Jahody
|
|
 |
 |
host - 16.190 (?) 10.8.2009 15:14
Většinou sázím zakořeněné šlahouny. Odstřihnu od staré sazenice a sázím na porytý uhrabaný záhon do sponu řady 75 cm od sebe a v řádcích 45 cm. Spon je to dost velký, ale mohu si to dovolit. Vyryji rýčem jamku pro tuto sazenici hodím tam dvě hrstě kompostu, nebo zahradnického substrátu a promíchám s původní zeminou.Takže je to cca 50na50% substrát x stará zemina. Do toho to zasadím, dávám pozor, abych dal srdíčko sazenice do roviny s původní zeminou, udělám kolem sazenice jamku, aby zalévaná voda neodtíkala. Tak postupuji v udaném sponu dál. Nakonec hodně zaleji 2-3x za sebou aby to vsáklo, tak 3l ke každé sazenici. Zalévám podle potřeby hodně cca týden, dokud se zazenice neujme. Pokud chci mít větší úrodu, sázím do 20.8. Letos mám zasazeno. Staré sazenice už bych teď neořezával.Nebo jen v krajní nouzi, kdyby měl porost na listech chorobu. Seřezává se nad srdíčkem.Nové sazenice jsem při výsadbě zatím nikdy neseřezával.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Simona B. - (9) - 34.217 (?), 10.8.2009 14:15, zobrazeno: 8406x
Dobrý den, prosím o radu jak na jahody. Mám na zahradě pár keříčků jahod, nechala jsem jak vylezly šlahouny u každého keříku po jednom, abych si je mohla rozmnožit a co teď dál? te´d je ostříhám, zasadím, na nový záhonek, a ty staré keříky úplně ostříhám - listy a nechám jen malý prostředek? a ten nový záhonek mám ještě před výsadbou prohnojit např granulovým hnojivem? a jakým? (nemám přístup k hnoji, takže můžu jen koupit) a takhle jahody nechám, nebo jim mám ještě ostříhat listy třeba znova později na podzim? (i těm novým sazeničkám?)prosím poraďte mi, protože jsem zahradní začátečnice :) tak prosím zkušené o pomoc :) děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.190 (?), 10.8.2009 15:14
Většinou sázím zakořeněné šlahouny. Odstřihnu od staré sazenice a sázím na porytý uhrabaný záhon do sponu řady 75 cm od sebe a v řádcích 45 cm. Spon je to dost velký, ale mohu si to dovolit. Vyryji rýčem jamku pro tuto sazenici hodím tam dvě hrstě kompostu, nebo zahradnického substrátu a promíchám s původní zeminou.Takže je to cca 50na50% substrát x stará zemina. Do toho to zasadím, dávám pozor, abych dal srdíčko sazenice do roviny s původní zeminou, udělám kolem sazenice jamku, aby zalévaná voda neodtíkala. Tak postupuji v udaném sponu dál. Nakonec hodně zaleji 2-3x za sebou aby to vsáklo, tak 3l ke každé sazenici. Zalévám podle potřeby hodně cca týden, dokud se zazenice neujme. Pokud chci mít větší úrodu, sázím do 20.8. Letos mám zasazeno. Staré sazenice už bych teď neořezával.Nebo jen v krajní nouzi, kdyby měl porost na listech chorobu. Seřezává se nad srdíčkem.Nové sazenice jsem při výsadbě zatím nikdy neseřezával.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Simona B. - (9) - 34.217 (?), 10.8.2009 20:55
děkuji moc za odpověď. A proč ty staré už teď neseřezávat, už bych je tím hodně oslabila?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 156.247 (?), 10.8.2009 21:13
Staré sazenice jahod seřezávám jenom tehdy, když se je záhon porostlý tak, že se v něm nemůžu vyznat. Usnadní mě to vyčištění záhonu. Seříznu tak, aby zůstaly prostředky(srdíčka). Dneska jsem si připravila záhon a nové sazenice mám v kyblíku s vodou, aby pustili kořeny. Pustily i ty, které kořeny neměly. Teď si budu vybírat ty silné. Počkám si ještě chvíli na nějaký chladnější den a zasadím. Půda je příliš suchá, je to samá hrouda. Pak jenom zalívám, aby se chytly. Hnojím až na jaře.
Ivana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 11.8.2009 0:20
Staré sazenice lze seřezat jen ihned po ukončení sklizně, pozdější ořez způsobí menší množství plodů v příštím roce. Jinak řádky podle vzrůstnost odrůdy 40-60cm od sebe, v řádcích stačí rostlinky od sebe 20cm. Můžete je pak po první sklizni probrat ob jednu na vzdálenost 40cm, pokud by narostly velké keře. Lída
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|