Oskeruše, mišpule

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 73.154 (?)
11.4.2009 22:13

Podle informací z knížky Oskeruše od A do Z by neměla být srůstavost oskeruše s jeřábem ptačím dobrá. I dkyž se roub ujme "sedí" a nepřirůstá, během pár let uschne. Oskeruše se nedoporučuje roubovant na nic jiného než na semenáč oskeruše. Je to škoda, chtěl jsem to letos vyzkoušet, ale ani to raději nebudu zkoušet, už mi rostou semenáčky oskeruší.

Další výsledky pokusů od autorů výše uvedené publikace (výsledky z roku 1997)

roubováno     počet ujatých roubů v 1. roce

hloh           32           4

jeřáb obecný 6           0

aronie           28           6

mišpule           13           3

hrušně           8           1

Afinita oskeruše není dobrá, v roce 2003 podle autorů ani jeden roub nerostl.

Mišpuli jsem zkoušel roubovat vloni. Mohu potvrdit vaše zkušenosti. Na jeřábu jsem zkoušel 3 x roubovat, a dnes po roce raší 1 roub. Na hlohu jsem rouboval 1 x a dnes má větší chuť růst než na jeřábu.

Hodně úspěchů přeje

HONZA.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 143.202 (?), 20.4.2007 0:25, zobrazeno: 8029x

Dobrý den, máte zkušenosti s roubováním jeřábu oskeruše na vhodné podnože? Lze dát i na hrušňové pláně? Zkouším to na hrušňové pláně, jeřáb obecný a hloh. Výsledky budou až další rok.

Mišpuli jsem zkoušel naroubovat kopulací na jeřáb obecný a hloh. Oba pokusy se krásně ujmuly, na hlohu je výsledek snad i lepší. Růst mišpule je na něm vitálnější.

Juraj Kafka

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 73.154 (?), 11.4.2009 22:13

Podle informací z knížky Oskeruše od A do Z by neměla být srůstavost oskeruše s jeřábem ptačím dobrá. I dkyž se roub ujme "sedí" a nepřirůstá, během pár let uschne. Oskeruše se nedoporučuje roubovant na nic jiného než na semenáč oskeruše. Je to škoda, chtěl jsem to letos vyzkoušet, ale ani to raději nebudu zkoušet, už mi rostou semenáčky oskeruší.

Další výsledky pokusů od autorů výše uvedené publikace (výsledky z roku 1997)

roubováno     počet ujatých roubů v 1. roce

hloh           32           4

jeřáb obecný 6           0

aronie           28           6

mišpule           13           3

hrušně           8           1

Afinita oskeruše není dobrá, v roce 2003 podle autorů ani jeden roub nerostl.

Mišpuli jsem zkoušel roubovat vloni. Mohu potvrdit vaše zkušenosti. Na jeřábu jsem zkoušel 3 x roubovat, a dnes po roce raší 1 roub. Na hlohu jsem rouboval 1 x a dnes má větší chuť růst než na jeřábu.

Hodně úspěchů přeje

HONZA.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty