Cibule sazečka

host - 224.65 (?)
21.8.2012 22:38

Ve škole nám říkali, že do květu jde cilule za podmínky, že má nad 1 cm a prodělá jarovizaci. Profesor tvrdil, že lze druhým rokem pěstovat i cibuli "kuchyňské" velikosti do maxirozměrů, avšak za předpokladu, že neprodělá jarovizaci, jinak jde do květu. Je to však dávno, takže už si nepamatuji, jak dlouho a jak nízké teploty musí (resp. nesmí) cibulky prožít, aby proběhla ta jarovizace :-(

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 153.126 (?), 1.6.2012 23:35, zobrazeno: 13941x

mam skromný dotaz. vysazel jsem cibuli sazečku, pěkně vzešla, měla výšku cca 25 cm a dnes jsem našel 2/3 ze dvou řádku komplet ukousanou těsně nad zemí a výhony takto ukouslé cibule byly vyrovnány na dvou místech v mezeře mezi kameny podezdívky, která navazuje přímo na záhon. Netušíte někdo co to může být za škůdce? pokud by bylo nutné mohu někam umístit foto. předem díky za rady.

JV

host - 66.105 (?), 3.6.2012 9:21

Najděte si ve vyhledávači krtonožku. Touto dobou můžete ještě slyšet samce, jak z podzemní komůrky cvrkají a lákají samičky (v noci). Pokud to místo najdete, můžete do jeho chodby nalít vodu s trochou jaru a krtonožka vyskočí. Pak ji musíte rukou (rukavicí) chytit a nějak jí domluvit. Taky se chytají do flašky s vodou (3,5 l sklenice do 1/3 zaplněná vodou s hrdlem v úrovní terénu). Dávám je podél zídky nebo k "naváděcímu prknu", které v noci usměrňuje pohyb lezoucího hmyzu. Třetí vyzkoušená metoda je zakopat úzký hluboký kbelík s trochou vlhkého hnoje v rovině půdy. Samec si tam postaví hnízdo a samička za ním přiletí nebo přileze a ven nemohou. Je to třeba kontrolovat a odchytit.  Mimmo

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 22.6.2012 8:02

Lze ještě vysít cibuli (odrůda Alice) pro sklizeň sazečky, nebo již je pozdě? VJK

host - 104.155 (?), 21.8.2012 14:44

Zdravím, po letošní ne moc úzpěšné sklizni cibule, mám hodně drobných cibulek kolen 2cm v průměru.Mohu ji najaře zasadit jako sazečku?Do kolika cm v průměru, nejvíce ji mám ve velikosti 20-25mm.Děkuji moudrým hlavám za odpověď. Lada

host - 224.65 (?), 21.8.2012 22:38

Ve škole nám říkali, že do květu jde cilule za podmínky, že má nad 1 cm a prodělá jarovizaci. Profesor tvrdil, že lze druhým rokem pěstovat i cibuli "kuchyňské" velikosti do maxirozměrů, avšak za předpokladu, že neprodělá jarovizaci, jinak jde do květu. Je to však dávno, takže už si nepamatuji, jak dlouho a jak nízké teploty musí (resp. nesmí) cibulky prožít, aby proběhla ta jarovizace :-(

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.10 (?), 22.8.2012 13:41

Po vašem příspěvku je mi jasné, proč jsem nedocílil toho,  aby záměrně zasazená poměrně velká cibule dala semena pro příští rok. Dík.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz