Kamčatská borůvka - proč se jí nedaří?
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 91.178 (?) 27.4.2013 20:41
Myslím že je to i odrůdou já je mám rozdílné i po několika létech.Mají i rozdílnou chuť.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.5 (?), 17.5.2021 16:50
je vhodne hojit kanadské borůvky slepičím trusem děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
xchipsy - (12) - 142.1 (?), 5.6.2014 14:40
Tak se znovu vracím ke svým "borůvkám", resp. jen jedné, ta kterou jsem zde řešila bohužel zahynula.
Druhá (bohužel nevím, která mi zůstala, zda Amur nebo Altaj je v pořádku, roste "jako blázen", ale skoro vůbec neplodí! Loni měla spoustu květů a ve finále jsme sebrali přesně TŘI plody. Letos byly květy pouze na JEDNOM výhonu a plodů tak do deseti kusů. Čím to může být? Nestříhala jsem, nechávám (zatím) růst, jak se tomu chce, maximálně odstřihnu jeden dva výhony, které by "lezly" do chodníku.
Mám v plánu keřík přesunout na zahradu, přeci jen ten truhlík asi není to pravé ořechové, ale myslím si, že tím to není.. Prostě milion větviček a jen na jedné jediné květy a plody.. Sestra má na zahradě keříků několik, nejsou tak hustě a bohatě olistěné, zato mají spoustu plodů..
Je lepší nechávat zimolez růst a růst "furt pryč" nebo ho stříhat? Kdy? Jak moc?
Díky všem za případné tipy, rady a návody 
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.169 (?), 5.6.2014 22:00
Dobrý den.
Mám několik let několik keřů. Rostou na slunci, u potůčku, v bažinaté jílovité půdě. První keře jsem dostal jako starší neplodící, bez jména. Dále jsem si pořídil sazenice Altaj, Amur, Goluboje vreteno a Morenu. Letos před prořezem byl největší keř vysoký asi 2,3 m. Nejsilnější vyříznutá větev byla u země silná skoro jako ruka v zápěstí. Keř po průklestu ještě rozklesl. Dnes mají špičky výhonů výšku kolem 2 m. Nejméně mi do výšky roste Goluboje vreteno. Je vysoké asi jen 1,3 m a je viditelně širší než vyšší. Nejbujněji mi roste nejmladší Altaj. Asi 0,5 m ročně. To o velikosti keřů. Pod keře nastýlám posečenou trávu jako hnojení. Většinou na jaře dám lžíci Cereritu, ale letos dostaly keře cca po dvou kbelících králičího hnoje. Odrůdy se jménem plodí lépe jak bezejmenné. Nejplodnější je Morena. Její plodnost mi připadá srovnatelná asi jako rybíz. Má také největší bobule a dozrává nejpozději. Také plody jsou méně kyselé a trpké. Nejvíce nasládlé plody má jedna menší bezejmenná a Amur. Plody na jednom keři, především u bezejmenných, nejsou stejně veliké. Především ty, které rostou z loňského dřeva, jsou drobné. Velké, plně vyvinuté, jsou ty, které rostou na spodní části letošních výhonů. Čím silnější výhon, tím větší bobule. Ale u Moreny jsou velké i ty, které rostou z loňské větvičky. Borůvky sklízím postupně asi 3 týdny. Aby keř dobře plodil, musí růst. Tedy musí být prosvětlený. Také se uvádí cizosprašnost. Stříhám v předjaří. Podobně jako rybíz. JG
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.95 (?), 5.6.2014 23:38
Pořiďte si ještě jednu, mám dojem, že jsou cizosprašné. Sama mám dvě, jednu od sousedky (menší keř, méně větších plodů) a druhou z trhu (větší keř, spousta menších plodů - letos byl doslova obalený). Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
xchipsy - (12) - 142.1 (?), 6.6.2014 16:36
Děkuji všem, pořídím tedy ještě alespoň jeden, raději dva keříky a uvidíme 
Ale zaráží mě, že květy byly jen na tom jednom výhonu - kdyby byly na celém keříku a plodů pak jen pár, tak bych to brala, že je to tím, že je keřík "sám", ale proč byly květy jen na jedné "větvičce"?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.8 (?), 15.6.2014 7:31
Rostlinu mám 3. rokem. Přes dodržení doporučení na etiketě (stanoviště, půda,...) se nedařilo. Měla jsem obavy, že rostlina zahyne (ač i dle následně nastudovaných inf. bmělo být vše v pořádku). Nevydržela jsem, loni na podzim jsem ji přesadila na více osluněné stanoviště a - vesele a viditelně roste. Snad se dočkáme bujnějšího vzrůstu a bohaté úrody. Jana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 15.6.2014 8:36
Amur a Altaj rozeznáte podle jednoduché oslí pomůcky.Amur je taky ryba a ta je hladká.Takže oproti zimolezu Altaj, Amur nemá chloupky.P
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|