Dobry den,
ja myslim, ze je to Planociccus citri. Lidove jmeno neznam, ale verim, ze je to pribuzny puklice a poznate podle toho, ze samice jsou jakoby obalene bilou vatou nebo moukou. Vas citrus vypada uz hodne napadeny; jde to rychle neb takova samice klade 600 vajicek denne. Je nekolik zpusobu jak se jich zbavit, ale nekdy se to nepodari, zvlaste kdyz je jich uz moc hodne a citrus je maly a slaby. Oddelte ho od ostatnich roslin a:
1. Umejte pod vodou, nejlepe hadici. Oni by se po par minutach staleho proudu vody mely odlepit a potom ;
2. Postrikejte prostredkem ktery se na tyto skudce prodava. Nebo;
3. Udelejte svuj domaci postrik z lihu (isoprophyl alcohol), 1/2 -1 lzice kuchynskeho oleje a par kapek mydla na nadobi.
4. Nekdo pouziva 'Neem olej' z Indie- jakozto prirodni prostredek-ale pozor na teploty a slunce, neb jakykoliv olej Vam muze usmazit listy. Ja ho nepouzivam, tudiz nevim jak je ucinny.
Postrikejte 2x az 3x tydne a kdyz se jich nezbavite asi se budete muset s citrovnikem rozloucit. Vsimla sem si, ze Vas stromek ma par urezanych vetvich. Mohu se zeptat jaky byl duvod?
Kdyz myslite, ze to neni Planociccus citri tak snad vzit vzorek do kramu a zeptat se co to je. Ja s temito skudci -pokud se rozmnozi- nemam dobre zkusenosti, a citrovniky prohlizim nejmene jednou tydne. Nekdy neni spatny napad strikat stromky preventivne tak jednou za mesic. Kozicka