Povlak na plodech angreštu

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?)
3.7.2011 22:45

je to stare zname  - tzv. americke padli, na netu jiste najdete pripravky - at tu nedelam reklamu, melo by se to delat pred rozkvetem a pak po odkvetu, v dobe kdy se vytvari plody - samozrejme dle pocasi

take jiz existuji odolne odrudy, temer rezistentni a tak uz nemusi byt postriky nutne...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 82.218 (?), 3.7.2011 22:35, zobrazeno: 4231x

Na plodech angreštu se vytváří při dozrávání povlak. Kdysi jsem na tuto závadu kupoval roztok, který mi prodavač odléval, takže nevím o co šlo. Ale po dvojím postřiku (první při tvorbě plodů – 1.května, druhý po jejich vytvoření – 8.-9.května) byly plody po dozrání bez jakékoliv závady. Účinná látka pro postřik se velmi ředila (koncentraci si již nepamatuji), 10 ml mně na 2 keříky stačilo na 3 roky. Bohužel na jaře jsem již postřik neměl a protože krámek pro úmrtí majitele je zrušen, tak jsem postřik neaplikoval. Domníval jsem se, že po 5 nebo 6 rocích se závada třeba nevrátí. Nestalo se a plody jsou opět zasaženy a tak bych potřeboval poradit, čím na jaře keříky postříkat. A ještě, zda je možné plody po mechanickém odstranění povlaku požívat, alespoň ve formě kompotu.           Chtěl bych dodat, že v krámku situovaném do malého městečka, kde jiné zahradnictví nebylo, jsem vždy dostal na co jsem si vzpomněl. V průchodu jednopatrového domku byly umístěny regály a za průchodem, na malém dvorečku květináče a truhlíky. Ať jsem chtěl jakoukoliv sadbu, rajčata, okurky, letničky, růžičky, ale i stromky, rybíz, angrešt, pan prodavač vždycky v nějakém květináči, či truhlíku našel, co jsem potřeboval a vše vyrostlo k mé spokojenosti. To loni ve velkém renomovaném zahradnictví jsem koupil višeň a třešeň – chtěl jsem pozdní chrupku- a na jaře višeň byla uschlá a na třešni nedávno uzrál jeden plod a byla to třešeň černá a v době zrání poloranních třešní. Pan prodavač ve vzpomínaném krámku, měl na každou bolístku mé zahrádky nějaký lék, uměl poradit. Při každém nákupu sršel vtipnými připomínkami a dokonce několikrát manželce k nákupu přibalil karafiát. Pan prodavač se jmenoval ing Moravec a krámek provozoval v Brandýse nad Orlicí.           Oldřich.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 3.7.2011 22:45

je to stare zname  - tzv. americke padli, na netu jiste najdete pripravky - at tu nedelam reklamu, melo by se to delat pred rozkvetem a pak po odkvetu, v dobe kdy se vytvari plody - samozrejme dle pocasi

take jiz existuji odolne odrudy, temer rezistentni a tak uz nemusi byt postriky nutne...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz