Olivovník, mimóza

host - 64.231 (?)
5.12.2008 17:06

Olivovníky vídám i na Vysočině, jako ozdobné keře. Celoročně venku. Voní stejně jako jižanské olivovníky (někdy až moc), ale plody jsou malé a nejedlé. Mimózu jsem u nás nikde neviděl. Asi by venku nevydržela. Kdysi jsem pobýval v předjaří na Cote d´Azur (francouzská riviéra) a tam roste mimóza skoro všude. Mimózový les u dálnice do Cannes se začíná vybarvovat na přelomu února a března a je pak žlutý jak řepkové pole. V severnějších městech se kytice z mimózy používají až na prvního máje.

Mimmo

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 80.56 (?), 10.4.2008 12:18, zobrazeno: 18348x

Dobrý den, nevíte někdo, zda je u nás možné pěstovat olivovník nebo mimózu, dají se sehnat? Jedná se mi o oblast Prahy nebo Mělnicka. Máte někdo zkušenosti nebo rady? Nemyslím si, že by olivy dozrály, ale jde mi spíš o strom jako takový. V jejich domovině se mi moc líbí.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 10.4.2008 13:49

Nedá. Olivovník je zóna USDA 9 a mimóza je zóna 8 - ale tomuto moc neverím. Praha,  Mělnicko s okolím je zóna 6 (podľa niektorých zdrojov 7a, čo je stále málo).

host - 114.178 (?), 9.5.2008 10:30

A když ho na zimu dám do domu?Tak to snad přežije, ne?

host - 114.178 (?), 9.5.2008 15:49

Dostala jsem ho jako dar.Bojím se o něj.Poradíte jak se o něj mám starat. Díky Eva.

host - 164.82 (?), 18.6.2008 22:35

Dobrý den,

mám v květináči dva olivovníky vysoké 2m a na zimu je dávám do zimní zahrady. Tam v pohodě zimují a na jaře je postavím na slunné místo do závětří. Dohnojím hnojivem pro okrasné dřeviny. Letos se jim daří a jsou celé obsypány plody. A cekově se jim daří. Stanoviště mají kousek od Prahy.

s pozdravem Pavel

host - 77.246 (?), 6.8.2008 17:50

Jekylle, obávám se, že se mýlíte. Praha rozhodně není USDA 6. Pokud bychom vzali do úvahy měření na "oficiálním" letišti Ruzyně za posledních 15 let, tak Praha spadá do USDA 7a. Jenomže Ruzyně je o sto metrů výš než zbytek Prahy(364 m.n.m.) a ještě je jen minimálně ovlivňována tzv. teplotním ostrovem velkoměsta - leží totiž vysunuta proti směru převládajícího proudění. Takže pro větsinu Prahy to dopadá ještě optimističtěji - tak například naměřená data ze stanice Praha - Na Karlově usazují Prahu pevně do USDA zóny 7b - a to už data "klepou" na zónu 8... To co jsem napsaů samozřejmě neznamená, že se oliby dají v Praze bez ochrany pěstovat... Patpong.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 6.8.2008 21:19

Verím tomu, že Praha nie je 6. Interpretoval som "oficiálne" mapy v nete. Tam je Praha=6 (niekde 7). Ale aj Liberec je 6 - a to už tak moc nesedí. Ja bývam na severnej Morave a moja záhrada je 7,  ale podľa mapy je 6 (Cupressocyparis Lawsonia sa darí, o 5km ďalej komplet vymrzá). Oficálne merania zo stanice LKMT Mošnov sa od mojej meteostanice na záhrade odlišujú skoro o +1 až +2stC - dlhodobo. A to mám letisko Mošnov cca 8km. Orografia hraje významnú úlohu.

Nepoznám ročné minimá pre Prahu, takže ich neviem spriemerovať. Ale nepochybujem, že ten priemer sa dostane blízko k-12. Stavebné normy stanovujú pre Prahu vonkajšiu výpočtovú teplotu pre účely vykurovania Karlov= -12. Ale to je iná metodika stanovenia, preto tých -12 by som bral ako východisko. USDA ekvivalent nebude vzdialene nižší.

Ak pristúpime na zmenu teploty a postupné oteplovanie, tak sa budú musieť mapy prekreslovať dosť často.

http://www.backyardgardener.com/zone/europe1zone.html

http://www.uk.gardenweb.com/forums/zones/hze4.html

http://www2.dicom.se/fuchsias/eurozoner.html

http://www.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=47&h=38&obor=5

V každom prípade, pestovanie rastlín určených pre USDA=6 v Prahe (ale aj u nás na Morave) dáva istotu, že o ne v dlhodobom horizonte "neprídeme" v dôsledku meteo odchýliek a rozmarov.

host - 81.124 (?), 19.11.2008 14:45
Olivovnik se da sehnat, ale da to praci, jentak v zahradnictvi neni.Jinak olivovnik se da pestovat v Praze.Bracha ma olivovnik na zahrade (Barrandov) a bez problemu roste.Ja bych pockal na venkovni pestovani az tak 4.-5.rokem. Nejdulezitejsi je aby nenamrzli koreny.A pokud se ho rozhodnete zalivat tak neprelit.A pokud se ho rozhodnete davat pres leto ven a na zimu dovnitr, tak je lepsi delat tento postup pomalu tj.:dat ho cca na mesic nekam kde uz je to vevnitr, ale casto se chodi takze tam proudi vzduch, nejlepsi chodba.

host - 155.121 (?), 19.11.2008 16:13

Olivovníky jsem viděl v několika zahradnictvích - dovážené.

host - 64.231 (?), 5.12.2008 17:06

Olivovníky vídám i na Vysočině, jako ozdobné keře. Celoročně venku. Voní stejně jako jižanské olivovníky (někdy až moc), ale plody jsou malé a nejedlé. Mimózu jsem u nás nikde neviděl. Asi by venku nevydržela. Kdysi jsem pobýval v předjaří na Cote d´Azur (francouzská riviéra) a tam roste mimóza skoro všude. Mimózový les u dálnice do Cannes se začíná vybarvovat na přelomu února a března a je pak žlutý jak řepkové pole. V severnějších městech se kytice z mimózy používají až na prvního máje.

Mimmo

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025