Přesazení jahod
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 183.217 (?), 31.3.2010 9:17, zobrazeno: 38926x
Koupili jsme dům a na zahradě rostou jahody. Chtěla bych je ale přesadit na jiné místo. Kdy je nejlepší doba pro přesazení? Teď, nebo až po zmrzlých? A budou ještě letos plodit? Nebo to mám nechat raději až na podzim? Předem díky za odpovědi
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.173 (?), 31.3.2010 10:38
Pokud jsou jahody hodně staré, mám zkušenost, že se po přesazení špatně ujímají. Soustředil bych se na založení nového jahodiště, doporučuji srpen do zač. září a vybrat si nejsilnější odnože ze silných starých sazenic, nebo z těch odrůd, které Vám budou chutnat. Jahodiště si cca 14 dní před sázenímn připravit, aby se slehla zem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.217 (?), 1.4.2010 12:08
Staré nejsou, jsou sázené loni na podzim, ale potřebuji je přesadit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.173 (?), 1.4.2010 18:04
Vydržte 3apůl měsíce, pak už je po sběru jahod a zároveň můžete sázet nové odnože.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář (122) - 108.165 (?), 8.4.2010 17:53
Rovněž jsem již pár krát nouzově přesazovala jahody na jaře a v létě rodily. Letos to budu dělat také. Ostříhala jsem všechno suché. Jakmile je déšť zalije, tak "podskočí" a pak je přesadím. Zásadně sadím tak, že ja vyryju i s celým balem hlíny, podívám se, zda tam nejsou kořeny plevele, ty vyberu a když by se zemina rozpadla, tak ji dám do jamky. Jamku udělám hlubší, dobře ji zaliju, pak dám jahody se zemí, nebo rozpadlou zeminu a do ní vsadím jahody. Opět dobře zaliju. Pohnojím cereritem za týden tak, že udělám kolem jahod kolečko z hnojiva, mírně jej zapravím do země a zaliju. Nesmí se poškodit srdíčko, nebo zasypat. Já dávam jahody do kopečků. Jinak jahody také množím z prvního kožene z poplazu, který nechám dobře zakořenit a zbytek odstříhnu. Dělám to po prvním odrodění jahod. Když je koncem srpna přesadím, tak na příští rok rodí. Dělám to již 20 let a jsem s tím max. spokojena. Mezi jahody dávám mrkev na letní konzum a sem tam cibuli, nebo česnek a mrkev je krásná. Osvědčil se mi do jahod také medvědí česnek, ale při stěhování jsem o něj přišla.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.102 (?), 8.4.2010 14:01
jahody by sa mali presádzať koncom leta (august, september) tak to odporúča literatúra a potvrdzujú to aj moje vlastné skúsenosti. To neplatí pri jahodách v kontajneroch, tie sa sadia v priebehu vegetácia kedykolvek. môžem Vám poradiť, že ak ich presadíte teraz, 80 - 90 % sadeníc sa neujme (vlastná skúsenosť), zavisí to aj od spôsobu ako ich s tej zemi vyberiete.
V priebehu júla, augusta zakorenujem odnože v jogurtových kelinkoch a mám pri tom 100 % uspešnosť. Za mesiach sa dobre zakorenia a v septembri idú na konečné miesto do zimi zakorenia a na druhý rok plodia.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|