Broskyne 2024

host - 212.219 (?)
4.7.2024 23:22

Přídavek cukru není třeba, vydrží minimálně 1-2 roky jako kompoty. Plody musí být co nejvíc dozrálé a měkké jako při jezení těch nejlepších broskví přímo ze stromu u kterých uděláte,,hmmm ty jsou dobré" cheeky - některé půlky / čtvrtky se po ohřevu trochu rozpadnou a pustí šťávu, takže se to pak dá v hrnci míchat jak začnou bublat. Předčasně utržené jen zbarvené ještě tužší broskve jak se běžně zavařují tak to fungovat nebude. Prostě je to delikatesa a na to musí být použity broskve té nejlepší nadprůměrné kvality.

Možná zkusit malou sklenici a druhý den po vychladnutí ochutnat jaké jsou.

Třeba u meruněk (Velkopavlovické) je při zavařování jen takovýmto ohřevem v hrnci problém, že po zavaření zesílí kyselina a po měsících ještě dále zesiluje... chtělo by to jinou sladkou odrůdu meruňky bez kyselosti - není u nás dostupná. Broskve ohřevem chuť nemění. Úplně stejně se dají zavařit sladší zralé měkké švestky (nejlepší odrůda Domácí), půlky se úplně stejně ohřejí na 90°C nebo i krátce povaří a naplní do sklenic. V zimě když se sklenice takových švestek otevře, vyleze švestkově-povidlová vůně po místnosti, většina půlek drží - dají se použít na pečení, jsou chuťově jak ze stromu to je vůně. Narozdíl od těch mražených - naprostý hnus, švestky z mrazáku hnědé, rozplizlé jak mokrý hadr, bez vůně, jsou nakyslé a sladkost jakoby zmizí... to je tak na kompost... mrazák likvidátor ovoce. MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 207.58 (?), 3.7.2024 16:00
Oprava bělomasá Benedicte ať žijí automatické opravy a česká diakritika

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.103 (?), 3.7.2024 16:38

minulý rok na podzim jsem si pořídil chladničku 390 litrů. Původní myšlenka byla na uskladnění jablek, což byl dobrý nápad. Při teplotě +3° jich tam byl asi metrák a vydržela do dubna, ještě teď tam asi 3 kila jsou. Pak jsem lednici nacpal ranou zeleninou, ještě teď je tam 10 hlávek zelí. No a teď tam mám broskve, takže ano, i broskve je možné aspoň na pár týdnů uskladnit. Jsou tam ještě s asi 10 kily lišek. Walter

lišky
lišky

host - 212.219 (?), 3.7.2024 17:13

Broskve v přebytku je nejlepší zavařit do běžných 720ml sklenic co se používají na okurky. Celé půlky broskví se ve velkém hrnci zahřejí na 90°C... začátek bublání, opratrně se promíchají aby se prohřál celý objem hrnce a lehce aby se velké kusy broskví zbytečně nerozmačkaly, naplní se naběračkou do sklenic, otočí víčkem dolů - sterilizuje se tak teplem víčko. To je všechno. Samozřejmě čím lepší a sladší broskve se použijí, tím lepší je chuťovka. Odzkoušený mám Sunhaven s 11% cukernatostí a bez problému je to v zimě broskvová lahůdka. Pozdnější broskve sladší jsou ještě lepší - Fairhaven. Předražené přesnídávky z cukru nadstavené jabkama v pidiskleničkách ať se jdou bodnout. MH

host - 118.220 (?), 4.7.2024 21:18

Pane MH, zeptám se - ty broskve v hrnci už nedoslazujete? Jen je prostě ohřejete a pak je žufánkem naberete do sklenic?

Děkuju za info.

M.

host - 212.219 (?), 4.7.2024 23:22

Přídavek cukru není třeba, vydrží minimálně 1-2 roky jako kompoty. Plody musí být co nejvíc dozrálé a měkké jako při jezení těch nejlepších broskví přímo ze stromu u kterých uděláte,,hmmm ty jsou dobré" cheeky - některé půlky / čtvrtky se po ohřevu trochu rozpadnou a pustí šťávu, takže se to pak dá v hrnci míchat jak začnou bublat. Předčasně utržené jen zbarvené ještě tužší broskve jak se běžně zavařují tak to fungovat nebude. Prostě je to delikatesa a na to musí být použity broskve té nejlepší nadprůměrné kvality.

Možná zkusit malou sklenici a druhý den po vychladnutí ochutnat jaké jsou.

Třeba u meruněk (Velkopavlovické) je při zavařování jen takovýmto ohřevem v hrnci problém, že po zavaření zesílí kyselina a po měsících ještě dále zesiluje... chtělo by to jinou sladkou odrůdu meruňky bez kyselosti - není u nás dostupná. Broskve ohřevem chuť nemění. Úplně stejně se dají zavařit sladší zralé měkké švestky (nejlepší odrůda Domácí), půlky se úplně stejně ohřejí na 90°C nebo i krátce povaří a naplní do sklenic. V zimě když se sklenice takových švestek otevře, vyleze švestkově-povidlová vůně po místnosti, většina půlek drží - dají se použít na pečení, jsou chuťově jak ze stromu to je vůně. Narozdíl od těch mražených - naprostý hnus, švestky z mrazáku hnědé, rozplizlé jak mokrý hadr, bez vůně, jsou nakyslé a sladkost jakoby zmizí... to je tak na kompost... mrazák likvidátor ovoce. MH

host - 212.219 (?), 4.7.2024 23:38

Otevřel jsem sklenici - 1 rok staré zavařené kusy - půlky/čtvrtky/odřezky Fairhaven. MH

Fairhaven
Fairhaven

host - 212.219 (?), 4.7.2024 23:40

Fairhaveny velké kusy. Nejlepší nakonec vypití šťávy. cheeky MH

Fairhaven kusy
Fairhaven kusy

host - 77.39 (?), 4.7.2024 7:23
Lednička speciálně na ovoce, zeleninu nebo houby není špatný nápad. Bylo by zajímavé, jaké jsou náklady na skladování: pořizovací cena ledničky : životnost ledničky, cena El. Energie za rok. Musí být také prostor na připojení další ledničky. Ale asi lepší, než vše zavařovat nebo vyhazovat.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.103 (?), 4.7.2024 8:16

Samozřejmě se to asi každému nevyplatí. Ale ani na pěstování ovoce a zeleniny pro vlastní potřebu člověk nezbohatne. Vždyť je to jen samá nekončící práce. Pro nás je to ale hobby, na jehož konci jsou nějaké chutné produkty. A když je ovoce a zeleniny příliš najednou, je třeba s tím nějak naložit. Každý to zkouší jinak. Mě už nějaké větší zavařování v mém věku unavuje a nebaví, tak zkouším jinou možnost. Zatím jsem spokojen. Walter

host - 212.219 (?), 10.7.2024 21:53

SunHaveny už jsou zralé, moc jich není, havěti na nich plno, dal jsem lapák z PET flašky do koruny, za chvíli chycené první sršně, vosy, mouchy. Moniliová hniloba u této odrůdy je extrémní, beru co nejrychleji ty nahryzané a vyhazuju zhnité nejvíc z obalečů, chuť většiny plodů je výborná osvěžující kyselinky, sem tam i nějaká jalovina chutě u některého plodu. Dnes je to velmi choulostivá odrůda - hmyz, hnití. Redhaven se zdá o něco méně lákavý na hmyz a hnití, ten ještě není zralý, jen ojedinělý první zralý plod RH už jsem okoštoval. MH

Sunhaven
Sunhaven
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty