Kdy (který měsíc) přesadit moruši?

host - 57.182 (?)
3.9.2011 13:46

Děkuji za odpovědi! Stromek jsme vysadili teprve loni na podzim, ale koupili jsme ho už větší, je to převislá moruše, vysoká přes 2 metry, ale její stáří bohužel neznám. Zkusím ho přesadit v březnu s co největším balem, snad to dobře dopadne, bylo by mi to opravdu líto, kdyby nepřežila.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 57.182 (?), 2.9.2011 13:13, zobrazeno: 9802x

Ráda bych přesadila moruši, můžete mi poradit, který měsíc je nejvhodnější? Na jaře hodně omrzla, tak se trochu bojím, aby to přežila, ale je to nutné.

host - 182.227 (?), 2.9.2011 13:23
Stromky obecně je nejvýhodnější přesazovat na podzim.U moruše bych však volil raději až jaro, třeba v březnu.V dubnu již může být dost teplo.Jestli ji potřebujete přesadit na podzim, počkejte aspoň do 20 října(jako broskve),aby vyzrály výhony.V případě, že bude mít listy, musíte je všechny před přesazením odstranit.A pak už postupujte jako u ostatních ovocných stromků.P

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 46.82 (?), 2.9.2011 21:21

Ještě nezapomeňte stromek po přesazení dostatečně ořezat. I já bych volil předjarní termín přesazení a hned při tom i zmíněné ostříhání. Nezapomeňte na velmi důkladné zalití hned po přesazení a později zalévejte občas, ale vydatně (dejme tomu jednou týdně dvě konve vody). Také nevíme, jak velkou máte moruši k přesazení. Velké stromy by přesazení asi snášely těžko. Pokud je stromek mladý, můžete se pokusit přesadit ho i s kořenovým balem, tedy nikoli prostokořenný, jak se ovocné stromky běžně prodávají.

Josef.

host - 57.182 (?), 3.9.2011 13:46

Děkuji za odpovědi! Stromek jsme vysadili teprve loni na podzim, ale koupili jsme ho už větší, je to převislá moruše, vysoká přes 2 metry, ale její stáří bohužel neznám. Zkusím ho přesadit v březnu s co největším balem, snad to dobře dopadne, bylo by mi to opravdu líto, kdyby nepřežila.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 182.149 (?), 3.9.2011 18:49

Když je Vaše moruše na svém stanovišti teprve jeden rok pak její přesazení opravdu nejspíše nebude problém. Předpokládám, že jste moruši koupili zasazenou a pěstovanou v květináči (nikoli prostokořennou). Takže již měla svůj zapěstovaný hustý kořenový bal. Při přesazení se snažte udělat nový kořenový bal cca o 5-10 cm na každou stranu větší, než byl původní květináč. Sestřižení nemusí být tak radikální, jako kdyby byla na stanovišti déle a jako kdybyste ji přesazovali pouze prostokořennou.

Ať Vám roste Vám přeje

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty