Botanické tulipány ze semen?

host - 186.98 (?)
29.6.2009 10:27

Ptal jsem se jak to dělají odborníci šlechtitelé! Vysejou na podzim do beden, které umístí někam do pařeniště, kde zůstanou přes zimu a kde také dojde ke stratifikaci. Na jaře pak bedny stěhují do chladného skleníku, aby kulturu přirychlili, což je samozřejmě žádoucí. Údajně jsou rostlinky v první fázi hodně citlivé na houby a bez fungicidů to prý nejde.  V bednách jsou snad dva roky, a pak se na podzim sadí do řádků. Prý mohou některé rostliny vykvést už jako tříleté, ale je to výjimka, většinou za 4 - 5 let!

Myslim že tardy a jiní bot. mrňousi takto normálně půjdou.

Karlos.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 60.169 (?), 20.6.2009 21:03, zobrazeno: 4104x

četla jsem v jedné chytré knize, že botanické druhy tulipánů se dají množit i výsevem semen.Jak na to, kdy, jak hluboko... to tam ale nepíšou.Mám posbíraná nějaká semena a chtěla bych to zkusit.Poradí někdo?

host - 143.205 (?), 29.6.2009 7:28

Snad na tom nic není, jako ostatní semínka na jaře do půdy a pak čekat...

host - 186.98 (?), 29.6.2009 10:27

Ptal jsem se jak to dělají odborníci šlechtitelé! Vysejou na podzim do beden, které umístí někam do pařeniště, kde zůstanou přes zimu a kde také dojde ke stratifikaci. Na jaře pak bedny stěhují do chladného skleníku, aby kulturu přirychlili, což je samozřejmě žádoucí. Údajně jsou rostlinky v první fázi hodně citlivé na houby a bez fungicidů to prý nejde.  V bednách jsou snad dva roky, a pak se na podzim sadí do řádků. Prý mohou některé rostliny vykvést už jako tříleté, ale je to výjimka, většinou za 4 - 5 let!

Myslim že tardy a jiní bot. mrňousi takto normálně půjdou.

Karlos.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025