Kdy řezat maliny?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 165.30 (?) 
17.9.2021 6:57

Zdravím všechny pěstitele.Tak jsem tu snad pročetla všechny příspěvky a hlava to nebere. Mám z toho segedín.Takže: mohl by někdo řez popsat krok za krokem? Mám maliny ale nevím jak na ně, resp na nově koupené.

1. vloni, na uvolněnou a připravenou plochu jsem koupila 6 ks malin.Nasázeny cca 60 cm od sebe cca v srpnu., Do konce roku se neobjevil žádný nový výhon. Nebyla jsem nadšená, myslela jsem, že prostě nezakořenily. Plochu jsem udržovala čistou.

2. a ejhle. Na jaře vyrostlo hojně nových výhonů, ale zčásti ne kolem nově vysazených. Ty hodně slabé jsem vystříhala, a doufala, že v létě budou další maliny. Ale nic. Na jiné ploše mám též maliny, kde tmavé, odplozené výhony až u země vyřežu, z nových ponechám jen ty silné. Vypleji, nakypřím, přidám kompost atd.

3. překvápko. Jdu plít i ty nové a nestačila jsem se divit, protože měly zelené plody.Takže jsem je nakypřila, vyplela přidala kompost. Je půlka září a sklízíme krásné maliny. Výhony nejsou moc vysoké - 100-120 cm. Ale nyní nevím jak na ně, až odplodí. Z předchozích příspěvků zjišťuji, že jsem koupila asi remontní, i přes tvrzení, že jsou jednoleté. Zatím žádné nové výhony nemají.

4. Mám jim odstříhat odplozenou část, nebo je odstranit u země a čekat na nové výhony v příštím roce na jaře? Abych z toho neměla v příštím roce houštinu.

Prosím, nekruťte hlavou, ale doopravdy nevím jak na ně.Moc děkuji. Terka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 17.9.2021 8:39

Vyzkoušejte oba způsoby na polovinách výsadby a poznáte sama, co je lepší. Ty jednoleté výhony napřesrok znovu zarodí menší úrodou v létě. Jednoletý způsob dá jednu úrodu napodzim. Záleží kde to pěstujete a jaké máte podnebí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika