Vaše odpověď mi přinesla více otázek, než-li odpovědí, ale velmi za ni děkuji. Na netu jsem vesměs získal informace na téma, hyacinty = to nejde. Teď už vím, že to půjde. Jen ještě nevím přesně jak. Jak píšete, musí se vědět kde a jak vyříznout. Takže neví někdo, kde a jak vyříznout???
Rozkrájet cibuli mi nepřijde nijak efektivní, ale rozhodně to též zkusím na nějakém hyacintu, kterého mám více cibulí. Měl bych cibuli rozkrájet tak na 6 dílů, nebo více? Jak velké by měli ty jednotlivé díly být? Mám řezat teď v době vegetačního klidu nebo na jaře v době, kdy se cibule probouzí k životu? Teď v době vegetačního klidu mi to přijde logičtější... ale možná...
Máte pravdu, mám jen jeden kus. Koupil jsem si tři cibule odrůdy Gipsy Princess (žlutý hyacint), dvě cibule vykvetly skutečně žlutě, ale ta třetí je jiná. Její květy jsou rezavě nahnědlé, takovou barvu jsem ještě u hyacintů neviděl! Možná je to mutace Gipsy Princess, nebo také jen záměna za jinou odrůdu, kterou však nemohu nikde najít. V každém případě to chci rozmnožit, jen nevím jak.
Co se týče výsevů, ty se používají pro zisk nových kultivarů... přesně o to mi jde. Mým snem je vyšlechtit černý hyacint. Odrůdy Kronos a Woodstock k tomu maji relativně slibné predispozice, jejich vzájemným křížením bych mohl (možná - určitě budou heterozygotní, takže bůh ví, jak se to geneticky rozštěpí) získat něco velmi tmavého. I když tak jednoduché to určitě nebude.
Jen tak mimochodem, nešlechtí u nás někdo hyacinty? Za praktické rady budu velmi vděčný.