Kanadská borůvka - usychání

host - 236.5 (?) 
27.6.2025 10:36

Pokud borůvka nezašla v květináči, není důvod, proč by zašla i po vyjmutí z něj. Rozvolnění utuženého balu je jistě správné, ale i když tak neučiníte, kořeny prorostou ven. Podmínkou je, správně připravený substrát v jámě. Jak praví pí Lída, je to o rašelině.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 199.133 (?), 27.6.2025 11:02

Někdy kořeny kanadské borůvky drží tvar, jaký měly v květináči/kontejneru a nerozrůstají se. Vždy je lepší před výsadbou kořenvý bal jemně potrhat prsty. 

host - 170.145 (?), 27.6.2025 18:22
Myslela jsem tim, ze jsem odstranila kulicky, protrhala jsem koreny a vratila zpet... Uz ji mam zasazenou cca 3 mesice, hodila i plody, ale poslednich 14 dni pozoruji uvadani... Nasla jsem si tento clanek a pak jsem ucinila, co jsem napsala. Stale, i po tak dlouhe dobe, mely koreny tvar kvetinacu a nikam neprorostly... Tak uvidim jestli ozivi i po tak dlouhe dobe.

host - 170.145 (?), 27.6.2025 18:25
Jeste dodam, ano, je v raseline, ale stejne ty koreny neprorostly

host - 248.159 (?), 27.6.2025 20:57

Tři měsíce od zasazení není tak dlouhá doba, zvlášť, pokud jste s ní pak ještě hýbala. Teď jsou dost horké dny, zaléváte dostatečně? Ptám se proto, že rašelina potřebuje víc vody, než normální zemina. A ještě můžete zkusit dát nad kořeny nějaký mulč, aby se snížilo odpařování vody.                                 Lída

host - 114.30 (?), 28.6.2025 18:09

Jestli borůvka uvadala, vykopala jste ji a zasadila znovu, měla byste zlepšení pozorovat brzy.Za týden, deset dní, tím, že začíná v tomto hodně teplém počasí růst. Jestli ne, bude tam problém a osobně bych ji vyměnil.

Máme už mnohokrát vyzkoušeno, že jestli něco vadne a po zalití se do nějakého dne stav podstatně nezlepší, už se nezlepší ani po delší době a sazenici je lépe vyhodit. Něco je tam poškozeno, třeba kořeny, většinou dlouhodobým přelitím. Zachraňovat mrzáčky se nevyplatí.

host - 114.30 (?), 28.6.2025 18:19

Ještě doplnění. Mnohdy se nabízejí borůvky mnohaleté a přitom dlouhodobě nepřesazené, v malých květináčích. Takové sazenice mohou vypadat celkem dobře, ale bývá problém s následným růstem. Mnohdy nepomůže ani rozvolnění kořenů, protože u borůvky to moc nejde.

Sazenice by se měly přesazovat každoročně, výjiímečně za dva roky. Právě, přesazované rostliny se rozvolňovat vůbec nemusí. Nepřesazovaným rostlinám je lépe se vyhnout.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6684) - 9.142 (?), 28.6.2025 18:54

114.30 má recht, Slabé sazenice borůvek nebudou dobře prosperovat. Kupte novou, se silnými výhony. Dobře připravte záhon se správným substrátem.. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz