Druhy borůvek

host - 184.112 (?)
12.5.2010 6:31

Povedal by som, ze kanadske cucoriedky slnko priam miluju. A tak isto miluju aj vlhkost. Na druhu stranu nesmu stat vo vode.

Ak im doprajete kysly substrat, dostatok slniecka, zivin (hnojenia znesu aj dva az tri krat viac ako je popisane na obale) a vody, vody, vody, porastu ako odtrhnute z retaze a kazdorocne Vas obdaria z jari krasnou kvetnou nasadou a neskor aj plodmi.

Na vtackov spevackov pouzivam bielu siet proti naletom vtactva z Odetky. Poslali mi ju az domov. Niekto ich prikryva bielou netkanou textiliou. Nic proti vtackom spevackom. Ale ked oni su niekedy taki pazravi, ze nam nenechaju vobec nic. Su stavy ked su taki prezrani, ze nevladzu ani lietat. ;)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Zůza2 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 183.217 (?), 2.4.2010 8:39, zobrazeno: 22928x

Dobrý den,

chtěla bych si na zahradě zasadit borůvky. Jen nevím, jaký druh mám koupit. Můžete mi poradit, jaký je rozdíl mezi Čukotskou borůvkou (Atut), Kanadskou borůvkou (Bluecrop) a Indiánskou borůvkou (Muchovník)? Nebo znáte ještě nějaké jiné - lepší?

Musím borůvky kupovat vždy po dvojicích, nebo stačí po jednom keříku?

Předem díky za pomoc

host - 184.112 (?), 9.5.2010 15:00

Predovsetkym su to uplne odlisne rastlinne druhy. U vsetkych tusim okrem Muchovnikov (ruku do ohna za to nedam) sa odporuca vysadzanie po dvoch rastlinach, lebo pri vzajomnom opeleni sa dosahuje vacsich plodov a tym padom aj urody.

Atut je myslim polska odroda zemolezu kamcatskeho (Lonicera camtschatica), je to rastlinny druh velmi skoro rodiaci (v zmysle skoro na jar nie skoro po vysadeni). Plody ma modre sisate, niektore odrody, ierne nahorkle. Jedny z vacsich a chutnych ma napriklad odroda Morena, co sa tyka urodnosti asi vedie licencne chraneny Modry triumf, ale co sa tyka chut asi vedie slovenska odroda Amur. Na toto by bolo vhodne sa opytat uzivatela Paloo, on je na to asi najpovolanejsi odpovedat, zrovna tak na ostatne Vami uvadzane rastlinne druhy.

Kanadska cucoriedka ma velmi vela odrod. To ako by ste sa pytali aky je rozdiel medzi Jablonou (Jonagold) a Slivkou (Cacanska Lepotica). V zatvorkach uvadzate odrody, nie rastlinne druhy. Presnejsie je pisat po latinsky, lebo tych cucoriedkoidnych nazvov je uz privela. Jedina rastlina, ktora ma z botanicekeho hladiska pravo sa nazyvat cucoriedkou je jedine Kandska. Vaccinium Corymbosum a ostatne Vaccinium...

Odporucit by som mohol ako spominanu Bluecrop aj ine, napriklad velmi sladke selekcie Goldtraube, alebo Chandler s nadmieru velkymi plodmi, ci jednu z najskorejsich Hannah's Choice.

Na Muchovniky (amelanchier) je tu takisto odbornik Paloo a s nimi nemam okrem vedomia ze existuju, ziadne skusenosti. Osobne povazujem za najchutnejsie Kanadske cucoriedky a ich krizence (napr. odroda Reka) a najskorsie Zamolezy kamcatske, preto som sa sustredil na tieto ovocniny.

host - 184.112 (?), 9.5.2010 15:06

Co sa tyka vyberu, je potrebne zvazit aj sposob pestovania.

Kanadske cucoriedky potrebuju velmi kysly substrat a hnojenie, podobne ako azalky a rododendrony. Ak im date co potrebuju, su prakticky bezuudrzbove a bez nutnosti chemickeho osetrovania a odmenia sa Vam za to doslova kilami chutnych plodov z kazdeho kra.

Ostatne Vami uvadzane rastlinne druhy su neni na kyslost pody narocne.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 9.5.2010 15:47

Nad tím vysadit si taky kanadké borůvky už delší dobu uvažuju. Mám tři velké záhony rododendronů, ta už mě příprava záhonu pro borůvky,,nezabije"  Jsem ráda, že se tu řeší, která odrůda je nejchutnější a ráda si tu nechám poradit. Jinak mám dva keříky zimolezu - ten je obraný dříve, než zachytím, že dozrál (myšáci či ptáci?) jak chutná zatím netuším  Stejné je to i u múchovníku. Netuším, jakou odrůdu mi zahradníci vysadili (měla jsem požadavek větších stromků) a jestli je chutná se nejspíš nedozvím, neboť i když jsou obsypané, jsou bleskem sezobané na začátku zralosti  Ale vyhánět je, to by mi jich bylo líto - ptáčků zpěváčků 

Kromě kyselé země, je tam ještě podmínka pro pěstování jaká: myslím tím slunce a teplé či stín a chladnější stanoviště??

host - 184.112 (?), 12.5.2010 6:31

Povedal by som, ze kanadske cucoriedky slnko priam miluju. A tak isto miluju aj vlhkost. Na druhu stranu nesmu stat vo vode.

Ak im doprajete kysly substrat, dostatok slniecka, zivin (hnojenia znesu aj dva az tri krat viac ako je popisane na obale) a vody, vody, vody, porastu ako odtrhnute z retaze a kazdorocne Vas obdaria z jari krasnou kvetnou nasadou a neskor aj plodmi.

Na vtackov spevackov pouzivam bielu siet proti naletom vtactva z Odetky. Poslali mi ju az domov. Niekto ich prikryva bielou netkanou textiliou. Nic proti vtackom spevackom. Ale ked oni su niekedy taki pazravi, ze nam nenechaju vobec nic. Su stavy ked su taki prezrani, ze nevladzu ani lietat. ;)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz