Husa kulhá
|
|
 |
 |
host - 157.239 (?) 31.8.2017 12:29
Vejce se odebírají v případě, když máte umělou líheň. Má-li tato větší kapacitu, i kvůli rentabilitě je pro její včasné zaplnění vhodné mít více současně nesoucích ptaček. Jinou krmnou dávku mají mít zvířata pro chov, jinou na žír. V době před snáškou se tyto téměř překrývají, v okamžiku zjevení prvního vajíčka se mamině ubere všeho jiného kromě pastvy! Tím, že husa nese, připravuje si, upravuje a stráží hnízdo jde její váha postupně dolů. To je velmi důležité pro výdrž v sezení na vejcích bez bolavých otlaků, bříško a prsíčka jsou kvůli úbytku hmoty měkčí, jejich styčná plocha s povrchem skořepin je větší, prostup tepla do vajec snažší, rychlejší a vzájemná komunikace skrz srdce matky s miminky dovytváří pouto nejpevnější ! Nepřežíraná husa také snadněji pouští peří, kterým pelíšek vystýlá, nemá problém s udržením stolice při sezení-vejce tím neznečistí, není nucena častěji z hnízda slézat. Taky hlad je to, co po úspěšném vysezení automaticky nutí housátka následovat matku na pastvu, kde se nápodobou učí základním dovednostem nutným pro život. Pokud nemáte chov někde nad 6stisty mnm., tak ani teď nebylo pozdě. SPCH
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 243.1 (?), 16.8.2017 15:26
Tak veterinářka nic moc. Mám jí dávat více vitamínů. Dostávají minerální přípravek, tak nevím. Navíc dnes snesla dvě vejce jen v bláně. Už mám objednanou českou chocholatou. A tady tu nechám jen když se uzdraví. Nechci ji trápit. Jen mám obavy, aby tu novou houser přijal. Ach jo...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 17.8.2017 6:38
Tak je otázka, kolik těch vit.-jistě s velkým obsahem vápníku konkrétní živočich sní-sežere, kolik prospěšných látek vstřebá a co potom jako balast vys., vytrousí . Doufám, že MvDr husičku vyšetřila i pohmatem, nejen zrakem-nebo jste jí jen brnkla a popsala situaci ? Já bych opět zdůraznil, že tento letošní zbývající půlrok by měl být pojmut jako cvičný, bez vinění sebe, či ptáků v případě nějakých drobných karambolů. Nové zvíře znamená pro stávající osádku vzrůšo-tak prosím opatrně, pozvolna, s ohledy na všechny strany ! SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.1 (?), 18.8.2017 14:35
Samozřejmě chce to trpělivost, takže počkám jak se to vyvine dál.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.1 (?), 30.8.2017 19:41
Tak mám pokračování. Husa snesla 7 vajec a sedla. Bohužel po dvou dnech slezla, tak jsem vejce dala pod kvočnu. Dnes po 15 dnech jsem je prosvítila a všechna jsou čistá. A navíc ve třech vejcích byly dva žloutky. Nevím zda je to normální a nebo je to husou. Byla to její první snůška. Bude asi i špatný houser. Co dál??? Bude husa vhodná do chovu? Jestli dokážete někdo poradit, tak prosím o radu. Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 30.8.2017 21:50
Jiří Sovák v jednom vtipu o pečené huse řekl, že je to dutý.Já o té Vaší živé říkám, že je to mladý. To je jeden důvod, proč se nedaří. Druhý, možná závažnější je dle mého to, že jí do toho moc zasahujete, a zároveň nemá podmínky, které by se blížily ideálu... Dříve jste psala, že vejce odebíráte, pak že husa zasedla-co se událo v mezidobí? Vajíčka mohla být oplodněná, ale během skladování... ? Dva žloutky mohou být známkou překrmení, ale spíš stresem, zadržením v těle-pokud nemá huska bezpečné, jisté místo ke snesení. Kde zasedla-už má separé?atd? SPCH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 31.8.2017 12:29
Vejce se odebírají v případě, když máte umělou líheň. Má-li tato větší kapacitu, i kvůli rentabilitě je pro její včasné zaplnění vhodné mít více současně nesoucích ptaček. Jinou krmnou dávku mají mít zvířata pro chov, jinou na žír. V době před snáškou se tyto téměř překrývají, v okamžiku zjevení prvního vajíčka se mamině ubere všeho jiného kromě pastvy! Tím, že husa nese, připravuje si, upravuje a stráží hnízdo jde její váha postupně dolů. To je velmi důležité pro výdrž v sezení na vejcích bez bolavých otlaků, bříško a prsíčka jsou kvůli úbytku hmoty měkčí, jejich styčná plocha s povrchem skořepin je větší, prostup tepla do vajec snažší, rychlejší a vzájemná komunikace skrz srdce matky s miminky dovytváří pouto nejpevnější ! Nepřežíraná husa také snadněji pouští peří, kterým pelíšek vystýlá, nemá problém s udržením stolice při sezení-vejce tím neznečistí, není nucena častěji z hnízda slézat. Taky hlad je to, co po úspěšném vysezení automaticky nutí housátka následovat matku na pastvu, kde se nápodobou učí základním dovednostem nutným pro život. Pokud nemáte chov někde nad 6stisty mnm., tak ani teď nebylo pozdě. SPCH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 222.21 (?), 9.10.2017 20:20
Zdravím, chovám husy čtvrtým rokem, letos jsem odchoval svá první housata. Mám jednoho houseraa jednu husu landéskou + jednu husu bílou. Sneseno cca 40 ks vajec vylíhnuto 18 housat odchováno 14. Husy mi na jaře taky kulhaly, jak dospělé tak i některá housata. Pročetl jsem všechny články, které se mi podařilo najít, ale nic nepomáhalo. Nakonec jsem všechny odčervil Helmigalem to pomohlo jen částečně, a tak jsem nejvážnějším případům dal penicilin odhadem dle váhy hus. Po této aplikaci se vše spravilo a od té doby husy krásně prospívají.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |