Jahody - nové skusenosti
|
|
 |
 |
host - 227.190 (?) 8.10.2025 22:32
Ďakujem pekne za hodnotnu reakciu..Verdi je jedna z odrôd ktorú by som rád vysadil,
Môj výber sa rozširuje a budem vyberať z odrôd Joly, Verdi, Flair,Dukát, darselect,daroyal, Aprica, Asia a iné ktoré sa ešte nazbierajú..hladam skúsenosti aj na poľských a nemeckých fórach..celkom dobrá bola aj Allegro rástla veľmi bujne, zdravo ale zbytočne mohutne.Na Florence ma najviac udivovlala úroda 4 rok po výsadbe, a že jahody nezdrobnovali plody.cením si každý názor..pokial človek chce nájsť nejaké nové skúsenosti s odrodami, zaberie veľa času..posledné roky pribúdaju nové odrody veľkou rýchlosťou.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 227.190 (?), 8.10.2025 22:32
Ďakujem pekne za hodnotnu reakciu..Verdi je jedna z odrôd ktorú by som rád vysadil,
Môj výber sa rozširuje a budem vyberať z odrôd Joly, Verdi, Flair,Dukát, darselect,daroyal, Aprica, Asia a iné ktoré sa ešte nazbierajú..hladam skúsenosti aj na poľských a nemeckých fórach..celkom dobrá bola aj Allegro rástla veľmi bujne, zdravo ale zbytočne mohutne.Na Florence ma najviac udivovlala úroda 4 rok po výsadbe, a že jahody nezdrobnovali plody.cením si každý názor..pokial človek chce nájsť nejaké nové skúsenosti s odrodami, zaberie veľa času..posledné roky pribúdaju nové odrody veľkou rýchlosťou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 9.10.2025 12:03
Mně kdysi vydržela 5 let odrůda Pegasus - u ní se to uvádí, že může vydržet až 5 let - velké plody i výnos, chuť ale průměrná. Pátá sezona už byla trochu slabší.
Allegro jsem pěstoval 1x, Darselect 1x /pěkné plody, příjemná chuť/, Daroyal vícekrát - velmi odolná proti kořenovým chorobám, plody podle mne nevyrovnané velikosti - par velkých, pak spíše střední a malé. Dlouhé květní stvoly - kvete nad listy - zvýšené riziko zmrznutí květu. Při nešetrné sklizni se květní stvoly nalomily a jahody špatně popř. vůbec nedozrávaly.
U mne jsou největším problémem kořenové choroby - jahody pěstuji intenzivně cca 25 let a na každé obdělávané ploše už byly několikrát - ozdravit půdu se moc nedaří - pěstoval jsem různé předplodiny - přivážím do záhonů vyplozený žampionový substrát, který by měl sanovat půdu - před výsadbou dávam dusíkaté vápno.
Pěkná odrůda by měla být Rosaria /chuť, výnos, velikost plodů/, ale tu zatím tady nikdo neprodáva.
https://kraege.de/en/services/strawberries/early-season/rosaria/
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.190 (?), 9.10.2025 21:20
Ďakujem Vám..po Rosarii som sa veru tiež obzeral, vyzerá veľmi sľubne, informácie o nej - niečo málo na zahraničných stránkach ale k predaju nieje,.možno skúsim aj ten darselect..na vyčerpanú pôdou by údajne malo byť vhodné prave Allegro..
Možno to nieje ideálna rada ale ak by sa pôda dezinfikovala ľahkým roztokom manganistanu draselneho a následne vyhnojila, mohlo by jej to trochu pomôcť.Aký je Váš jahodový favorit, do nevycerpanej pôdy? Ďakujem
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 10.10.2025 8:35
Odrůda Verdi by měla být odolnější než Allegro. Patří mezi dvě nejodolnější odrůdy (tou druhou je Daroyal).
Manganistan draselný - zatím jsem nikdy nečetl nebo neslyšel, že by profesionální pěstitelé jahod používali manganistan draselný. Zkusím se na to poptat, ale pochybuji, že je lepší než dusákaté vápno a dezinfikuje půdu v celém profilu 30 cm.
K vyhnojení půdy slouží ten vyplozený žampionový substrát ze žampionárny. Substrát se vyrábí mj. ze slámy a koňského hnoje, obsahuje hodně dusíku, pro pěstování jahod se musí dat 1-2 roky předem.
Mně se nejvíc líbí jahody Asia, stále menší množství pěstuji. Vysoký výnos a velké plody by měla mít odrůda Faith - ale je citlivá na fytoftoru a další kořenové choroby, má se proto pěstovat v panenské půdě nebo v substrátu.- pěstování u mne se neosvědčilo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.69 (?), 10.10.2025 21:14
Aké máte skúsenosti s jahodou Polka?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 11.10.2025 8:32
Odrůda Polka - zkušenosti vcelku dobré - pěstoval jsem před cca 15-ti lety, sazenice jsem koupil z jedné jahodárny, tehdy se dost pěstovala.
Jak je uvedeno v popisu od zahradnictví Spomyšl - "velmi plodná, netrpí chorobami".
Ale podle mne není pravda, že "plody jsou velké" - plodů je hodně, ale jsou střední -- či trochu menší velikosti, všechny cca zhruba stejně uniformně velké. Kompoty neděláme, mám radši větší plody, ale někomu ta střední velikost může vyhovovat.
https://www.zahradnictvi-spomysl.cz/jahodnik-polka/
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.22 (?), 11.10.2025 22:50
Ďakujeme Vám 199133 za rady o odrodách jahôd, máte s nimi velké skúsenosti. Bude dobré ak tu budete o jahodách písať ďalej.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |