Poznáte samečka sazenice kolomikty?



host - 71.48 (?)
6.11.2006 19:27

Pane Kola mám jeden dotaz.

Píšete o výsevu kiwi. To není vůbec žádný problém. Problém nastává, až to vykvete / někdy dříve, jindy hrozně pozdě / a zjistíte, že mám skoro samé samečky. Sazenice jsou lepší, než z řízkování, jdou velmi razantně. Ale toho zneužívá spousta prodejců, kteří Vám to vychválí jako samosprašné a skutek utek. Co Vy na to. Máte na to nějaký recept?

Děkuji za Vaši odbornou odpověď , Jirka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 71.48 (?), 3.10.2006 16:12, zobrazeno: 17143x

Koupil jsem v zahradnictví Montano v Přerově nad Labem sazenice kolomikty, mají světle zelené listy s tmavšími rezavými fleky, v žádném případě ale neodpovídají panašovaným listům kolomikty, jak ji vídáváme na fotkách. Potíž je v tom, že to prodávají bez udání pohlaví. Prý to nevědí, dodavatel toto nerozlišuje. Asi proto byly tak levné / asi 80 Kč / ale teď co s tím. Hledám nějakého specialistu , který skutečně pěstuje kolomikty delší dobu, aby mi řekl, jak je to tím panašováním u listů. Někdo tvrdí , že panašované listy má jen sameček, jiný tvrdí, že samička má jen panašovaný okraj, další tvrdí, že se to začne projevovat až u starších rostlin. Tak tedy je tu někdo přes kolomikty? Na webech kiwiland a pelargonie mají jen arguty, ty mám a nejsou s nimi promlémy. Na dalších webech sice kolomikty najdete, některé mají a jiné nemají panašované listy, ale o příslušnosti k pohlaví zase ani slovo. Tak najde se někdo, kdo to skutečně zná z praxe ???

Děkuji, Jirka 

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 166.20 (?), 3.10.2006 22:24

Kolomikty jsem letos nasadil, sice je ještě nemám stoprocentně zmáklé, ale postřehů mám dost. Nejdříve jsem je viděl v baumaxu v Liberci. Bylo to najaře a rostliny samečků. Pěkně nepravidelně bílorůžové skvrny na spoustě listů. Takovíto obchodníci prodávají kolomiktu jako popínavou rostlinu ozdobnou moc pěkným listem. Viděl jsem tyto rostliny nedávno, a zbarvení se hodně zmněnilo. Bylo to možná také tím dlouhodobím týráním.  U pana Kubánka v Opavě jsem najaře viděl rostliny, samec hodně panašovaný a samice jen občasně. Na mích sazenicích z Kruhu u Jilemnice se to za celý rok nedalo rozeznat. U pana Štajnochra jsem ochutnal plody, nic moc, maličké a vůbec mně tedy nenatchli. Také je více odrud a byla mi doporučená číslo 17. Má mít největší plody a povedlo se mi sehnat na dva řízky.  Osobně už od kolomikty moc neočekávám a  Vám doporučuji sežeňte si kvalitní samici. Porovnáte je časem, a když Vám samec bude chybět dokoupíte ho za dva roky. Je nutný na opylení.

     VašekB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 71.48 (?), 4.10.2006 10:51

Díky za informaci,

a co když mám vedle nově vysazených kolomikt  plodící arguty i se samcem? Potřebuje kolomikta netně zase samce kolomikty? Takže když ty koupené budou samice, opylí je samec arguty a když to budou samci, budou pro ozdobu.

Zdar Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
hejduk - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52), 4.10.2006 15:41

Možná Vám pomůže toto:

http://davesgarden.com/pf/showimage/111991/

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 122.4 (?), 4.10.2006 21:08
Samec kolomikty a arguty kvetou rozdílně minimálně 14 dní,snažil jsem se udržet pil v ledničce ,ale nezdařilo se to.Prodali my samici kolomikty a za4 roky se z toho vyklubal samec.Není to jednoduché.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
hejduk - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52), 5.10.2006 18:00

Ten časový rozdíl ve kvetení argut a kolomikt - máte pravdu, kolomikty dozrávají přece už v červenci a úměrně tomu dříb´ve nakvetou. Ale abych přispěl alespoň svojí kapkou do mlýna, udělal jsem letos velmi zajímavý pokus a v praxi jsem si ověřil, že sameček a. arguty je schopen oplodnit samičku a. chinensis. Někde jsem to dokonce kdysi četl, ale nevěřil jsem tomu.Letos neměl můj sameček a. chinensis vůbec květy a samička ano. Ořezal jsem samečka příliš a on se prostě urazil. V sousedství a. chinensis mám několik  argut, včetně kvetoucích samečků.K velkému údivu samička dvoudomé odrůdy Hayward čínského kiwi oproti mému očekávání neshodila květy, nýbrž suverénně nasadila plody, jen místy vytvořila menší kuličky. Tyto jsou asi poloviční, neč plody standartní velikosti. Čili- samice čínského byla oplodněna samečkem arguty !!! Takže příštím rokem z těch menších vezmu semena, vyseji je, budu čekat 8 let až vykvetou, pár jich bude samičích, 90% samečků, vyseji samičky a uvidíme co z toho bude. Anebo nebude ..... život není nekonečnej a tenhle samej pokus s křížencem arguty a kolomikty mě trval 12 let. Zdraví  Vás Hejduk.

odrůda
odrůda " Úrodná "
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 191.84 (?), 6.11.2006 16:51
není.ta dvojdomost je vždy problém. viděl jsem zahradníka, který vše co neplodilo vyřezal a pak mu neplodily ani samice.
Já jsem taky nařízkoval ale mráz mi vytáhl cedulky ze země a musely se poplést, takže ti kdo to dostali měli problém. Divím se vždy, že se lidi už neozvou.        Také mi někteří říkali, že prý ty listy jsou flekaté, takže to prý má virozu. ti nikdy neviděli jiný druh aktinidie, který to má také u samčích rostlin=aktinidia polygama.Podle toho zbarvení listů se i jmenuje=aktinidie stříbrná.          Ještě chci poznamenat, že se o mně psalo v různých publikacích všelicos, ale neměl jsem možnost do toho nijak zasáhnout, novináři nikdy nedají tomu o kom píšou článek zkontrolovat a vždy tam jsou nesmysly. Potom se nedivím, že jiní, ktewří pěstují aktinidie už dávno se diví, že se o mně píše, že jsem první. Já jsem jenom znovuimportoval velkoplodé kolomikty a vybral nov é formy.Nenašel jsem ale nikoho, kdo by dovedl s autorem odrůdy jednat tak, jak by se mělo.Odrůda 17 je přihlášena k patentování tak ji nikomu nedávejte at si neuděláte problémy.Firmy jsou přísné a mají na právníky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 191.84 (?), 6.11.2006 17:26

U starších rostlin se dá poznat samec od samice dokonce i v jinou dobu, nežli v květu. A to podle toho, že samice má na větvích stopky po plodech.
Ovšem pokud je samec blízko, aby to plodilo.   Výsev: po sklizni do půdy, nechat venku do jara a na jaře před pozdními mrazíky do tepla klíčit.Jinak aspoň na měsíc, lépe dva do chladničky do teploty těsně nad nulou,pod výparník, v e sterilním písku nebo rašelině, ošetřit  previkurem nebo něčím proti pl¨ísni.   Teplomilné druhy nepotřebují stratifikaci, jak si asi každý už vyzkoušel, semena z kiwi z obchodu klíčí bez problémů, problém je v tom, že to u nás buď uschne nebo zmrzne.Vloni zmrzly i rostliny kiwi, které dávno u zdi plodily.Výhoda je ve skleníku, sice se to musí ručně opylovat, ale není nutno tam topit.Snese to i trochu mrazu. 
Zajímaví jsou někteří samci. U a. polygama nádherně voní,jinak plody nestojí skoro za nic. U některých argut samci v květu přitahují včely tak, že to hučí jako když se rojí.V číně pěstitelé aktinidií chovají druh včely Apii Surinama pro opylení, ale ono se to opyluje hodně i větrem.Možná se dočkáme i my aktinidií s hladkou slupkou jako u arguty, velkými jako kiwi z obchodu. Jsou ve výzkumu, odrůda JADE MOON. Kdo by ji sháněl, špatně dopadne. Nemají to rádi. Jinak jsem i v obchodě koupil waikiki= aktinidie větší než obvyklý Hayward ale bez chloupků.Byly z Itálie.Nevím proč tzeď už nejsou.Běžné jsou se žlutou dužninou, s růžovou a j. Krásně to vypadá na talíři, když se namíchají plody různých druhů, a jak je to dobré.Ve sbírkách je teď 136dru
hů.

Zdravím Kola Jan,Ostrava-Poruba

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 71.48 (?), 6.11.2006 19:27

Pane Kola mám jeden dotaz.

Píšete o výsevu kiwi. To není vůbec žádný problém. Problém nastává, až to vykvete / někdy dříve, jindy hrozně pozdě / a zjistíte, že mám skoro samé samečky. Sazenice jsou lepší, než z řízkování, jdou velmi razantně. Ale toho zneužívá spousta prodejců, kteří Vám to vychválí jako samosprašné a skutek utek. Co Vy na to. Máte na to nějaký recept?

Děkuji za Vaši odbornou odpověď , Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 191.84 (?), 22.11.2006 0:03

Mně vycházejí ze semen kolomikty samci a samice skoro napůl.Samosprašné prý existují, ale dokud to nebude jisté, nevíme.Samosprašné jsou dnes už běžně arguty, ale ne na 100%. Odrůda weiki je údajně jen na 25% samosprašná, a odrůda Issai na 60%.Ta je nejlepší proto, že málo roste a zvládne ji i nezkušený zahrádkář.Jiné odrůdy však mají jiné výhody a stojí za pěstování, chuť je většinou vynikající.Jiné druhy také mají samosprašné jedince. Lépe je s tím nepočítat, dokud to nebude úplně jisté.Ale ta issai stačí sama.

Barevnost listů je jen u některého samce.Samice mají barevnost méně, nebo vůbec žádnou.Někteří samci jsou také bez barevnosti.Druh polygama má barevnost jen u samce. Je to zvláštní vlastnost která asi není známá u jiných rostlin.Někteří se domnívají, že je to viroza.to považuji za nesmysl.Je to přirozená vlastnost. Viroza to může být u některých jiných rostlin.

V zimě se poznává pohlaví podle stopek, které zůstávají na samičí rostlině.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika