Elberta

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10830) - 70.240 (?)
11.9.2022 19:57

Už jsem si myslel, Martine, že v září s broskvemi "pozdě bycha honiti", ale tento poslední plod Elberty zazářil.velkolepě. Jsem rád, že mám ještě jeden stromek na GF-677 a nejenom tento na Rubiře. Dokonce jsem se dočkal i té nepatrné kořenitosti v podobě "horkosti u kostky". Velmi povedená broskvová chuť a je dobře, že je odlišná třeba od Cresthaven. Myslím, že se máme na co těšit.

Elberta
Elberta
Elberta
Elberta
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.137 (?), 11.9.2022 17:02

Ještě než přišel boom s vysazováním všelijakých Sunhavenů a Redhavenů a dnes i jižních odrůd, tak tady zahradníci pěstovali jen bělomasé broskvoně s plody menší velikosti, možili se jen z pecek, odolné kadeřavosti, nevím jestli měly něco společného s tzv. vinohradnickými? Skoro vždy byly pozdní, zrály v září a některé až v říjnu pokud přišel mráz nestihly dozrát. Byly zřejmě odolnější na zrání v chladu, jestli jsou takto nenáročné všechny bělomasky nebo jen tyhle starodávné na to hledám odpověď?

Elberta RH+35, Ohenry RH+45 dní... ale lokalita, zatížení plody, oslunění, podnož hraje významnou roli, i v kombinaci s půdou, vznikají anomálie v době zrání.

Nejpozdnější je prý Tardibelle smiley MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10830) - 70.240 (?), 11.9.2022 19:57

Už jsem si myslel, Martine, že v září s broskvemi "pozdě bycha honiti", ale tento poslední plod Elberty zazářil.velkolepě. Jsem rád, že mám ještě jeden stromek na GF-677 a nejenom tento na Rubiře. Dokonce jsem se dočkal i té nepatrné kořenitosti v podobě "horkosti u kostky". Velmi povedená broskvová chuť a je dobře, že je odlišná třeba od Cresthaven. Myslím, že se máme na co těšit.

Elberta
Elberta
Elberta
Elberta

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10830) - 70.240 (?), 12.9.2025 13:12

Většina lidí touží po nedostupné odrůdě B.J. Elberta, která je jistě vysoce kvalitní, ovšem zraje v období dozrávání většiny těch nejkvalitnějších broskví po RH. Já jsem ale velice převelice rád za obyčejnou, starou ELBERTU, která dozrává až v září, a to po Cresthavenu. Je úplná prkotina, že hůře vybarvuje, alespoň na ní nejde hmyz. Na Rubiře neroste, plody jsou barevnější, ale jalové (příliš mnoho plodů), i když mají dobrou velikost. Na jediné zde možné podnoži GF-677 jsou méně vybarvené, ale i ty, co byly nevybarvené, ale zaměklé, byly výborné, dostatečně sladké, broskvové. Je to velký rozdíl například od chuti nevybarvených broskví Sunhaven. Naprosto perfektní doba zralosti. Čekal jsem při globálním oteplování konec srpna, ale vypadá to fakt na spolehlivou zralost až v září. Ani chladnější a delší noci neměly na chuť vliv, jak se uvádělo.

Elberta (rubira)
Elberta (rubira)
Elberta (rubira)
Elberta (rubira)
Elberta (rubira)
Elberta (rubira)
Elberta (rubira)
Elberta (rubira)
Elberta (rubira)
Elberta (rubira)
Elberta
Elberta