Mulčování jahod

host - 232.120 (?)
29.12.2012 7:00

já jsem zkusil vypodložit jahody perlinkou(používá se při zateplování)Normálně to aplikuju řekněme někdy v dubnu, když se oberou ošklivé listy a než se začnou rozrůstat a kvést.Výhodou je, že jsou plody i po dešti čisté a neplesniví.Nevýhodou je trochu pracnost a že to nezabrání event prorůstání plevelu.Jirka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 68.239 (?), 26.3.2012 13:42, zobrazeno: 10695x

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na mulčování jahod. Pěstovala jsem je na černé folii, ale je mně strašně nesympatická a chtěla bych ji letos zrušit. Nejraději bych jahody podestlala senem, ale nemohu nikde sehnat. Myslela jsem na to, že bych použila mulčovací kůru. Je to dobrý nápad?

host - 152.34 (?), 26.3.2012 19:14

Já bych kůru k tomuto účelu nepoužila. Jahody mám na jednom stanovišti jen 2 až 3 roky, což je doba, za kterou se kůra nerozloží. Musela by se ze záhonu, na který má přijít něco úplně jiného než jahody, nějak odstranit. Seno nebo sláma se dají celkem jednoduše shrabat, a i když na záhonu nějaké zbytky zůstanou, kvalitu zeminy to moc neovlivní. Kůru je asi vhodnější používat na místa, kde se rostliny tak často nestřídají. Možná si ale někdo s tímhle bude umět poradit. Zuzana

host - 25.2 (?), 17.1.2013 17:03

Tež by jsem kuru nevolil.Folie mne take nenadchla, a vratil jsem se k přirodnimu mulči z vlasnich ploch.K mulčovani použivam posekanou travu kdy se dostatek materialu nastřada než jahody začnou kvest.Zaleži take na sponu meziřadi.Ja mam jahodiště na jednom mistě take 2-3 roky a jahody v trojřadcich.Souhlasim s tim, že rozpad a rozklad kuroveho mulče je mnohem pomalejši než rozpad travniřezanky, ale travni řezanka ma tu vyhodu, že na rozdil od kury po zaryti pudu obohati jako běžny kompost.

host - 4.7 (?), 27.3.2012 11:23

Niekedy davam pokosenu travu, ale len taku tenku vrstvu, par cm, aby v pohode uschla. Hrubsia vrstva nie je vhodna, pretoze moze zacat hnit kvoli nepristupu vzduchu. Malicka vrstva zoschne a vznikne slamovohnedy mulc, ktory zvetravanim aj dostatocne vyzivuje jahody. Trosku moze byt problem, ze trava obsahuje vela dusika, ale toto neviem posudit. Ak trava zoschne, po dalsom koseni kludne mozete pridat dalsiu vrstvu. Uschnuta trava je hydrofobna a zabranuje vsakovaniu vody na danom mieste, zrazkova voda rychlo odteka prec, na druhej strane urzuje podu pod nou vlhku. Toto moze byt vyhodou, pretoze odkvitnute jahody pri priamom styku s podou mozu zacat hnit a plesniviet.

host - 50.2 (?), 28.3.2012 20:57

Jahody každoročně mulčuji již na podzim jehličím (klidně i zjara) - neroste plevel, půda je pod jehličím krásně kyprá a vlhká a jahody jsou v suchu... z knihy o vhodnosti sousedících rostlin a zkušeností pratety a mojí. Lenča.

host - 232.120 (?), 29.12.2012 7:00

já jsem zkusil vypodložit jahody perlinkou(používá se při zateplování)Normálně to aplikuju řekněme někdy v dubnu, když se oberou ošklivé listy a než se začnou rozrůstat a kvést.Výhodou je, že jsou plody i po dešti čisté a neplesniví.Nevýhodou je trochu pracnost a že to nezabrání event prorůstání plevelu.Jirka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz