Kohout - poranění nohy



pylorus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 153.234 (?)
6.11.2014 13:15

Zdravím Veselko, 

kohoutka je mi líto - vážnější poranění (zlomeninu) bych osobně řešil utracením. Pokud z nějakého důvodu nechcete, zajděte k veterináři. Do laického fixování nohy a podobných experimentů bych se nepouštěl. Myslím, že je to pro zvíře velmi stresující proces a výsledek bez přesné diagnózy nejistý. 

Ať vše dobře dopadne. 

Martin

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 2.11.2014 18:59, zobrazeno: 64534x

Opět zdravím s problémemsad a obracím se o radu jestli někdo nemá zkušenosti.

Náš zhruba půlroční kohout liliput má nějaké zranění nohy a já to neumím identifikovat, abych mu nějak pomohla.

Je mi jasné, že většinu asi napadne, abych ho klepla, ale prosím to je až ta nejposlednější možnost v případě, že to bude neřešitelné a kohoutek by dalším žitím trpěl.

Před třemi dny se ozval na zahradě jeho řev, nikdo z nás neviděl co se stalo, jen manžel slyšel ten řev, šel se podívat a už jen viděl jak náš kohoutek kulhá.

V pátek, kdy se "to" stalo vysloveně kulhal, zraněnou pravou nohu v zásadě používal, spal normálně na hřadě a zdálo se, že to bude dobré. V sobotu, tedy včera, už na zdravé poskakoval a pravou měl jako by zvednutou v mírném pokrčení. Dali jsme ho na hřad, ale když jsem přišla o chvíli později byl o patro níž a spal na úzké hraně bočnice hnízda, opět však v normální pozici. Dnes už neposkakoval, ale byl schovaný pod králíkárnou v takovém nějakém polostoji. Když bylo nutné snažil se odskákat, ale šlo mu to dost pomalu, pravou nohu už měl nataženou šikmo před sebe.

V pátek jsem mu chvíli nohu chladila, ležel mi na klíně na zádech. V sobotu takhle ležel asi dvě hodiny. Dnes jsem ho měla u sebe v leže nabok asi půl den, bez chlazení, nezdálo se mi, že to je k něčemu.

Vypadá vzhledově velmi dobře, je nádherně vybarvený, má dobrou chuť k jídlu, "kecá" se slepicemi.

Když jsem ho prohmatávala, vůbec na nic jsem nepřišla, žádná nepravidelnost, odlišnost od druhého pařátku. Jediné co se mi zdá, že v kloubu (kyčle?) je ta pravá noha volnější, jakoby šla nejen nahoru a dolů, ale i mírně opisovala kruh, velmi mírně.

Nevím zda může mít skřípnutý nerv a jde o nějaké ochrnutí nebo natržený sval, šlacha... prostě nevím a nenapadá mě absolutně jak mu pomoct. Částečně se celý pařátek zdá jakoby v křeči a zároveň i volný. Když ho mám na ruce, tak je přesně cítit jak levou nohou vyrovnává pohyb a pravá prostě nedělá nic, ale přitom jen tak bezvládně nepadá.

Zkoušela jsem mu tu pravou nohu zafixovat, ale vůbec se mi to nepovedlo, aby to neměl příliš stažené k tělíčku, i když relativně pevně, stejně se to během chvilky svezlo.

Zkusila jsem ho dnes dát opět do kurníku na noc, ale by to ještě horší, na hřadu se neudržel, nějak odbalancoval na bočnici hnízda, ale už se na ní neusadil, stál a balancoval na levé noze a pravou měl šikmo před sebou, zkrátka mu to bránilo se nějak usadit. Tak jsem ho vzala na noc do větší klece a uložila na seno. Leží, občas se pokusí vstát, kousek se přesune a zase si nakonec lehne.

Nechci to jen tak vzdát, je to nádherný a hodný kohoutek, ale nevím jak bych mu mohla pomoct, protože vůbec netuším co s tou nohou má.

Za každou radu, budu vděčná. Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
pylorus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 153.234 (?), 6.11.2014 13:15

Zdravím Veselko, 

kohoutka je mi líto - vážnější poranění (zlomeninu) bych osobně řešil utracením. Pokud z nějakého důvodu nechcete, zajděte k veterináři. Do laického fixování nohy a podobných experimentů bych se nepouštěl. Myslím, že je to pro zvíře velmi stresující proces a výsledek bez přesné diagnózy nejistý. 

Ať vše dobře dopadne. 

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 6.11.2014 14:06

Ahoj Martine,

děkuji za reakci. No bohužel zlomenina to není, s tou bych si poradit uměla (tedy podle typu zlomeniny pochopitelně).

Bohužel je jisté, že noha je ochrnutá, prokrvuje se jak má, ale žádná motorika. Uspání mám zatím "v záloze", protože ho nechci trápit.

Jenže v tom mám právě ten problém, kdyby na tom byl jakkoliv jinak špatně, jdu okamžitě, ale takhle zatím ještě váhám. Pochybuji, že je šance na vyléčení, takže touhle cestou se ani neubírám. Nicméně... to byste ho musel vidět, má zájem o vše, hopká si na jedné noze a kromě tohoto problému, mu prostě nic není. Což je samozřejmě relativní, protože udržet rovnováhu je pro něj teď mnohem náročnější, navíc co bude s tou zdravou nohou za chvíli takového zatěžování. Vlastně si odpovídám samaindecision.

Hledala jsem jak se takové postižení řeší u lidí... jasné, je to kohout..., nicméně došla jsem k závěru, že je to jen otázka možností a prostředků. U lidí se to řeší takovým aparátkem - chodící ortézou. která zpevní nohu dostatečně a přitom nebrání v přirozeném ohybu. Tak vymýšlím jak vyrobit takovou miniaturní napodobeninu, ale zatím selhávám, protože se nejsem schopna hnout z místa s odlitkem pařátku. Technologie odlitků mi doposud uniká... tedy to jak a z čeho to prakticky udělat, aby se mi nezkroutila "forma" a nepopraskal odlitek a bylo to dostupné z běžných věcí doma.

Nj, vymýšlím asi blbosti, jenže když můžou pejskové chodít s vozíčkem nebo aparátkem místo nohou, proč by nemohl chodit s aparátkem kohout.

Kohoutek
Kohoutek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 67.240 (?), 6.11.2014 19:20

Kachna dostala silikonovou protézu. Pomohla 3D tiskárna

Zkuste se zeptat na VUT Brno - ing. Sedlák, třeba by ho to zaujalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
pylorus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 115.186 (?), 6.11.2014 21:23

Zdravím Veselko,

fandím Vašemu nadšení a zápalu (bez ironie). Osobně bych se však touto cestou nevydal - kohout nebude schopný páření, kvalita života bude asi přinejlepším průměrná, ale na druhou stranu pokud je vitální a vy máte chuť "do toho jít" tak proč ne. I přiložený článek vnímám více méně jako zajímavý lékařský experiment. 

Svého času jsem choval papoušky a měl samici bez několika drápků o které přišla v mládí (ukousnutí od jiných papoušků). Samici jsem nechal, byla vitální, hodná, ale nikdy nebyla do chovu a schopná páření (kvůli absenci drápků neudržela na zádech samce). Jako mazlík byla samozřejmě super, ale do chovu nikoli. Pokud máte kohoutka jako mazlíka, má vynaložené úsilí smysl. Pokud na chov, tak nikoli. 

Falešný soucit dle mého není na místě. V přírodě by se podobně zraněné zvíře stalo během krátké chvíle kořistí predátorů. Je to sice kruté, ale je to tak v pořádku. 

Pevné nervy Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 7.11.2014 5:06

Martine, máte naprostou pravdu. Je mi jasné, že pro chov již dále nebude vhodný.

Je však pravda, že já si ho ani tak pro chov nebrala, jako spíš proto, aby obšťastňoval naše holky a nám neupadli ruce z jejich neustálého drbánísmiley. No to teď tedy také padá, ale zkrátka o to nejde. Máme 2 slepice které po prodělaném zánětu vaječníků už nenesou a také je nehodím na pekáč... no já bych to stejně neudělala, ale zkrátka žijí, daří se jim. Chodí za námi jak pejsci... všechny...a jestli několik slepic a kohoutek sezobou o "pár zrníček" víc, co na tom záleží.

I když jsou to v zásadě užitková zvířata, tak je máme spíš všechny tak nějak jako mazlíky, čili ráda bych to vyřešila ke spokojenosti všech. No uvidíme, odkaz od hosta mi dává určitou nadějismiley. Uvidím co dál. Dnes spí s holkama v kurníku... ustlal si v hnízdě, vypadal klidně, tak jsem ho na noc nebrala pryč.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 69.72 (?), 8.11.2014 19:08

Dobrý den Veselko,

my měli s kohoutkem něco podobného, prostě najednou zařval, a pak kulhal, kulhal tak že napadal na jednu stranu a opíral se o křídlo, jako by ho používal jako nohu. Zlomeninu jsme ale vyloučili, pořádně jsem ho prohlédla,, no a 14dní jsme se odhlodlávali k tomu, zda ho utratit nebo ne. Vzhledem k tomu, že ale jinak se choval spokojeně, jedl, chodil s hejnem atd.. vyčkávali jsme. Říkala jsem si, že bude kulhat,, špatně držel rovnováhu,,, a že snad ani na tu slepici vživotě nevyleze,, tak že bude k ničemu. ale nemohli jsme se rozhodnout, Také proto, že je fakt hodný. skoro nekokrhá,, a tím pádem je to pro nás asi jedinný kohout, kterého kvůli sousedům můžeme mít..

NO je to již přes měsíc,, a je zcela v pořádku.. už nekulhá, a slepičky obšŤastťuje,...až moc :-) takže já bych určitě vyloučila zlomeninu,, zbytek zařídí příroda. NO a ještě já mu vždycky na jídlo co má rád nasypala kapsli alavis celadrin co mám pro psa s artrozou.. :-)

Tak držím palce

Milena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 12.11.2014 9:43

Děkuji i Vám Mileno za snahusmiley.

I když si myslím, že jde o trvalý stav, těžko něco zhorším a snad by to ev. posílilo alespoň tu zdravou nohu, tak už jsem tu kloubní výživu objednala. Dneska by měla dorazit, tak ji vyzkouším.

Přeji pěkný den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 7.11.2014 4:56

Děkuji Vám za odkaz i raduyes. Věřím, že je to možné vyřešit, zatím jsem to nevzdala:).

Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 25.11.2014 11:49

Bohužel musím oznámit, že jsme kohoutka včera nechali uspatsad.

Včera zůstal v kurníku, nedokázal se postavit, protože stejné ochrnutí postihlo i levý pařátek.

Veterinář bohužel diagnostikoval Markovu nemoc, což je neléčitelné. Vůbec jsem do včerejška nevěděla, že nějaká taková nemoc existuje.

Takže teď zvažuji co dál, protože vyšetřit všechny naše slepice zda jsou přenašeči nebo pochází nákaza z chovu odkud byl kohoutek nepadá kvůli financím do úvahy.

Zatím jsem pověřila manžela, aby zjistil od chovatele kohoutka kdo od něj měl ještě další kohoutky, jestli je také nepostihlo ochrnutí. Tak se alespoň takhle vylučovací metodou zjistit jestli je původ u něj nebo u nás.

No a pak... nevím, protože znovu už tu bezmoc zažít nechci, ale bez vakcinace je to risk. Vlastně jsme doteď měli velkou kliku. Jen s tou vakcínou je problém kvůli množství... zatím jsem našla nejmenší možnou dávku 1000ks a pak také s dopravou - velice krátkou dobou bez zmrazení. To už nám včera říkal i veterinář. On sám chovy nedělá a o nikom dalším neví od koho by bylo možné v určitý den/hodinu odkoupit menší množství v přiměřené vzdálenosti.

No tak kdybyste někdo věděl jak vakcínu získat, ozvěte se.. jinak asi náš chov brzo skončí, protože si na další nevakcinovaný kur netroufnu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika