Prosba o (dobrou) radu

Humila - (26) - 75.64 (?) 
14.7.2015 22:28, zobrazeno: 2919x

Již třetím rokem mně něco ničí dva keře rododendronů. Mám obavu, že by letos už nemuseli přežít. Na spodní straně listů je hnědavý prášek, lepkavý, lepkavý je i povrch listů, okraje se skrucují a špatně rostou. Hned od začátku jsem měl podezření na svilušky, i proto, že listy jsou na spodu stříbřité, usuzoval jsem, že jsou vysávané buňky pokožky, ale žádné potvůrky jsem tam neobjevil. Snažil jsem se použít "klasické" prostředky - sirný roztok s vysokou koncentrací saponátu, zdálo se. že to pomáhá - ale pak se to zase zvrtlo. I podle popisu chorob na rhododendronech jsem usuzoval na ty svilušky, ale jak ty -píp- zlikvidovat? Nerad bych o ty keříky přišel, když už se ujaly.

Máte někdo zkušenost?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 128.165 (?), 14.7.2015 23:12

Určitě by to chtělo několik foto - celkový vzhled, listy, spodní strana listů...

Josef.

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 15.7.2015 10:56

Dospějete-li k tomu, že je to sviluška nabízím radu. Vzhledem k tomu, že jde o nejedlé keře, použil bych některý z doporučených akarididů. Problém je v tom, že Vámi použitý přípravek nejspíše nepůsobí na všechna stádia, cca do deseti dnů po ošetření se vylíhnou, nebo dospějí další svilušky. Chtělo by to ošetřit opakovaně, kombinací přípravků likvidujících vejce i nedospělce a dospělce. A vyhodnotit i to, jestli by nebylo vhodné ošetřit i další jiné keře či rostliny v okolí. Abyste tím, že vyhubíte svilušky na ronďákách neotevřel prostor pro další okupaci koloniemi z okolních rostlin jiného druhu. Ono stačí pohladit je a pak se dotykem potěšit s vylepšujícími se ronďáky. Nebo projít porosty. Sviluška se chytá na oblečení, ale i na kůži nohou, rukou. Svilušce je jedno máte-li nohy oholené či v přirozeném stavu.     

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika