Lilie a její škůdce

host - 75.47 (?)
16.2.2010 7:44
Záškodník je VRTALKA liliová - malá muška, co klade do poupat vajíčka. Larvy vnitřek poupěte vyžerou. Poupě upadne a moucha se namnoží a tak stále dokola. Jednak musíte stále prohlížet poupata a při sebemenším podezření je nemilosrdně utrhnout a zlikvidovat mimo zahradu. Prohlížet i jiné květiny, např. denivky a pod., které má také ráda a také se v nich množí. To je mechanická metoda, nepříliš účinná. A potom, a to hlavně, musíte provádět postřiky v pravidelných intervalech vhodnými insekticidy, jež pronikají dovnitř do pletiv (např. Mospilan... nechte si poradit v prodejně, sortiment se mění). S postřiky začněte v polovině května a provádějte je ve 14ti denních intervalech až do konce června. Musíte stříkat nejenom lilie, ale všechny květiny v okolí, kde by se mohla moucha vyskytovat. Není to levná záležitost, ale situace by se měla změnit. Přeji krásné lilie. Bora
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

jalav - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 234.184 (?), 29.9.2008 18:49, zobrazeno: 12059x

Potřebuji radu pěstitele a znalce.Mám lilie které každý rok nasadí na květ, ale během pár dní poupata opadnou jak useknutá.Zahlédl jsem červeného brouka, který lezl po stonku.Zničil jsem jej, ale poupata stále opadavala.Celá rostlina chřadla.Nevím čím to je.Prosím, poradte.Děkuji Vála

host - 186.98 (?), 1.10.2008 8:03

A co s tou rostlinou bylo pak? Další rok znovu bohatě nasadila a květy opadly?:-)

Chřestovníček opad květů nezpůsobuje, bude to asi nějaká houba... člověk by to musel vidět,

Karlos.

host - 67.218 (?), 10.7.2009 21:03

Mám obří lilie, každý rok nasadí až 10 poupat na jednom stonku.Poupata napadne nějaký škůdce, který po sobě nechá na popěti černou tečku.Poupě pak začne žloutnout a upadne.Prosím o radu, jak chránit tyto lilie.Letos jem je opatřila postřikem ZOONE, ale stejně nějaká ta popata byla napadená. Děkuji za radu.

host - 75.47 (?), 16.2.2010 7:44
Záškodník je VRTALKA liliová - malá muška, co klade do poupat vajíčka. Larvy vnitřek poupěte vyžerou. Poupě upadne a moucha se namnoží a tak stále dokola. Jednak musíte stále prohlížet poupata a při sebemenším podezření je nemilosrdně utrhnout a zlikvidovat mimo zahradu. Prohlížet i jiné květiny, např. denivky a pod., které má také ráda a také se v nich množí. To je mechanická metoda, nepříliš účinná. A potom, a to hlavně, musíte provádět postřiky v pravidelných intervalech vhodnými insekticidy, jež pronikají dovnitř do pletiv (např. Mospilan... nechte si poradit v prodejně, sortiment se mění). S postřiky začněte v polovině května a provádějte je ve 14ti denních intervalech až do konce června. Musíte stříkat nejenom lilie, ale všechny květiny v okolí, kde by se mohla moucha vyskytovat. Není to levná záležitost, ale situace by se měla změnit. Přeji krásné lilie. Bora

Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 80.91 (?), 5.3.2010 16:19

Prosím zkušené o odpověď. Před 4 lety jsem si v lednu koupila ve VB lilie. Dala jsem je hned do zahrady. Některé měli normální listy a nádherně kvetli a některé vylezly země jako divný stromek (10cm)s hustými listy. Ty pak kvetly další rok. A zase jiné byly jako stromek a kvetly další rok. Totéž bylo u lilií se stojatým kvetem i s těmi co visí jako zvonce. Má to lilie dělat? Moje maminka pěstuje léta lilie a neví so to je. Neviděla jsem tam žádné brouky ani změnu barvy. pokud to není v pořádku, kde je chyba? Není to tím, že jsem je dala do země v únoru? Sníh nebyl a já je dala pod bílou netkanou textilii zatíženou chvojím. Léta tak dělám zimní ochranu rostlin.Děkuji.

host - 89.35 (?), 2.4.2010 8:08

Těžko říci takhle na dálku bez obrázku. Podezření by mohlo být na virové choroby, ale to se takhle opravdu nedá určit. Dnes není potřeba lilie nakupovat v zahraničí, u nás máme světový sortiment. Mohu jenom poradit, že dobrou zkušenost mám s firmou Basík, dobré cibule také bývají v balení se značkou Jošt-import. Pokud i letos Vaše lilie neporostou správně, neváhejte je vyrýt a zbavit se jich, aby se Vám případné choroby nerozšiřovaly po zahradě. Bora.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz