Totální devastace živého plotu - kroucení listů

host - 252.23 (?) 
13.5.2010 21:44, zobrazeno: 23715x

Dobrý den, prosím o radu, jak zachránit porost živého plotu (pravděpodobně se jedná o nějakou variantu ptačího zobu), u kterého došlo ke stočení všech listů do tenkých ruliček. Stáčení nastalo zničehonic už při rašení mladých listů a mám dojem, že v tomto stavu devatenáctiletý porost má dost malé vyhlídky na přežití. Přivítám jakoukoliv radu či zkušenost na záchranu. Díky Fran

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 158.26 (?), 13.5.2010 22:41

Zkusil jste některý list rozvinout? Opravdu jen tak pálím od boku, ale mohl by to být nějaký savý škůdce. Svilušky a podobně. Nějaké změny zabarvení listů jste nepozoroval? Pokud ano, mohlo by jít i o nějakou houbovou chorobu. Ale jak píšu - jen tipuju.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 13.5.2010 22:42

Zkušenost přímo s tímto nemám, ale v prvé řadě bych se pořádně kouknula, jestli tam nenajdete nějakého škůdce a taky pro jistotu stříknula něčím na savé-žravé škůdce, vypadá to tak. Jinak - já mám ptačí zob olistěný už minimálně měsíc - Vám raší teprve teď? Nemáte možnost nafotit?

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 13.5.2010 22:55

Já bych se domníval, že to má souvislost s vodním režimem rostliny.Možná má rostlina málo vody, to by souviselo s pozdním rašením.Takto se například projevuje nedostatek vody u kukuřice, ale u ptačího bobu jsem to ještě neviděl.Může to být spojeno např. s poškozením kořenů.L.D

host - 64.250 (?), 15.5.2010 10:11

Dobrý den, jsme na tom úplně stejně. Teď jsme dorazili ze zahradnictví a bylo nám řečeno, že by se snad mohlo jednat o pilatěnky, / ale nebyli o tom úplně přesvědčeni- a že se s nimi nedá nic dělat/. Taktéž prosím o jakoukoliv radu. Máme lístky stočené jak vy, vevnitř je nějaká potvůrka a listy začínají opadávat. Jestliže cokoliv zjistíte, dejte vědět. Potřebuji keře také zachránit, máme jich poměrně dost a napadají se i další. Na podzim jsem to spříkala Decisem, ale jak je vidět to nepomohlo.

Díky Dana

host - 220.250 (?), 19.5.2010 11:08

Zdravím, od původního zadání mého dotazu se mi podařilo shromáždit další informace ohledně tohoto problému a podle toho, co mi bylo řečeno od studované osoby v tomto oboru, se pravděpodobně jedná o virové onemocnění, na které obvyklá chemická ochrana zřejmě nestačí. I když v některém stočeném listu se nějaký živočišný organismus nachází, vzhledem k rozsahu devastce porostu jeho působení na list by nemělo být rozhodující, spíš by mohl fungovat jako přenašeč tohoto virového onemocnění. Dle jeho doporučení jako jediná možnost se jeví odstranění napadené části listoví a nových letorostů a jejich likvidace. Mělo by to mít efekt i v prosvětlení a provzdušnění porostu, čímž by se zhoršily podmínky pro přežívání virové nákazy. Fran

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 19.5.2010 21:59

Jen bych to trochu poopravil-pokud se jedná o virozu a virus je již v rostlině, nepomůže ani řez,,na pařez",virus již je v rostlině a nikdy se nepodaří rostlinu vyléčit.Teoreticky pokud je to nějaký zvláštní kultivar nebo pokud to je památná dřevina, jediná možnost je namnožit ji metodou,,in vitro" v laboratoři, kde se využívá, že virus ještě není v růstovém vrcholu, odkud se bere množící materiál.Ale nejdříve bych si ověřil, zdali to je opravdu virová choroba a ne třeba nějaká houbová.L.D.

host - 180.2 (?), 19.5.2010 22:10

Dobrý den. Sice jsem neviděl fotku Vašeho živého plotu, ale dle mého je velmi nepravděpodobné, aby byl napaden virózou celý živý plot, resp. všechny rostliny a to ještě naráz. Virózy nepostupují takto razantně, aby se projevily ve velkém množství v jednom čase. Nějak si neumím představit ten mechanizmus přenosu. Pokud ovšem se jedná o pár rostlin, může to být, ale živý plot asi nebude pár rostlin. Dejte prosím víc informací. Stanislaw

starling - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (156) - 59.152 (?), 19.5.2010 22:39

Mám stejný problém se živým plotem jako pisatel nahoře.Nějak jsem tomu moc nevěnoval pozornost a chystám se plot ostříhat a uvidím co dál.Snad to pomůže.Napadené jsou jen vrcholky nových větviček.Připadá mi to podobné jako kadeřavost u broskve.Přikládám aktuální foto.:-).

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 180.2 (?), 20.5.2010 5:58

Dobrý den. Tak tohle je dle mého něco savého. Jak už tady bylo naznačeno, snad pilatěnky, jako je tomu na růžích. Mrknout na nějaký přípravek, který je uváděn pro "savý, draví" Ostříhání je taky dobrý nápad, protože pokud není škůdce na spodní straně listů, tak je přímo v listu a je nepohyblivý, čili ostříháním se to vyřeší. Stanislaw

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz