Koupili jsme kuřici nebo kohouta?



Klapka - (35) - 245.130 (?)
17.8.2015 20:23

Spíš než vzorných chovatelů tak potrefených. Je hezký, že ještě se tu můžu i zasmát. Taková podobná kniha už existuje, Vejce a já. takový humor a nadsázka těžkého života na farmě. A ještě Příběhy veterináře. Taky O lidech a slepicích, ale tam už humor nenajdem. 

V kurníku jsem použila větve z ořešáku. Různých průměrů, s kůrou. A každá slepice si oblíbila svoje místečko, kde spí. Vlašky u kohouta, podlejzají, kokrhačky co nejvýše, maransky na co nejsilnější větvi. Nejslabší větev má 6cm, ale i 10cm. Navíc prý ořech odpuzuje čmelíky. Každopádně v kurníku čmelíci nejsou. Rošty jsem měla, ale protože kurník drbu často pořádně, tak jsem je pořád musela vyndavat. Raději jim podestýlám a 1x týdně vše vyklidím. Spokojená slepice můj cíl :) A zrovna se chystám udělat nový kurník pro křepelky. Starý na zimu nebude vyhovovat. 

Mmch mám aky jednu slepici, co hůř vidí (pokud o není spíš v moznehraje), ale o to víc je dotěrná, mazlivá, protože ví, že dostane dobroty. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 17.8.2015 1:35

Zdravím Blanko, myslím, že takových "praštěných" lidí je ještě vícsmiley. Máte chytrou slípku, ony jsou velmi vynalézavé.

Jo, jo, s tou velikostí máte pravdu, taky jsem to někde četla. Když jsme stavěli kurník, tak jsem hledala na internetu co a jak a pak si z toho vybrala "to svoje". Co mě, ale zaujalo a napsal to náš S.P.Ch. je náklon hřadovacích latí. To jsem se nikde nedočetla a připadá mi to jako velice pozitivní a vlastně i logické.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 17.8.2015 1:31

Kostičko, při čtení Vašeho příspěvku jsem se skvěle pobavila. Je to lepší čtení než detektivka (které mám moc ráda)yes. Moc pěkně to se slípkami i kohoutky zvládátesmiley.

S dalším kohoutkem to může být těžké. Jak už jsem psala, koupila jsem si pět kuřátek Maransek a z nich jsou jen dvě kuřičkysad. Kohoutci jsou tři, jeden z nich byl velký vůdce a jak jim bylo zhruba 3 měsíce, už byly problémy. Protože mladý vůdce poctivě ladil, přesně jak píšete... kykyky, až se mu to povedlo. Vznikali boje mezi kuřaty a i náš dospělý kohout jeho přítomnost velmi těžce nesl. Dokonce na něj i zaútočil a mladému se povedlo utéct z výběhu, ale to mu zle vymstilo, protože mladej se ho nejen bál, ale byl i obratnější, takže mu uštědřil čtyři klovance a jen co se mu povedlo utéct, tak se běžel schovat do bezpečí. Takže jsme lépe zabezpečili výběh proti útěku a také naštěstí pro tohohle vůdce našli nový domov.

Boje tím ustali, ale nebylo to pár dnů moc utěšené, protože náš dospělý kohoutek byl stále velmi přepadlý.. ne kvůli tomu "nářezu", ale z té konkurence a ty čtyři kuřata jak bez života bloumala po zahradě a hledala ho. Po pár dnech se to srovnalo, utekl už měsíc a oba kohoutci se zatím maskují za slepicelaugh, ale pomalinku už zase jeden začíná trochu být více kohoutkem, doposud neladí, ale trochu dominance už začíná projevovat. Takže uvidíme co bude dál. Žádné boje zatím nejsou, statečná čtyřka se drží spolu a vždy odděleně od ostatních. Kdyby to tak zůstalo, nechala bych si je, toho něco málo jídla navíc je mi jedno, ale nejsem si tím úplně jistá, jestli to půjde.

Jsou naši nejmladší a co se týká spaní, tak stále chodí spát na "svůj" hřad v předvýběhu před kurníkem. Sasexky které jsou o něco starší a tenhle hřad byl před tím jejich, po té co necháváme kurník a předvýběh mezi sebou otevřený, chodí na něj spát také a někdy i 1,2 černé (pořízené společně se Sasexkami). Nijak si tam nevadí. Čili tím se dostávám k otázce velikosti kurníku. Nevím jak to máte zařízené Vy. U nás je to v současné době tak, že kurník a předvýběh jsou dostatečně velké, ale kdybychom je měli všechny dát pouze do kurníku, tak je to nevyhovující. Ne snad, že by se nevešli na hřady, ale celkově by tam měli málo místa.

Současný kurník má přibližně velikost asi 2,5x2 metry, na výšku asi 2,3m, na jedné straně v přízemí je plato s popelištěm, v prvním patře plato s hnízdy a asi metr hřadu a ve druhém patře je plato s hřadem po celé délce. Na protější straně je kousek pod úrovní druhého patra rohové plato na napáječku a mísu se zrním apod., takže podlahovou plochu kurníku mají v zásadě volnou. Nicméně na zimu budeme zase kurník mezi ním a předvýběhem zavírat a pak to bude malé. Takže jsme se domluvili, že kurník zvětšíme.

Pro vybudování kurníku jsme využili původní přístavek na nářadí apod., tím, že jsme ho v polovině předělili, takže zrušíme přepážku a dobudujeme kurník i v další části přístavku... izolace a vnitřní vybavení... a tím budou mít dvojnásobný prostor, který už bude předpokládám velikostně přijatelný a samozřejmě stále zůstane možnost trávit čas i v předvýběhu. Čímž odpovídám i na Vaši otázku. Záleží nejen na metrech, ale i uspořádání kurníku, protože za běžných okolností, je kurník "jen" místo pro přespání a tak o moc víc prostoru než na hřadování není zase tak moc potřeba... pochopitelně jde i o výměnu vzduchu aj., ale v nepříznivém počasí nejde jen o to, ale i o místo kde mohou slepičky trávit svůj aktivní den. Takže nejen, aby tam mohli mít dostatek zábavy, ale i prostoru.

Ještě si dovolím k těm loupeživým slepicím... naprosto normální stavlaugh. Naši čičáci jsou bez šance takécheeky. Se slepičkami vychází dobře, ale jako kočky jsou celkově opatrnější a takové jemnější, když něco dostanou, musí si to nejdřív očuchat, olíznout atp., na druhou stranu slepice se s tím netrápí, protože co neurvou ony, může urvat někdo jiný, takže honem popadnout a ev. zdrhat a je úplně jedno kolik jídla mají, protože "tohle" je zrovna určitě to nejlepšísmiley.

Teď se to snaží dělat i naší Růžence. Růženka je slepice, z našich prvních. Z nějakého důvodu špatně nebo spíš nějak zkresleně vidí-nevidí. Má teď svoji ošatku a před ní má vodu a zrní, šrot atd.,  před den ji beru ven a sem tam nechávám holky, aby k ní chodili. Jednak kvůli kontaktu s nimi a jednak, aby jí "ukázali" kde má jídlo, protože ona to tak nějak ví, ale nic ji nenavede a zároveň nenabudí tolik, aby baštila, jako když jsou holky kolem ní. Pochopitelně tam dávám totéž i pro ně a stejně se snaží co nejvíc urvat zrovna od Růženky, protože u ní je stoprocentně lepší než co mají o kousek vedlewink.

Co s Růženkou zatím nevím, protože podle běžné dostupně vnější prohlídky je to naprosto zdravá slepice i něco vidí, zorničky správně reagují na světlo, ale mj. protože jsem na její stav nepřišla ihnedsad, chodila s ostatními, akorát víc lehala a mě bohužel pár dnů trvalo, než jsem si všimla, že neodpočívá protože chce, ale že neví kde je, tak je zesláblá, takže to celou situaci celkem komplikuje. Ovšem teď se jí volátko zase více plní, protože jí věnuji víc pozornosti a hlídám, aby věděla kde má jídlo, k tomu jí dávám vitamíny od veterináře, ale dál nevím. Protože ten zrak z ničeho nic být nemůže, nějaký důvod to mít musí. No, to jen jak to se slípkami a jídlem je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kosticka83 - (12) - 236.243 (?), 17.8.2015 7:41

Jsem ráda, že se při čtení bavíte. Taky sem vždy ráda zaskočím a mimo rad se i pobavím wink A cože jste to psali o těch hřadovacích latích?

Tek kurník proberu odpoledne s manželen, protože, když jsem mu tuhle navrhovala, abychom prořízly díru do vedle stojícího zahradního domku, který byhom přepažili a zřídili tam pro slepičky něco více kulturního a hlavně oddělitelného od původního, pro případ přízení nováčků, kuřátek, či nějaké nemoci, při které je nutno jednotlivé kusy oddělit, netvářil se příliš nadšeně. crying  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 17.8.2015 9:07

Kostičko, u těch latí šlo o to, že je vhodné, aby byly latě trochu naklopené, protože je to pro slepičky přirozenější a lépe se jim tak hřaduje. Mnohem podrobněji to jistě popíše S.P.Ch., věřím, že brzo zareagujesmiley.

No nevím, u nás přístavem manžel obětoval na základě toho, že jsem po něm chtěla, aby vystavěl kurník na zahraděwinklaugh, přidala jsem k tomu podrobný popis toho co si představuji a přebudování voliéry po ptácích jsem zamítla. Takže "obětovat" přístavek byla velmi logická a rozumná varianta.Tak možná zkuste nějakou takovou kličku, třeba to zaberesmiley.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kosticka83 - (12) - 236.243 (?), 17.8.2015 9:27

Já bych si to přebudovala i sama, jde pouze o to vyříznout v domku a v kurníku otvor, aby slepičky mohly projít a další otvor proříznout v domku z druhé strany a dát na něj pletivo, aby bylo větrání. Ale neni čas, neni čas. Pracovní doba do tří a pak pětiletý syn vyžadují dost energie a teď ještě ty vedra..no dnes je snesitelněji. Nechci nic řezat za přítomnosti syna, on je aktivní a mohl by si pořídit nějaký úraz. To nestohí za to. Manžel má až do příštího úterý noční a pak má v plánu spravit střechu na garáži, protože místo střechy máme momentálně vodopády. Vlivem tepla praskla lepenka a už to teče proudem. (tedy za předpokladu že někdy zaprší)

Nicméně touha po vybudování nějakého kulturnějšího zařízení pro pohodlější život slepiček mne neopouští. Místa tam je dost, a je jedno jestli se tam skladuje borčus nebo tam bydlí slepičky. 

Pokud S.P.Ch přidá nějaký příspěvek ohledně těch latí tak budu ráda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 17.8.2015 10:17

D. den, SoPouChcheeky se už mrská na udičce! Mám příležitost rychle reagovat z několika důvodů-mé velké Děcko sladce spí, venku-HURÁ-krápe, má Paní je v rachotě a já regeneruju po a před mými sadařskými akcemiwink. Maličko šířeji-chovné zařízení-prostor pro zvířata, se v případě slepic-a nejen nich-jichcool? má chápat i jako chovatelské, tedy takové, kde bude příjemně opeřencům i člobrdíkům. Tzn., že krom základního produkčního smyslu by kurník a výběh měl umožnit kvalitní odpočinek, rychlou, co nejdůkladnější očistu, volný, bezpečný pohyb-opět drůbeže i lidí! Jistěže existují tabulky s MIN. nároky na kubaturu, v domácím chovu by se živým tvorům mělo dopřát něco navíc. Samotné žebříky-hřady s bidly-latěmi-tyčemi... jsou často nechtíc špatně technicky řešené-ke škodě kura a tím pádem i člověka-není nešťastnějších tvorů nad nevyspalou slepici a homo bez vajeccheeky! Tož nejběžnější rozměr toho, na čem má pipka nocovat a při tom tvořit živočišný ořech, je 6 na 4cm, pro mladé a drobnější kousky 5 krát 3 a půlcm. Z praxe vím, že se lehká plemena, např.zde vzpomínané Vlašky, s radostí zavěsíwink na dvouletých a tudíž zdřevnatělých větvích černého bezu, lísky..., které nezbavíme kůry a upevníme je samozřejmě vodorovně. Běžný matroš na spaní kurů je ze smrkového dřeva, ale je to celkem šumák, důležitější je pevnost materiálu, náklon 15-25 stupňů vzad a především SRAŽENÍ, ZAOBLENÍ HRAN! Chci věřit-při Vaší šikovnosti Kostičko, že to je ůkol, který Váš chlapík zvládne nejlépelaugh S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kosticka83 - (12) - 236.243 (?), 17.8.2015 10:44

Škoda, že nemůžete slyšet ten smích, který se valí z mé kanceláře a kolegové obchodníci - hodináři nechápavě civí laugh

Když jsem si představila umístění toho bezu svisle a ty pipky jak na tom visí v pravém úhlu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 17.8.2015 11:28

Tak pro srandu králíkůmlaugh! Hodinářů ciferník značí, že jedete na perník-sladšíwink. Ještě jedna technická a věcná-pod hřad je dobré šupnout šuplík- o takovém rozměru-velikosti a objemu, který usnadní úklid trusu-bez špíny a hnusu.Hluboký 20-25cm, s odklápěcím čelem a mřížkou nahoře. Lehce vyjmutelný-aby se cca 2krát ročně mohl důkladně očistit-např. wafkou, příp.opálit-mimo kurník! Těch šuflat může být vedle sebe víc, nebo i do foroty-když je NĚCO náhlého. A jsme u karanténního opatření-šikne se mít v záloze boudičku, kotec...-aneb-kdo je připraven, nebývá pak překvapenenlightened! Žárovkovým oslím můstkem k potřebě světla pro slepice-jak už název těchto tvorů napovídá a ůsloví-Chodí spát se slepicemi potrkává-SLEPIce-i zdravá, má ve srovnání se savci zrakový handicap. I proto časté nářky nad tím, že Ony spí raději namačkané v hnízdě, na podlaze či dokonce mimo kurník-např. na stromě. Kratcecheeky-v kurníku je nutné rozptýlené světlo, takové, které umožní ptactvu bez baterky trefit na bidélka a při sletu z něj bezpečně přistát na runwayi-aniž by jim při tom ruplo v břiše vajíčko či játrocrying. To je totiž většinou konečná-vystupovat... Razítkům a jednoočku zdar, S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Klapka - (35) - 245.130 (?), 17.8.2015 20:23

Spíš než vzorných chovatelů tak potrefených. Je hezký, že ještě se tu můžu i zasmát. Taková podobná kniha už existuje, Vejce a já. takový humor a nadsázka těžkého života na farmě. A ještě Příběhy veterináře. Taky O lidech a slepicích, ale tam už humor nenajdem. 

V kurníku jsem použila větve z ořešáku. Různých průměrů, s kůrou. A každá slepice si oblíbila svoje místečko, kde spí. Vlašky u kohouta, podlejzají, kokrhačky co nejvýše, maransky na co nejsilnější větvi. Nejslabší větev má 6cm, ale i 10cm. Navíc prý ořech odpuzuje čmelíky. Každopádně v kurníku čmelíci nejsou. Rošty jsem měla, ale protože kurník drbu často pořádně, tak jsem je pořád musela vyndavat. Raději jim podestýlám a 1x týdně vše vyklidím. Spokojená slepice můj cíl :) A zrovna se chystám udělat nový kurník pro křepelky. Starý na zimu nebude vyhovovat. 

Mmch mám aky jednu slepici, co hůř vidí (pokud o není spíš v moznehraje), ale o to víc je dotěrná, mazlivá, protože ví, že dostane dobroty. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kosticka83 - (12) - 236.243 (?), 18.8.2015 7:43

Přátelé, včera jsem komplet vymetla kurník, a vystěhovala všechny myšky co se tam usídlily. Slepičkám jsem vyrobila další bidlo a také další tři kukaně. Aby se nehádaly holky. Teď mají kukaní 6, tak snad se tam nějak srovnají. Krása střídá nádheru, kam se hrabe IKEA :) Dnes první noc spaly dohromady, jen ty čtyři nejmladší jsou oddělené. Manžel je jde ráno pustit, tak jsem na to zvědavá. Večer po zavřeni jsem ještě chvíli čekala, jestli neuslyším nějaké boje, ale byl tam klid apo nakouknutí okénkem jich většina seděla na bidlech, nekteré na zemi na slámě.

Konečně prší. Tráva bude zase zelenější. 

Včera další pokus venčení mimo výběh. Úspěšně jsme to zvládli. Při podrobné kontrole měli všecchny slepičky plná volátka. Jen ta jedna nemladší má trošku kratší vrchní část zobáčku. Vypadá to jak by měla předkus na spodní čelisti, ale tu horní část má evidentně o něco uraženou, ale pěkně zhojenou. Nejspíš nějaký úraz z dob kdy byla kuřetem.  Ale volátko něla plné. Může jí to nějak vadit?

A to Vejce a já, to si určitě někde seženu. Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika