Jak krmit slepice



host - 164.165 (?)
28.6.2010 10:48

a co tak jim nasypat zrní co hrdlo ráčí a ostatní dávat na přilepšenou ony vám to vrátí:-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 27.6.2010 18:34, zobrazeno: 158970x
Někdo tady psal, že by slepice měly dostávat cca 2 dkg zrní na osobu/den. Je to pro 4 slípky sklenička od jihočeského jogurtu a to mně přijde málo.Znamená to, že tolik zrní a ještě něco? Třeba brambory se šrotem, nebo směsku, co jsem koupila zároveň se slepicemi. Já jsem jim chodila dávat několikrát denně zbytky-kousek chleba, co nesežraly kočky mleté maso a na noc asi 4dcl namočeného zrní.Jo, jsou v travnatém výběhu. Je jim kolem 6 měs a právě začínají nést.Je to moc žrádla? Děkuji za rady
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
brodekupr - (2) - 113.115 (?), 27.6.2010 20:57

Dobrý den, mám 6 slepic o něco mladších (ještě nenesou) a krmím je podobně. Každý den hrnec šrotu a hrnec namočeného pečiva. K tomu pár hrstí zrní a zbytky z kuchyně. Během dne mají ješte několik hodin otevřeno na zahradu aby se proběhly. Zdá se mi že žerou dost, ale zase rostou tak to asi neni úplně na škodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 164.165 (?), 28.6.2010 10:48

a co tak jim nasypat zrní co hrdlo ráčí a ostatní dávat na přilepšenou ony vám to vrátí:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 28.6.2010 12:20
Víte, to jsem dělala, ale pak byl doma nesvár, manžel s tchýní se do mě opřeli, že je překrmuju a že si musí zobání najít samy a večer dostat jen hrstičku zrníPrý překrmované slepice nenesou.Je to pravda?Asi to budu dělat jako dřív, šrot,brambory, mají rády maso po kočkách a večer do syta zrní, zbytek prostě z krmítka vyberu.Díky za podporu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 175.31 (?), 28.6.2010 23:00

Když jsem začínal se slepicemi tak jsem je krmil "ad libitum" tj. sežer co můžeš taky kukuřičným šrotem a tvarohem aby netrpěly. Nenesly. Tak jsem jednu zabil a zjistil, že je úplně zarostlá sádlem. Ostatní pak už nic nedostaly, jen pšenici a trávu a do měsíce začaly nést. Všechny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 227.43 (?), 29.6.2010 8:30

Slepice chováme odnepaměti. Momentálně mám asi 20 slepic (Dominant červený, žíhaný, Vlaška koroptví, Lenghornka) + krásného kohouta Vlašáka. No a k tomu jsem letos nasadil vajíčka pod kvočnu, takže k tomu ještě 23 kuřat (nyní 7 týdnu starých).  Kuřata zatím jsou oddělená od starých slepic, zhruba za měsíc je přidám k starým slepicím.
Slepice mají velký travnatý výběh cca 400 m2, kde jsou od rána do večera, od sněhu do sněhu. Na podzim po sklizni je ještě pustím na zahradu, kde si můžou shánět další červíky.
 V zimě mají udělaný výběh v kůlně, kde mají dostatek hrabání, takže zábavu mají zajištěnou po celý rok. 
Na kurníku mají stále v krmítku pšenici ať si nazobou co hrdlo ráčí, vedle jim sypu sušené rozlámané skořápky (aby vajíčka neměli slabou skořápku), k tomu jim přidávám míchanici ze šrotu (pšenično-ječný), minerálií (já osobně Pastin + doplňkové minerálie od Mikrop Čebín), a brambor. V zimě jim přidávám i řepu (nabodnu na hřeb ať si nazobou dle libosti) a sušené kopřivy.
A samozřejmě voda - ta musí být k dispozici celoročně.
A při této péči mi snáší dostatek vajíček po celý rok.
Snáška samozřejmě kolísá, v létě při velkých vedrech slepice snáší míň, taktéž když přepeřují...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 46.80 (?), 30.6.2010 21:18

Já myslím, že toto je dobrý postup jak uvedl předchozí pisatel. Ono takhle, krmení jen bramborami se šrotem a na večer zrní skutečně vede k ztučnění nosnic. Čili hrstičku zrna ne ale skutečně na večer ad libitum směs zrnin (ideálně). Kukuřiční šrot je velmi kalorický a používá se pro výkrm brojlerů. Takže neni divu, že byly zasádlené. Tvaroh a mléko příp. podmíslí jsou více než vhodné, protože tím získáváají slepice potřebné živočišné bílkoviny na výrobu vajec a také aminokyseliny, které se neumí samy vyrobit. ¨Přes den bych dával brambory ale ne s jednodruhovým šrotem, nýbrž zasypat směsí pro nosnice a rozsekat na drobno. Poměr brambor a směsi stanovit tak, aby míchanice byla sušší drobtovitá. Tedy ne mazlavá - to se jim totiž lepí na zobáky a špatně to žerou. Brambory dobře slouží jako lepidlo prašných komponentů směsi, a tak nejsou tak velké ztráty jako když se krmí pouze suchou směsí, kde slepice vyberou to hrubší a zbytek odvane vítr. Brambor je krmivo bohaté zejména na vodu a škrob, má tedy energii, která zasytí ale jen na chvíli. Proto se na noc dává jen celé zrno, které zvláště v zimě vydrží déle. Za mrazů je dobré dávat směs pšenice a kukuřice, aby to hřálo. Obě jsou vysoce energetické krmivo. Brambory jsou tedy glycidovým krmivem a proto po dlouhodobé konzumaci dochází u slepic k ztučnění. Obsahují draslík a proto je dobré brambory mírně osolit. Přebije se to tak sodíkem. Sůl je právě obsažená v krmné směsi pro nosnice. Slanavé brambory celkovou krmnou míchanici zchutňují.

Takže pro tazatele: na řeči spořivých příbuzných nedejte. Ono co si mají nahledat ve výběhu, když navečer stejně stojí u korýtka a řvou? Zvláště je-li výběh tzv. tvrdý. Všude i ve velkochovech se krmí směsí ad libitum, tedy co sežerou. Proč se to tak dělá? Protože slepice se od krmení odhání a tak je riziko, že se některé dostatečně nenažerou.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 183.242 (?), 30.6.2010 22:47

U nás se vždycky říkalo : "Dej krávě do držťky, ona ti dá do dížky" Když nedostane dostatečně nažrat, nedá dost mléka. A to samé platí i u slepic. Souhlasím s předchozím příspěvkem, slepice se nepřežere. Nejde ani o to kolik, jako spíš o to, z čeho tlostnou. Z pšenice určitě ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 2.7.2010 17:32
Děkuji mnohokrát za názory a návody.Začala jsem jim dávat jak doporučujete a ony jsou fakt večer chudinky hladné, sezobou zrní velice ochotně.Jsou vysazené na salám, který občas dávám kočkám jako mls a slepice jak mě vidí, už s povykem: "Už to nese" se ke mně sbíhají a zobou z ruky.A odhánějí kočky a dokonce i psa/jorkšír/ Je to zábavná skrumáž co si kdo urve, ale ty slepice se ničeho nebojí. A nechají se chytit a samy trefí do kurníka. Jsou to takový holky moje šikovný, večer je chodím pochválet a dvě už nesou!!/mám zatím jenom čtyři. Odpustím jim vyzobané saláty a polámané kytky - není té škody zase tak moc, hlídám je.Jsou nazobkané trávy a vypopelené v bramborách a doufám, že spokojené.Pracovala jsem celý život s lidmi jako praktická lékařka na vesnici, tak cizí mně to úplně není, ale teď jsem v částečném starobním důchodu :) a s těmi slepicemi a zahradou jsem se teprve plně našla. Vrána k vráně sedá... Ještě jednou děkuji Jitka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 183.242 (?), 2.7.2010 23:08

Docela Vám rozumím, my těch slepic máme 25, zobou ochotně z ruky i starý nadrobený rohlík, kohout Jaryn je trochu potvora, ale jak jsem si ho naučila... Když projdu po slepičím dvoře a nic mu nedám než se naděju, tak mě pokope - skočí mi nohama na nohy, mám je samý modrák. Nikdy ale nabízené nesežere rovnou, napřed svolá slepice. Moji chlapi ho chtěli zastřelit, nedovolila jsem to. Dnes manžel trhal višně u slepic a museli jsme je i kohouta zavřít, vletěl by mu snad až na hlavu. Na podzim u nás dělali řemeslníci a i přes varování se šel jeden vyčůrat k hnoji... No, hlídací kohout. Nebojí se ani psa, když na něj štěká za plotem, jde a klovne ho do nosu. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika