Svraštělka javorová

host - 60.51 (?)
4.8.2008 17:15

Děkuji za odpověď. Někde jsem se dočetl že je to nebezpečná nákaza a napadené stromky je potřeba odstranit. To jsem rád že to není až tak hrozné.

Po těch přípravcích se podívám a listí zatím moc nebude, takže to nebude problém všecko shrabat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 60.51 (?), 3.8.2008 13:17, zobrazeno: 5942x

Na mladém stromku javoru na listech jsou černé skvrny, je to asi rhytisma acerinum - svraštělka javorová. Jak mám stromek ošetřit? Zatím jsem nesehnal přípravek proti této houbě. Lze použít libovolný fungicid?

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 3.8.2008 14:20

Toto by som vôbec neriešil. Jedná sa čiste o kozmetický defekt, prakticky neškodný. Ovšem napr. na bonsai to dosť vadí - esteticky.

Riešiť situáciu teraz nemá veľký zmysel.  Je to obdobné, ako so strupovitosťou u jabloní - najlepšie je zachytiť rozvoj niekoľkými postrekmi skoro na jar pri nalievaní pupeňov a potom v prvých fázach vývoja listov.

Ak chcete, môžete teraz použiť prípravky vhodné "všeobecne" na antraknózu (meďnaté prípravky, mancozeb), ale opatrne s vysokými teplotami a prípadnou fytotoxicitou. Na jar sa prípadne zvykne robiť ochrana pomocou bordeaux zmesi, alebo Aliette Bordeaux a pod. (aj mancozeb, kuprikol,...). Podstatné je na jeseň odstrániť lístie spod stromu a snažiť sa týmto prerušiť cyklus huby. Táto huba sa v podstate nikde nerieši, sňád iba v skôlkach, ktoré sa živia predajom javorov.

host - 60.51 (?), 4.8.2008 17:15

Děkuji za odpověď. Někde jsem se dočetl že je to nebezpečná nákaza a napadené stromky je potřeba odstranit. To jsem rád že to není až tak hrozné.

Po těch přípravcích se podívám a listí zatím moc nebude, takže to nebude problém všecko shrabat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz