Thuje - přesazené 1,5 měsíc - reznutí



host - 235.12 (?) 
28.5.2013 8:55, zobrazeno: 4951x

Prosím o radu, protože je zde mnoho odborníků, tak doufám, že mi někdo poradí. V polovině dubna jsme zasadili 95 ks thují smaragd, zem je jílovitá (u sousedů tůje rostou a jsou krásné), víme, že není pro tůje moc vhodná, ale bydlíme u dálnice proto jsem sáhli po této variantě živého plotu. Rostlina přesazovaná v balu (síťovina ponechána na balu), výška 80-100 cm, nákup od ČR pěstitele. Při výsatbě okolo balu dán substrát. Zálivka byla 14 dní po výsatbě, jinak stále prší, tak si myslíme, že vláhy je dost. A teď k problému, thujky začínají rezavět - viz foto. Čím by to mohlo být? Jestli je to proto, že se zatím ještě zakořeňují a časem se to zlepší? Nebo jim něco chybí nebo je již napadla nějaká choroba? Byla to pro nás velká investice a neradi bychom o tůjky přišli :(Děkuji


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 224.112 (?), 28.5.2013 22:41

Zkuste dát celkové foto celé tůjky i řady několika tůjek.

Osobně si tedy memyslím, že "vláhy je dost". Domnívám se, že ve Vaší jílovité nepropustné zemi je vláhy až příliš. (Bohužel stále hlási deštivo).

Vyzkoušejte povytažením několika tůjí, jestli nestojí ve vodě, jestli tam voda doslova nečvachtá.

Zkuste se ale ještě obrátit na pěstitele, od kterého máte uvedené tůje. Třebai bude vědět rady (ideálně třeba i s návštěvou na mástě výsadby).

Moc rád bych Vám dal lepší odpověď...

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 235.12 (?), 29.5.2013 8:57

Děkuji za radu pane Josefe. Nejspíš se bude skutečně jednat o přemokření, našla jsem článek, kde se tomuto tématu věnují a obrazky přemokřených tůjí se podobají těm našim. Ještě zkusím nějakou tůjku vyndat a podívat se na kořeny. Z pohledu na řadu tůjek není nic vidět, jsou krásně zelené, ale jestliže se podívám z blízka (viz ještě jiné přiložené foto) a rozhrnu větvičky, tak jde vidět, že zelené větvičky pomalu mění barvu - rezavějí. Teď nám tedy nezbývá nic jiného než doufat, že s počasí zlepší, protože vlhkost půdy asi nijak neovlivníme. A myslíte, že pokud půda více proschne, tak se znovu rezavá místa zazelení nebo se to bude spíše zhoršovat, že už kořeny uhnívají?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika