Mšice na nektarinkách

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?)
14.4.2009 13:40

Určite by som Oleoekol v tejto rastovej fáze nepoužíval. Je to olejová emulzia a tým je jasne dané jeho použitie "proti prezimujúcim škodcom". Súčasne to neznamená, že proti prezimujúcim škodcom hocikedy počas roku. Je určený výhradne pre použitie vo vegetačnom kľude, nie na zelené listy.

Na mšice máte kopu iných prípravkov, ktoré sú po odkvete vhodné (Calypso, Decis, Karate Zeon, Nurelle, Mospilan, Pirimor, Reldan, Talstar,...) Ak chcete izolovane striekať iba mšice, tak Pirimor - a nemusíte sa báť prípadnej sviluškovej invázie (napr. ako dosledok mospilanu a pod.)  Ak postrekujete systematicky a plánovite proti škodcom (a nie jednorázovo a chaoticky), tak prípadné svilušky riešite následne Talstarom, pri inej príležitosti v rámci rotácie insekticídov.  Univerzálny recept neexistuje. Uprednostnil by som teraz Mospilan a tým kryjem riziko aj iných potenciálnych škodcov. A až bude prípadne v záhrade časom přesviluškováno (čo ale nemusí nastať), tak potom doriešim svilušky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 210.204 (?), 12.4.2009 21:09, zobrazeno: 10191x

Mám takový dojem, že se mšicím zachtělo mých listů na nektarinkách. Můžete mi někdo poradit čím je zlikvidovat? Oni ty mšice jsou dost odolné i proti postřikům. Teď mi nektarinky odkvetly a objevily se tam mšice, potvory! Můžete mi někdo poradit jak se jich zbavit? Předem moc děkuji.

host - 158.178 (?), 14.4.2009 12:31

zkuste Oleoekol, měl by zabránit dýchání a mšice uhynou.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 14.4.2009 13:40

Určite by som Oleoekol v tejto rastovej fáze nepoužíval. Je to olejová emulzia a tým je jasne dané jeho použitie "proti prezimujúcim škodcom". Súčasne to neznamená, že proti prezimujúcim škodcom hocikedy počas roku. Je určený výhradne pre použitie vo vegetačnom kľude, nie na zelené listy.

Na mšice máte kopu iných prípravkov, ktoré sú po odkvete vhodné (Calypso, Decis, Karate Zeon, Nurelle, Mospilan, Pirimor, Reldan, Talstar,...) Ak chcete izolovane striekať iba mšice, tak Pirimor - a nemusíte sa báť prípadnej sviluškovej invázie (napr. ako dosledok mospilanu a pod.)  Ak postrekujete systematicky a plánovite proti škodcom (a nie jednorázovo a chaoticky), tak prípadné svilušky riešite následne Talstarom, pri inej príležitosti v rámci rotácie insekticídov.  Univerzálny recept neexistuje. Uprednostnil by som teraz Mospilan a tým kryjem riziko aj iných potenciálnych škodcov. A až bude prípadne v záhrade časom přesviluškováno (čo ale nemusí nastať), tak potom doriešim svilušky.

host - 210.204 (?), 15.4.2009 20:52

Koupila jsem tedy Mospilan i Talstar. Mospilanem teď postříkám ty mšice na nektarinkách a tím Talstarem postříkám ty sviluchy na palmách, tam jste mi také radil. Nevadí ten postřik na mšice, když se už na nektarinkách tvoří po květech už malé bobulky? Jěště se vás zeptám, jestli náhodou nemáte zkušenost s tím Mospilanem třeba při postřiku růží napadených mšicema. Vloni jsem na ně zkoušela přípravek Fast a první postřik zabral, ale pak se tam objevily znova a Fast už na ně vůbec nezabíral. Dnes jsem se na růže dívala a už zase se začínají na nich objevovat. Předem moc děkuji.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 16.4.2009 1:50

K nám zatiaľ žiadne berušky nedorazili (ale dnes ma potešila invázia čmeliakov).

Čo sa týka mospilanu. Ten sa vstrebáva rýchlo do rastliny a vydrží tam fungovať pár dní. Je to systémový prípravok a rastlina ho rovnomerne rozvedie v pletivách, aj keď iba dočasne. Tým je daný jeho skvelý účinok. Mšica musí rastlinu nabodnúť a musí si sosnúť. To je jej koniec. To isté platí aj pre škodcov, ktorí si ukusnú kus rastliny. Týmto je daná aj jeho bezpečnosť voči včelám. Včelám neuškodí, pri zbere pelu sa s ním vlastne nedostanú do kontaktu. Mospilan sa dostane do celej rastliny - ak nastriekate spodnú tretinu stromu, zlikviduje škodcov aj na nenastriekaných dvoch tretinách.  To že sa tvoria bobulky (fenofáza BBCH71) je skvelé a nevadí to. Práve v tejto fáze nastupujú obaleči sposobujúci červivosť - zabijete dve muchy jednou ranou. Prípadný obaleč východní nemá šancu.  7 dní pred konzumáciou by ste už mospilan nemali používať. 

Fast K - má hlavnú zložku deltamethrin. Ten má prevážne kontaktný účinok a zostáva hlavne na povrchu. Nerozvádza sa pletivami, migruje minimálne. To znamená - mšice sa musia "po ňom poprechádzať" a musí ho byť dosť.  To nie je v tomto prípade až tak jednoducjé. Moc sa na škodcu nelepí. Vo vode sa rozpúšťa celkom dobre, takže dážď oslabí jeho účinok. Ovšem v tej vode, to narobí paseku celkom slušnú. Preto by som ho nechal  na boj proti malárii v Paname a iné alternatívne kratochvíle.. Stále mám pocit, že na záhradu to nie je až tak vynikajúci prostriedok. Výhodou FastK je jeho pohotovosť, je to taká prvá pomoc.

Talstar je ťažký kaliber. Je extrémne nízko rozpustný vo vode, ale skvele rozpustný v organických rozpúšťadlách.  A o tom to je! Vydrží na povrchu extrémne dlho. Dlhšie, než to vydrží škodca. Škodca nemá do čoho kusnút a nemá sa kam poprechádzať. Všetko je v jeho mikrosvete polepené Talstarom, ktorý je pre neho toxický. A Talstar drží a drží. Sviluška sa vylúpne z vajíčka rovno do Talstarovej krajiny. Okamžite sa jej lepí vražedná smola na paty. Ani dážď nepomáha... Ja si Talstar nechávam výlučne na svilušky a háveď iným sposobom nelikvidovateľnú - puklice a pod. (vtedy používam supervražedné kombo talstar s mospilanom dokopy).  Talstar možno samozrejme použiť aj na bežné situácie, ale to je s "tankom na zajace".

Dobré na tom je, že rastlinám to neškodí. Na ruže mospilan bez problémov (v podstate mospilan na všetko bez problémov, nabudúce si rovko kúpte veľké 50 gramové balenie - ak ho dobre uzatvoríte, bude perfektne fungovať roky, možno desaťročia). Okrasné rastliny nekonzumujeme, tam nemože  vzniknúť žiaden zádrhel. U ovocia a zeleniny - tam si dáme pozor a vždy včas prestaneme s postrekom. A je to.

host - 210.204 (?), 16.4.2009 19:53

Moc Vám děkuji za opravdu perfektní odpověď na všechny moje otázky, které jste vysvětlil i formou humoru, což je opravdu perfektní, člověk se při čtení i dobře pobaví. Jěště jeden dotaz, nejste náhodou zahradník, že na vše tak perfektně odpovídáte?  

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 16.4.2009 20:09

Ďakujem! Nie som zahradník. Som typické bratislavské decko zo Starého mesta odviate osudom "z kaviarní rovno do Beskyd".

host - 210.204 (?), 16.4.2009 21:25

je vidět, že Beskydy Vám svědčí. Ještě jednou díky a přeji plno radosti ze zahrádky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz