Zelené broskve



                     
host - 78.164 (?) 
2.9.2008 16:12

Chápu správně, že moje broskvoň je vlastně jenom nenaroubovaná podnož? Omlouvám se pokud to nechápu, nebo špatně formuluji o zahradničení opravdu skoro nic nevím. Takže kdybych ji nechala naroubovat mohla by plodit normální broskve?

Jak moc poškodí roubování vzhled toho stromu? Je to poměrně starý strom. Nedokážu to odhadnout, ale ten pán co zakládal tu květinovou zahradu tady žil těsně po válce. Je možné, aby i ta broskvoň byla tak stará?

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 2.9.2008 17:21

Broskvoň - míněno naštěpovaná - je krátkověký strom, málokdy přežívá víc než 15 - 20 let. Váš strom je s vysokou pravděpodobností semenáč - nejspíš podnož, která přerostla odumřelou ušlechtilou část. Podnož sama se dožívá vyššího věku. Teoreticky může růst od války, ale je to málo pravděpodobné.
  Normální broskve by stromek plodil po naočkování výhonu - muselo by to být těsně nad zemí, aby z očka vyrostl nový strom. Pokud má stará broskev kmen a od kořenů nevyhání výhony, které by se daly naočkovat, nemá její štěpování smysl.

                     
host - 29.34 (?), 2.9.2008 19:55
zavařené jsou vynikající i čerstvé mi chutnají
                     
host - 58.187 (?), 7.9.2008 20:18

Máme takové semenáče čtyři, plody používáme na výrobu výborných kompotů.JS

                     
host - 78.164 (?), 2.9.2008 20:47

Tady je několik stromů, u kterých jsem si jistá, že od války jsou. Dvě hrušky, jedna jabloň, ořešák a jedna bluma. Některé z těch stromů jsou vidět historických fotkách. Tou broskvoní si nejsem jistá, ale patrně bude taky tak stará. Poté co zemřel původní majitel domu už tady nebyl nikdo, kdo by se staral o okrasnou zahradu a sad. Pak už prosperovalo čistě jenom "zemědělství". Kmen je hodně zvrásněný a pokroucený, tomu věku docela odpovídá.

Moc vám děkuji za rady, alespoň teď vím co mám doma 

                     
host - 29.195 (?), 25.8.2020 16:42

původní odrůdy broskví byly zelené více poradí zkušený zahradník

   
host - 197.143 (?), 12.9.2008 22:37

Nechte ten strom tam kde je, já bych byl rád i za zelené broskve, jen když je strom vitální a netrpí klejotokem či nepraskají pecky. Pravděpodobně máte semenáč z pecky, a ty jak se obvykle stává mají různé vlastnosti často odlišné od původního matečného stromu. Někdy se povede udělat broskev barevnou, větší či menší, ale taky mrňavou a chlupatou jak kožich.

Chuť a štavnatost může být rovněž lepší či horší. Pokud Vám tyto "zelenky" chutnají, tak proč to kácet. Někdy je lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše.

      
host - 204.28 (?), 13.9.2008 9:31

Unás měl jeden lesní inženýr také takovou broskev množenou z pecky byla nevzhledná ale vydržela kolik let rozdával pecky a kolegové si je množily jedině s pecek nevím jestli by se ještě dnes někdo našel s původní broskvoní.Naposledy jsem ji asi před 10lety nechal vyklíčit jednomu vedoucímu pecky byly velikosti jako mají blumy a vyklíčily všechny pak už jsem se snimy nasetkal.Bylo to na Plzeňsku nadmořská výška 450m zimy byly drsné hlavně mrazi teť zž je zima mírná jen ty pozdní mrazíky kdyby nebyly. 

   
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 239.39 (?), 22.12.2008 14:35

Také bych ten strom nechal růst. Píšete, že hodně plodí, proto bych ho na jaře trochu zmladil, alespoň zakrátil a prosvětlil obrost a pak dost protrhal nasazené plůdky, aby byly tak 10cm od sebe. Tím se výrazně zlepší chuť plodů, jejich velikost, doba zrání a strom ještě pookřeje. Všechny pecky schovejte a rozdávejte spřízněným zahrádkářům. Mají zaručenou klíčivost a jejich zasazením na zamýšlené stanoviště získáte podnože pro očkování ušlechtilých odrůd. Sám bych měl o takové pecky zájem. 

   
host - 11.181 (?), 3.8.2018 8:39

Jsem ročník 1929. Za mého dětství jiné broskve než zelené nebyly. Dnešní broskve se objevily až po válce. -- V roce 1938 byla v plechovkách k dosažení tzv. kalifornské broskve, které byly stejné jako ty dnešní. -- Jezdívali jsme v posledních letech po roce 1989 pravidelně na Istrii. Kde občas se dostaly zelené broskve u nějakého chudobného prodejce. Kupoval jsem je ne z nostalgie, ale proto, že mělyskutečnou broskvovou chuť.

Milík Tichý, Praha, 2018-08-03 -- milik.tichy@volny.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika