Klíněnka

host - 10.34 (?)
9.8.2006 7:39
Dobrý den. Taky bych toto trošku doplnil. Poměrně spolehlivě zabíral přípravek "DIMILIN". Pro jeho aplikaci ve výškách už je vhodné nepoužívat postřikovač, i když s nástavcem postřikovací trubyk je to možné, ale motorový rosič, který dle výkonu motoru dokáže vytvořenou rosu dopravit do výšky i 14 metrů. Potom je vykonaný zásah opravdu hodně spolehlivý. Prima den!
Stanislaw:-)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 84.6 (?), 17.7.2006 11:38, zobrazeno: 10178x
Prosím o radu kde je možné koupit cokoliv co by jen trochu mohlo pomoci kaštanům od klíněnky. Máme dva vzrostlé kaštany (stáří 90 a 70 let) poctivě každý rok hrabu a pálím listí, ale je to zbytečné, už nevím co dělat abych se zbavila klíněnky a je mi líto je pokácet. Co bych měla z chemických přípravků zakoupit a kde se to prodává? Moc děkuji za každou radu.

host - 27.29 (?), 9.8.2006 6:05

Klíněnka má 3 až 5 generací. Boj s ní je rozumný jen u té co přezimuje a ještě trochu u té první .Základ je provést pečlivé podzimní a jarní shrabávání opadaných listů (do 10. dubna) s přezimujícími kuklami a jejich spálení nebo kompostování. Potom se dospělé klíněnky po výletu ze spadaného listí koncentrují na kmenech jírovců do výšky prvních větví. Zde se zdržují po dobu cca 10 dní a dozrávají jim vajíčka. To je moment kdy lze škůdce zasáhnout postřikem těchto míst do maximální výše kterou umožňují pozemní prostředky Toto ošetření se doporučuje provést 10. dubna a opakovat 20. dubna.  Doporučen je běžne dostupný přípravek KARATE 2,5 EC Význam má ještě "zaútočit" na další  generaci. Vvzhledem k tomu, že určitá část dospělých klíněnek  opět přežívá, po omezenou dobu, na spodních partiích kmenů jírovců, lze při neprovedení postřiku proti první generaci, nebo když přes všechna opatření dojde k masívnímu výskytu i druhé generace, např. z důvodů přeletu škůdce z jiných míst aplikovat další dva postřiky a to 25. června a 10. července  Ošetření je nutno provést na všech kmenech jírovců v okolí a na ostatních kmenech dalších dřevin v bezprostřední blízkosti Pozdější generace klíněnky se vyskytují i ve vrcholových partiích  koruny stromů, a tedy mimo náš praktický dosah.

Kácení si nechte až když stromy zcela zajdou. To se ale stává jen vyjímečně u silně napadených a i jinak oslabených jedinců. Za klíněnkou se množí parazité (jejich jméno neznám) kteří jí redukují . Jejich výskyt se zvětšuje rychleji než výskyt klíněnky a tak se předpokládá, že za několik let si poradí příroda sama. JP..

host - 27.29 (?), 9.8.2006 6:17
Ještě bych dolnil , že rozdíl v napadení mezi neshrabaným pozemkem a špatně shrabaným pozemkem je neznatelný. Jeden pár klíněnek má za sezonu cca 1.000 potomků a tak je pečlivost nutná. I při důsledném shrabání listí a chemickém ošetření nečekejte zázraky. Dojde pouze k redukci škůdců která umožní stromu dožít času kdy se dostatečně rozmnoží parazité kteří klíněnku hubí. JP..

host - 10.34 (?), 9.8.2006 7:39
Dobrý den. Taky bych toto trošku doplnil. Poměrně spolehlivě zabíral přípravek "DIMILIN". Pro jeho aplikaci ve výškách už je vhodné nepoužívat postřikovač, i když s nástavcem postřikovací trubyk je to možné, ale motorový rosič, který dle výkonu motoru dokáže vytvořenou rosu dopravit do výšky i 14 metrů. Potom je vykonaný zásah opravdu hodně spolehlivý. Prima den!
Stanislaw:-)

host - 29.11 (?), 30.6.2008 21:35

Chtěla jsem se zeptat, jestli klíněnka napadá i jiné rostliny. Mám doma malinoostružiník a beztrný ostružiník a mám na listech stejné fleky jako jsou na kaštanu a v každém je malá larva. Nevím co si mám počít. Teď jsem použila nějaký postřik a růst skvrn se snad zastavil, tak uvidíme. Také se mi v okolí oběvil černý brouk asi 1,5 cm dlouhý s vroubkytými krovkami, tak nevím jestli to nemá něco společného s ním. Kdyby jste někdo věděl, prosím dejte mi vědět. Děkuji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz