Plody rakytníku



host - 220.132 (?)
25.12.2014 12:34

To jste v té šťávě měla i drsená jádra, že? A jak to dopadlo? Šťáva dobrá? my jsme zkusili rakytníky zavařit, avšak není to nic moc. Jedině na přidání chuti, či "okořenění" jiných zavařenin, kdy to zavaříte společně s jiným ovocem, ale samotný zavařený rakytník není moc pochoutka. To ale nálev z rakytníkového kompotu, to už dobrota je.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 21.7.2014 10:27

Přesně tak to děláme již zhruba 5 let i my. Kromě toho i marmeládu s přidáním např. ananasu, asi 30 procent čerstvého dodá marmeládě skvělou chut, protože rakytník co se týká chuti žádná hitparáda není. Leikora dává 8-15 kg plodů ročně, Krasavice loni 1,5 kg - je ještě mladá, letos to budou jistě minimálně 3 kg. Jak je zřejmé z obrázků Leikora ještě potřebuje čas, na Krasavici o víkendu vlítnu. Plody už jdou dobře trhat. Pěkně ručně, plod má 1g, takže 1000 do kila je za slabou hodinku.

Krasavice je sladší
Krasavice je sladší
Leikora je stará odrůda z NDR
Leikora je stará odrůda z NDR
            
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 28.7.2014 9:14

Tak nakonec sklizeň Krasavice předčila očekávání - v druhém roce co plodí na ní bylo 5,3 kg plodů, z nich 3,9 lt štávy, výtěžnost 73 procent. Velmi cenná je i drť, která zbyde po odštavení. V ní jsou semena obsahující olej. Drť se dá po usušení různě zpracovat, nejjednodušší ale je prostě jí používat jako žvýkačku - rozžvýkat a spolknout. Je plná cenných látek i vlákniny. Snažíme se omezit nějakou další tepelnou úpravu jak štávy tak i drtě.

Plody Krasavice
Plody Krasavice
Čerstvá štáva
Čerstvá štáva
Drť se suší na balkoně
Drť se suší na balkoně
Finální produkt-denně ráno do čaje
Finální produkt-denně ráno do čaje
               
host - 121.31 (?), 30.7.2014 18:28

Dobrý den, prosím o zprávu, kde se dají koupit ty malé zásobníčky na rakytníkovou šťávu. Na obrázku vypadají, že jsou pospojované, ale jak se tam ta hmota do nich dostane? Děkuji za odpověď. D.Holíková

                  
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 31.7.2014 9:13

dobrý den, sáčky se seženou v každých domácích potřebách apod. je to na výrobu ledu. Na jedné kratší straně je otvor, tam se voda nebo štáva trychtýřem naleje raději o trochu méně než více - a postupně naplní ty buňky.  Potom existují různé uzávěry, jak se to zavře, tady se myslím udělaly dva uzly jednoduše, to dělala šikovnější manželka. Jsou i různé velikosti těch buněk.Na fotce je několik dílů vedle sebe, v jednom dílu je 4x6 buněk. Jsou to sáčky na ledové kuličky, to je správný název.

                     
host - 121.31 (?), 31.7.2014 11:36

Moc děkuji za zprávu, kde sehnat zásobníčky na šťávu z rakytníku. Letos se mi odměnila Leikora poprvé po 8 letech. Sklízet budu asi za týden.  Doufám, že když bobule projedu mlýnkem, který mám na rybíz, tak se vše povede. D.Holíková

                     
host - 220.132 (?), 25.12.2014 12:34

To jste v té šťávě měla i drsená jádra, že? A jak to dopadlo? Šťáva dobrá? my jsme zkusili rakytníky zavařit, avšak není to nic moc. Jedině na přidání chuti, či "okořenění" jiných zavařenin, kdy to zavaříte společně s jiným ovocem, ale samotný zavařený rakytník není moc pochoutka. To ale nálev z rakytníkového kompotu, to už dobrota je.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika