Proč se neroubují - srostou?

host - 180.2 (?)
13.5.2010 21:01

Dobrý den. Opravdu u broskvoní je problém se srůstáním roubu a podnože, očko se totiž spolehlivě ujímá. Je to ale už řadu let, co v zahrádkářském měsíčníku vyšel článek o chlapíkovi, který rouboval a velmi dobře mu to srůstalo. Ale u očka jde o to, že broskvoň vytvoří za pouhý jeden rok poměrně kvalitní korunku, kterou netvoří žádný jiný ovocný druh. Ještě tak mandloň. Té se ale moc nevysazuje.  Asi tak. Stanislaw

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 151.38 (?), 13.5.2010 18:25, zobrazeno: 3402x

1) I když vím, nebo jsem si přečetl různé články, je mi známo, že se broskvoňe neroubují, ale očkují.Nevím ale proč se neroubují.Že by roubování nebylo úspěšné? Nevím.Skoušel roubování někdo? Asi ano, ale nevím s jakým výsledkem.Může někdo vysvětlit?

2)Ptám se taky proto, protože jsem na jaře koupil broskvoň.Následně při odstřihávání nevhodné větve tupými zahradnickými nůžkami s nedokonale příléhajicími noží se rozčísl i terminál.Po provizorním, a nedokonalém stáhnutím provázkem jsem po deštivém týdnu stáhnul kmínek elastickou páskou.Je to v podstatě přiléhnutí dvou částí stromku, jako při roubování.Je nějaká šance, že dvě části terminálu srostou?Díky.

rostislavik

host - 180.2 (?), 13.5.2010 21:01

Dobrý den. Opravdu u broskvoní je problém se srůstáním roubu a podnože, očko se totiž spolehlivě ujímá. Je to ale už řadu let, co v zahrádkářském měsíčníku vyšel článek o chlapíkovi, který rouboval a velmi dobře mu to srůstalo. Ale u očka jde o to, že broskvoň vytvoří za pouhý jeden rok poměrně kvalitní korunku, kterou netvoří žádný jiný ovocný druh. Ještě tak mandloň. Té se ale moc nevysazuje.  Asi tak. Stanislaw

host - 182.227 (?), 15.5.2010 8:14
Hlavní důvod proč se broskvoně neroubují ale jen očkují je ten, že roubovance broskvoní trpí klejotokem. P.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz