslím, že se s vaší domácí péči bude jen a jen zlepšovatyes.

Nj. s tím kam si zalezou resp. kde zůstanou když prší apod., vím své. Jak jsem psala výš, nám slepička umřela podchlazením. Bohužel já jsem po dvou dnech nevyspání (starala jsem se o nemocnou králici aj., tak jsem se nějak nestihla vyspat a pak jsem prostě padla) nerosvítila slepičkám a navečer je nezkontrolovala ani nezavřela. Manžel zase usnul "společensky unaven". A tím, že je o víkendu pouštíme mimo jejich výběh na celou zahradu, tak nám jedna holka zůstala venku v promočené trávě a nad ránem u nás byly velmi nízké teploty. Courala se vždycky dýl než ostatní, ale pak šla za světlem do kurníku, no a to teď nebylosad.

host - 39.86 (?), 13.7.2014 20:45

Ta slepice, co Vám minulý týden zemřela ve spánku podchlazením, tak k tomu není co dodat!!! To příjde líto i mi, cítím s vámi  !! Upřímnou soustrast!!

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 13.7.2014 23:30

Píšu věci tak jak jsou. Mrzelo to mě i manžela. Bohužel jsme oba selhali a takhle špatně to dopadlo.

host - 69.72 (?), 16.7.2014 7:32

Děkuji za odpovědi, slepičky je mi také líto, no jo no, jsme jenom lidi všichni.

U nás bych řekla žádný vývoj. Myslím, si že kdyby to bylo něco infekčního už by to měli i větší slepice, a nějak se to vyvíjelo, stále jsme u pár pšíkánků... Jinak už šli zpátky ven do venkovního výběhu,,,pitomečkové předevčírem zase bouřka,, to jsem byla doma a zase stojí a čumí... Takže šli vysušit do ručníku a vyfénovat,,blush to se jim vysloveně líbilo protahovali se a nastavovali křídla.

Zatím jsou jinak v pohodě, baští, běhají, a nic se nehorší,, dostávají vitamíny,, a ještě jsem na radu veta přikoupila probiotika.. no ty se mi vyplatí.. laugh jak se s nima víckrát manipulovalo jsou ochočení jak pejsci,, lítají za námi a hlavně za synem (5let) a nechají se škrabkat pod krkem. No doufám, že mi úspěšně dorostou dospělosti a budeme mít radost a čokoládová vajíčka.

Ty malé treperendy zatím vyfocené nemám, dám sem pak kdyžtak fotku.,,

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 16.7.2014 12:31

Z toho co čtu si taky myslím, že nejde o nic ohrožujícího celý chovsmiley.

Nj, to ony mají rádylaugh. Taky už jsme několikrát "frotýrovali" a to se jim moooc líbí potvorámsmiley.

Těmi probiotiky rozhodně nic nezkazíte... akorát já bych asi nekupovala probiotika v lékové formě, ale spíš přidávala kvalitní tučný tvaroh. Našim holkám ho dáváme normálně několikrát týdně a musím říct, že to je pěkný fofr jak se na vaničku s tvarohem sesypou. Je to děsná legrace je pozorovatcheeky. Mají celé bílé zobáky a jak rychle klovou, aby měli co nejvíc, tak mají tvaroh na hřebínkách a taklaugh. Tak se pak očišťují, no prostě srandasmiley.

S tím vyplácením se, je to fakt, jenže když chci spokojená a zdravá zvířata, tak to prostě vidím jako nutnost. Nehledě na to, že pak můžu mít skutečně kvalitní maso/vejce.

Mě se to hrozně líbí jak jsou slepice společenské. Já nebo manžel zavoláme "holkýý" a už běží k nám. Nechají se podrbat a tak. A jak jsou vychtralé... když je vypustíme na zahradu, tak první co udělají je, že vezmou dráhu přímo na verandu, aby vyluxovali misky kočkámsmiley. Tam někdy vzniká trochu třenice, resp. naše kočky se našich slepic bojísurprise a tak když si zrovna třeba nesou myš, nemají moc šanci se s ní pochlubit, protože jak jí zmerčí slepice, jdou po ní a čičiny jim jí nakonec radši přenechají. Pak je zase další kolečko, kdy jedna slepice běží s myší v zobáku a další holky za nílaugh.

Tedy to, že kočky loví myši, resp. je žerou ony nebo slepice celkem nerada vidím, ale nemám prostě šanci zasáhnout. To je příroda.

Věřím, že slepičky budou v pořádku a těším se na fotkyyes.

host - 69.72 (?), 17.7.2014 8:06

tak tady jsou orlosupky jedny neposlušné.. před deštěm nezalezou, a včera pro změnu prosazovali spaní na větvi meruňky,, prevítci

host - 69.72 (?), 17.7.2014 8:21

,,

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty