Harbinger

host - 211.130 (?)
18.2.2012 14:23

Odrůdu Harbinger bych zařadil mezi velmi rané. V našich podmínkách zraje někdy už koncem června, ale většinou začátkem července. V roce 1989 jsem jich zasadil přes 40, ale postupně jsem je vykácel a nyní mám jen jednu pro zajímavost. Je vcelku plodná a odolná mrazu, méně odolná padlí a kadeřavce. Květy miskovité, plody žlutomasé a neodlučitelné od pecky, průměrné velikosti. Jejich největší vadou je praskání plodů od stopky. Pak do nich naprší, nalezou škvoři a mravenci a zhruba třetina úrody se musí vyhodit. Zpočátku jsem z nich byl také nadšený, ale toto nadšení mě postupně přešlo, až došlo k urychlené likvidaci. Momentálně mám raději např. Favoritu Morettini. Fenix mě také trochu zklamal, protože nedosahuje proklamovaných vlastností, jako ranosti, velikosti plodů atd. Ale s těmi ranějšími odrůdami jsou vždy nějaké problémy, asi proto, že tu nejsme např. v Itálii nebo Řecku. Není to na nějaké produkční pěstování, ale spíše jako zajímavost a koníček. Zdraví Jirka ze Znojma.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 34.107 (?), 21.4.2011 21:17

mám zkušenosti s odrudou Harbinger.Broskvoním se věnuji asi 20let.Tato odrůda je velice ranná, kvete jedna z prvních.Má růžovitý květ, plody dobré chuti, ale špatně se odděluje od pecky a trpí při špatném počasí na pukání plodů.Jinak nenáročná na stanoviště půdu vyžaduje trocha živnou.Na kadeřavost středně choulostivá a zase podle počasí.Snáší mrazík v květu do - 6 stupnů.Nechce vítr-průvan, ale to všechny broskve. Jsou a mám odrůdy ale kvalitnější.     j.suster@seznam.cz

host - 115.13 (?), 10.7.2011 16:00

Odrůdu Harbinger pěstuji rovněž přes 20 roků. Je pravdou, že je jedna z nejodolnějších a nejranějších. V našich podmínkách zraje v průměru počátkem července. Je žlutomasá, neodlučitelná... Její nejhorší vlastností je pukání plodů včetně pecky, kdy do nich nalezou škvoři a jsou 30-40% ztráty. Toto je však vlastnost řady raných broskví, včetně proklamovaných Fénixů. Má na to samozřejmě vliv i průběh počasí, půdní podmínky, zálivka atd. Ale dle mých zkušeností k pukání dojde téměř vždy. Z původních 42 stromů Harbingerů jsem je omezil na 1 strom.Prostě s těmi ranými odrůdami jsou problémy. Zdraví Jirka ze Znojma.

host - 34.107 (?), 11.7.2011 1:04

Naprosto souhlasím.Harbinger sice pěkně brzo kvete růžovitým květem a plodí, ale plody pukají velice často a trpí na monil. plíseň.Mám asi 20 broskvoní i velkou zahradu na Třeboňsku, ale tuto odrůdu mám spíše jako jarní kvetoucí okrasu a už asi bych ji nechtěl.Mé nejkrásnější a nejchutnější broskve jsou Fairhaven, žlutomasé, jdou dobře od pecky výborné chuti a jsou hodně pozdní, takže i vosám a sršňům je už tu dobu zima.Pak jsem spokojen s odrůdou Flamingo, Favorita Morettiny 3 a Earliglo.Na kadeřavost asi 2-3 postřiky.První na ještě zavřené pupeny Sylitem a po asi týdnu Šampionem.Tímto mědnatým ani jiným mědn.přípravkem se broskvoň nesmí střikat na list.Strom se na ten rok poškodí.Pokud je špatný, deštivý rok můj třetí postřik a na list dělám s Dithane.Ještě chci říci že jsem trochu chráněn lesem od východu trochu méně od západu.Půda je tu humusová vlhčí -broskvoně nemají rády sucho a n.výška 457 m.Jedním slovem broskvoně tu jdo lépe než jablka.Hezký den j.suster@seznam.cz 

host - 91.91 (?), 27.8.2011 12:28

Bohužel tuto odrůdu mám na zahradě taky a už si s ní nevím rady.Zraje začátkem července, ale většinu úrody vyhodím, protože od stopky praská, vlezou dovnitř škvoři a broskve shnijou.Každým rokem říkám, že jí vyléčím motorovou pilou.V receptáři jsem slyšel, že jí mám hnojit.Koupil jsem borax a kapalné hnojivo Wuxal SUS KALCIUM a střídavě jsem aplikoval ke kořenovému systému dle návodu. Výsledek - nula.Takže poslední šance aplikaci hnojiva provedu ještě na list a potom fakt nevím!!!

host - 0.146 (?), 30.10.2011 20:13

Z teto broskvoně jsem nadšenej mam asi 5 stromku asi 5 plodu bylo puklych a v nich škvoři ale jinak super moc dobré každy kouka jake jsou dobre v době kdy jsou v obchodech jen z dovozu Dixired se mi neosvědčil v letošním roce byla uroda paradni a z 28 stromku si to s nami užili i znamí z okolí Mirek

host - 211.130 (?), 18.2.2012 14:23

Odrůdu Harbinger bych zařadil mezi velmi rané. V našich podmínkách zraje někdy už koncem června, ale většinou začátkem července. V roce 1989 jsem jich zasadil přes 40, ale postupně jsem je vykácel a nyní mám jen jednu pro zajímavost. Je vcelku plodná a odolná mrazu, méně odolná padlí a kadeřavce. Květy miskovité, plody žlutomasé a neodlučitelné od pecky, průměrné velikosti. Jejich největší vadou je praskání plodů od stopky. Pak do nich naprší, nalezou škvoři a mravenci a zhruba třetina úrody se musí vyhodit. Zpočátku jsem z nich byl také nadšený, ale toto nadšení mě postupně přešlo, až došlo k urychlené likvidaci. Momentálně mám raději např. Favoritu Morettini. Fenix mě také trochu zklamal, protože nedosahuje proklamovaných vlastností, jako ranosti, velikosti plodů atd. Ale s těmi ranějšími odrůdami jsou vždy nějaké problémy, asi proto, že tu nejsme např. v Itálii nebo Řecku. Není to na nějaké produkční pěstování, ale spíše jako zajímavost a koníček. Zdraví Jirka ze Znojma.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10596) - 70.240 (?), 2.8.2012 11:38

Do broskvoně Harbinger vkládám velké naděje. Sám nevím, proč jsem pěstování této staré, osvědčené odrůdy promeškal. Nedá se z toho ještě nic usuzovat, ale první letošní plody z dvouletého stromku byly díky teplému jaru zralé již 30.června.  I když to bude nakonec o něco později, tak stejně je tato ranost senzační. Po pravidelném přihnojování Kristalonem, stromek velmi pěkně roste. Mám z něj opravdu radost. Jsou tady ještě i jiná želízka v ohni, která by se už mohla ukázat. Ovšem donutit k plodnosti například velmi ranou, ale sveřepou Tesku se mně asi už nepodaří.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz