Broskyne na mandlovom podpniku MN-VS-1



Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 232.74 (?)
17.11.2015 3:40

Robijn je dobrá, protože je přinejmenším částečně samosprašná. Takže by mohla zůstat i sama. Ferragnes má mnohem lepší plody (+ větší nároky), ale je jen cizosprašná. Teplé podnebí u Vás jim bude svědčit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 204.93 (?), 13.11.2015 8:18, zobrazeno: 10874x

Mate niekto skusenosti s pestovanim broskyn na mandli v skor tazsej ilovitejsej pode (luzna poda oglejena mierne skombinovana so sprasou) s vyssim obsahom vapnika? Na broskynovych semenacoch sa tu broskyniam nedari a chcel by som si zasadit nejaky cling a kedze na GF677 som nic nevidel, tak som nasiel len Babygold na MN-VS-1. Mam zahradu este juznejsie od Plantexu, len ta poda je tu o dost horsia. Viem, ze mandla vapniku znesie vysoke percento, no vsade ju odporucaju len do lahsich pod (ale to odporucaju aj myrobalan a ten rastie bez problemov aj v tazkej pode). Matne si spominam, ze broskyna na mandli ma byt kratkoveka a mensieho vzrastu. Mate taku skusenost (myslim v teplej oblasti a podobnych podnych podmienkach)? Aky asi spon by ste odporucali?

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 232.74 (?), 13.11.2015 18:58

Mandloň ani broskvomandloň není jako podnož dobrá do těžké a jílovité půdy. Vaši oblast dobře znám a velmi mě mrzelo, když v Borovciach zrušili semenářský podnik právě s těmito mandloněmi a broskvomandloněmi. Na jih od Plantexu má mnoho broskvoní chlorózu jak na broskvoni tak i na mandloních. Lépe na tom jsou broskvoně očkované na slivoňových podnožích. Pokud však nemáte vhodnou slivoňovou podnož, dá se upravit zemina. Pomohla mi velmi veliká jáma, ze které jsem vybral všechem jíl a jílovitou půdu a přidal jsem tam ornici s kompostem, který půdu mírně okyseluje. Vzhledem k velkému nadbytku fosforu a draslíku bych u vás používal výhradně hnojení dusíkem (zkompostovaný hnůj).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 104.15 (?), 13.11.2015 21:27

Dakujem za radu. Z vlastnej skusenosti vsak nemozem tvrdit, ze by sa tu broskynomandliam nedarilo - GF677 tu rastie velmi dobre. Slivkove podpniky si v danej casti zahrady nemozem dovolit kvoli unave pody po slivkach na myrobalanovych podpnikoch, ktore tam donedavna rastli.  Fosforom cielene nehnojim, no odkedy mame krb, tak mam vacsie mnozstvo drevneho popola (kde fosfor, draslik a bohuzial aj CaCO3 samozrejme je) ktory podla uvazenia pridavam do vysadbovych jam, alebo pri jesennom rylovani. Okrem toho pouzivam vyhradne siran amonny a siran draselny - a kompost samozrejme. Pokial to tu poznate, len by som chcel upresnit, ze nemam zahradu na tej sprasovej tabuli s cernozemou, ale dole pod nou - v prechodovej oblasti, kde je k luznej pode Vazskej nivy primiesana trocha sprase. Ja to s tou mandlou asi nakoniec skusim.

Pokial mate skusenost - mozete prosim upresnit aky je vzrast stromu na mandli oproti brosk. semenacu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.179 (?), 15.11.2015 15:56

Mal som kedysi zasadený FAIRHAVEN na mandli v ílovitej zemi.Vydržal v nej 11 rokov. Už v poslednom roku mal málo plodov a boli veľmi drobné.Na dvanásty rok na jar už vobec nevyrašil.Broskyne na iných podpníkoch sú úplne v pohode.Do ílovitej pody Vám broskyňu na mandli neodporúčam.   Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 232.74 (?), 16.11.2015 18:57

Mandloně jsou (podobně jako třeba jabloně) velmi různé. Běžné jedlé odrůdy bývají bujnější, ta Vaše veselská je středně bujná a valtická MN-VA1 spíše méně bujná.  Já jsem nejvíc používal valtické broskvomandloně a ty jsou na těžší půdu o něco tolerantnější než mandloně a rostou ve Vaší oblasti pomaleji než broskvoně. Mandloně teď vysévám jen na lehčí půdě. Právě z Vaší oblasti (např. H. Dubové s těžší půdou) mám nedobré reference s mandlovýmí podnožemi bez zásahu do složení půdy. Zkoušel jsem taky štěpovat mandloně na meruňkový semenáč a byl jsem překvapen, jak rychle tyto štěpovance rostou a jak dobrou mají afinitu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 204.93 (?), 16.11.2015 21:18

Dakujem za reakcie. Napokon som tu broskynu na MN-VS-1 nekupil, zozeniem si GF677, objednam si od p. Kostihu ocka Cathariny a necham si ich nastepit. Pripadne rozmyslam aj o myrobalane, pripadne myrobalane so slivkovym medzikmenom, ale to samozrejme na inom mieste, kde som predtym nemal slivky.

Okrem toho som v Plantexe objavil v sobotu mandlu Robijn stepenu na St. Julien A, tak som ju kupil a som zvedavy, ako sa jej bude darit. Chcel som kupit aj odrodu Ferragnes, no tu zial uz nemali.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 232.74 (?), 17.11.2015 3:40

Robijn je dobrá, protože je přinejmenším částečně samosprašná. Takže by mohla zůstat i sama. Ferragnes má mnohem lepší plody (+ větší nároky), ale je jen cizosprašná. Teplé podnebí u Vás jim bude svědčit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 204.93 (?), 17.11.2015 7:54

Dakujem za reakciu. Snad buduci rok sa mi Ferragnes podari zohnat. Povodne som chcel kombinaciu Ferragnes/Ferraduel, vraj su obe vynikajuce, no ferraduel maju akurat tak v limbachu za limbachovske ceny. Robijn je skor vychodisko z nudze, viem, ze nedosahuje kvalit Ferragnes, ale ked uz nic ine nie je... Aspon ma neskorsie kvitnut. Pokial mate skusenost mohli by Ste prosim porovnat Robijn/Ferragnes a domace odrody Zora, Vama? Zora a Vama vraj kvitnu skor a preto mozu byt casto poskodene mrazmi v kvete, cim sa uroda stava neistou. Z toho, co som sa docital bude vraj Robijn chutit z tychto 4 najhorsie.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 20.12.2015 6:21

Vamu jsem nikdy neměl a Robijn a Ferragnes mám jen mladé stromky. Ale Zora ve Vaší oblasti snad ani nemůže zmrznout. Kvete mi jen několik dní před meruňkami a květy prý snášejí až minus sedm stupňů. Na druhou stranu není důležité posuzovat jen chuť a mrazuvzdornost. Zora má např. mnoho plodů zaplněných dvěma menšími jádry, což atraktivitu snižuje. U mandlí to beru spíš jen tak, aby nějaké byly než které jsou nejchutnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 112.195 (?), 21.12.2015 8:07

Dakujem za reakciu. Bol som v tom, ze kvety mandle su na mraz este citlivejsie nez broskyne alebo marhule. Tych -7 stupnov je skutocne prekvapujuce (pozitivne). Som sice v teplej oblasti, no bohuzial na rovine, takze ak pride mraziva noc, studeny vzduch nema kam odtiect. Preto sa marhule, broskyne snazim pestovat na vysokych tvaroch. Hoci poslednych 10 rokov uz to s tymi mrazmi nie je az take kriticke.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika