Pěstování mandlovníku

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 250.104 (?)
3.4.2011 21:58

Mandloně mi o výkendu krásně kvetly. Udělal jsem pár fotek, abych se podělil o tu ktásu i s ostatními pěstitely. Mám dva typy mandloní, teď kvete ten první, ostatní pokvetou asi o týden až dva později.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 156.241 (?), 24.10.2010 13:37, zobrazeno: 29320x

Zajímalo by mě jestli někdo má zkušenosti s pěstováním mandlovníku. Mám možnost si koupit tento vypěstěný stromek, ale nevím má li to smysl z hlediska podmínek, které pro pěstování mám. Na zahrádce celoročně fouká, pokud přijdou mrazíky tak i minus dvacet tam je, nadmořská výška tady je asi 400. Podle toho co se píše na stromku mandlovníku tak nevím jestli by u nás přežil. 

host - 66.105 (?), 24.10.2010 17:09

Osobně to moc do jmenovaných podmínek nedoporučuji. Nebo spíš jen pro okrasu než užitek. Chtělo by to raději v závětří u domu a v nižší poloze. Minus 20 stupňů v lednu asi nevadí, ale tam kde ji mám já, bývá tak do minus 16. Horší je silnější mráz (- 7) v době květu a později. Mrazuvzdornější mandle bývají navíc cizosprašné (Zora). Pokud nemáte dvě různé odrůdy, pomáhá i vysadit dva stejné stromky vedle sebe nebo druhý za plot k sousedovi. Sprášení brosvoněmi (pokud kvetou tak brzy) vede k tvorbě hořkých nejedlých broskvomandlí.

Kamarád ze Španělska mi říkal, že u nich (Katalánsko) omrznou mandle v květu každý druhý rok. Když se koncem února silně oteplí, květy hned vyrazí a začátkem března omrznou. Je to stejné jako naše velkopavlovické meruňky. Jen o měsíc dříve.

Mimmo

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 24.10.2010 17:27

urcite ji vysadte na chranene misto, napr v Pavlově je ohromny ker-asi 4m, je jeden-pravdepodobne samosprasny, bohate plodil a to byla letos velmi silna zima-na Morave meli vyrazne chladneji nez u nas (-18,9) na Morave vyrazne vic nez-20 a jak vidno prezila a bohate zaplodila, ale to chranene misto je hlavni!

host - 252.35 (?), 28.10.2010 13:15

když to je tam samosprašné, tak to by stačilo sehnat pár semen a ted je strčit do země, zalít,  píchnout okolo pár klacíků a je to, potom nechat alespon dva stromy.Nemýlím se?

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 250.104 (?), 3.4.2011 21:58

Mandloně mi o výkendu krásně kvetly. Udělal jsem pár fotek, abych se podělil o tu ktásu i s ostatními pěstitely. Mám dva typy mandloní, teď kvete ten první, ostatní pokvetou asi o týden až dva později.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 3.4.2011 22:26

nadhera Honzo!! mne prave vyklicila mandlon z pecky, je z Pavlova, tak snad poroste, sice tezko rici jak bude kvalitni, kdyz to je semenac, ale i tak jsem spokojen

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 250.104 (?), 3.4.2011 22:39

Jestli byla pecka ze stromu se sladkými madlemi, je celkem slušná šance, že bude také sladká. Mě takto vyrostla ve vinohradě také z pecky jedna mandloň a plody jsou malinko hořkavé - což  madlím dodává správnou mandlovou chuť. Jinak musím podotkonout, že chuť mandloní prodávaných běžně v zahradnictvích - sladkoplodá krajová  (USA) se nedá srovnávat s našemi mandlemi, které jsou daleko lahodnější. Doporučuji koupit naši Zoru či Vamu i když jsem jejich mandle ještě nejedl, asi budou lepší, nebo očkovat z kvalitního stromu.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 3.4.2011 22:49

to budu muset zistit, zda pavlovska mandlon je sladka.-)

nicmene diky za radu a budeme se tu tesit na dalsi Vase uspechy s mandlonemi!

host - 151.26 (?), 4.4.2011 19:34
Dobrý deň! Kvitnúce mandlone som videl v Sv.Jure pri Bratislave už o víkendu 26.-27. marca. Vlastnoručne vyklíčené sladkojadrové mandlone z Mikulovska som v minulosti pestoval v okrajovej polohe v predhúrí Bielych Karpát. Majú veľmi životaschopný koreňový systém a v ílovici rástli ako z vody. Úrodnosť nebola vysoká, bola to skôr rarita a prvá jarná okrasa. Dobre sa mi na nich ujímali očká broskýň. Robia to tak v Španielsku. Ak byste chcel "vyrobiť" typickú mandľovú arómu, odporúčam vlastný recept: namočiť do konzumného liehu čerstvú kôru ošúpanú z palíc Arónie čiernoplodej ("čierna jarabina"), vystrihaných napr. pri letnom prerieďovaní staršieho kra. Tinktúra je vhodná napr. pre výrobu domáceho mandľového likéru. Paľo

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 21.8.2011 11:30

Byl jsem dnes překvapený, jaká je variabilita mezi madloněmi v termínu dozrávání mandlí. Zatímco některé mandloně mají ještě mandli pevně zavřenou ve slupce (Sladkoplodá kr.), tak další strom původní bezejmené mandloně s menšími, zato ale chutnějšími mandlemi je už nyní zralý.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz