Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den, abych byl přesný a nechlubil se cizím peřím. V Západní Evropě se při realizaci koupelnových interiérů a příček a  "zděného nábytku" běžně používá XPS s z výroby již nakašírovanou perlinkou přetaženou polymercementovou stěrkou.

Lze koupit i u nás, jen je tento materiál tak drahý, že použít kvalitní XPS a vše stěrkovat až následně vyjde na zlomek ceny, skutečně zlomek (10-20%)

Dotaz k tloušťce- volil bych sílu 12-16 cm, použil bych zcela nekompromisně XPS, má podstatně nižší nasákavost než EPS a mnohem vyšší pevnost. Některé XPS mají dokonce nulovou nasákavost (XPS Perimetr), v klidu bych ale použil i obyčejný XPS-  "růžovku", která se od Perimetru liší jen v tom, že vykazuje ve vodou exponovaných lokalizacích malou nasákavost v řezu. Pro tento účel je ale násakavost zcela zanedbatelná.

Zcela jistě bych lepil buď pěnou - Tytan Styro, nebo běžným truhlářským PU lepidlem, to bude mít ještě vyšší pevnost, než pěna, velké kolíky by pak nejspíš nebyly nutné. XPS plze bez problémů lepit po lehkém zbroušením lepené plochy i Akryláty (ponal a podobně), práce ale není vůbec komfortní a člověk čeká i dny, než vše zatuhne. Volil bych proto PU.Jen upozorňuji na to, že v obou případech je nutné lepené díly k sobě lehce stáhnout.

Únosnost XPS - 14 cm silna XPS deska 0,5 x 1 m   odolá tomu, pokud jí na jedné straně podložíte, a začnete po ní skákat, ve snaze jí prolomit... U takto silné desky a zvažované konstrukce stolku unese tato deska jistě bez deformace desítky kilogramů (70-80 kg, soudě podle toho co vážím) pokud by stolek měl i zadní stěnu, troufám si odhadovat únosnost v metrácích.

Jen malá poznámka k formátování. Vyplatí se jej co nejpřesněji pormátovat ostrou pilou s kalenými zuby- čím přesnější je řez, tím menší je mezera s lepidlem.

Co se týče zkušeností s použitím XPS - opakovaně jsme s ním prováděli obezdívky van, stolek pod umyvadlo a opakovaně soklové struktury , včetně detailů na vnějších špaletách. Z XPS a silného XPS jsem opakovaně vyráběl zimní domky (spíš vily :-)) pro venkovní kočky.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika