Broskvoňové semenáčky
|
|
 |
 |
host - 82.229 (?) 19.8.2025 13:37
No, spis bych se o to ockovani pokousel, jeste nemam zkusenosti, jen teoreticky. Z pecek kupovanych broskvi se mi podarilo vypestovat 5 peknych semenacu ale na tech se mi to zatim zkouset nechce, chtel bych pockat az zaplodi, treba budou dobry. Mozna az pozdeji do koruny.
Stratifikace.. no ja jen pecky nakrapnul ve sveraku a dal je do kvetinacu uvnitr pri pokojove teplote. Vynesl jsem je ven az na konci unora (a to mozna az po roce a pul). kdy uz nebyly mrazy moc silny. Vyrostla asi ctvrtina, zajimavy ze vsechny v rozmezi 2 tydnu, ale 2 jsou vetsi tak 50 cm, 2 cca 30 a ten patej roste pomalu jen asi 10cm - To by me docela zajimalo, jestli by tahle pocatecni rychlost rustu mohla indikovat i budouci rust podnoze
Letos mam vlastni pecky z docela slusne na strome vyzralych nektarinek i nejake broskvove. Tak to asi udelam jako minule: sverak+kvetinace. + Par celych plodu mam jeste v mrazaku pri -18 - to bych chtel taky zkusit jestli neco vyklici i po nekolika mesicich v takovych podminkach..
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 119.49 (?), 8.8.2025 13:21, zobrazeno: 603x
Zdravím, potřeboval bych poradit, zasadil jsem pecky na jaře, vyrostli malé stromečky a asi tak od července začali postupně usychat, vždycky napřed uvadnou a zežloutnou listy, na kmínku asi tak 5 cm nad zemí se objeví viditelný tenký kroužek ve kterém se nakonec stromeček sám zlomí a odpadne. Je to taková záhada proč se to stane, chystal jsem se že budu očkovat a zatím většina podnoží je zničená, díky za pomoc.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 119.226 (?), 10.8.2025 12:03
Už jsem na to asi přišel proč se to děje, bude to tím že jsem podnože přihnojil slepičincama, pět podnoží jsem nehnojil a nezlomili se. Tady je video jak se to láme. https://youtu.be/Qw2JHMqcbM4?si=F2vzqIzt3eoJf2mE
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 82.229 (?), 19.8.2025 9:23
Ma tu nekdo zkusenost se semenacem nektariky? Je nejaký rozdíl ve vlastnostech mezi semenacem broskvoni a nektarinek? Nebo je to jedno a maji jako podnoz stejne vlastnosti? Mam ted dost pecek ze zralych nektarinek Snow Queen, tak uvazuju za bych neco pouzil na semenace.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 82.229 (?), 19.8.2025 13:37
No, spis bych se o to ockovani pokousel, jeste nemam zkusenosti, jen teoreticky. Z pecek kupovanych broskvi se mi podarilo vypestovat 5 peknych semenacu ale na tech se mi to zatim zkouset nechce, chtel bych pockat az zaplodi, treba budou dobry. Mozna az pozdeji do koruny.
Stratifikace.. no ja jen pecky nakrapnul ve sveraku a dal je do kvetinacu uvnitr pri pokojove teplote. Vynesl jsem je ven az na konci unora (a to mozna az po roce a pul). kdy uz nebyly mrazy moc silny. Vyrostla asi ctvrtina, zajimavy ze vsechny v rozmezi 2 tydnu, ale 2 jsou vetsi tak 50 cm, 2 cca 30 a ten patej roste pomalu jen asi 10cm - To by me docela zajimalo, jestli by tahle pocatecni rychlost rustu mohla indikovat i budouci rust podnoze
Letos mam vlastni pecky z docela slusne na strome vyzralych nektarinek i nejake broskvove. Tak to asi udelam jako minule: sverak+kvetinace. + Par celych plodu mam jeste v mrazaku pri -18 - to bych chtel taky zkusit jestli neco vyklici i po nekolika mesicich v takovych podminkach..
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2423) - 1.144 (?), 19.8.2025 15:12
Tak rychlost růstu semenáčků je opravdu rozdílná, to mohu potvrdit. Jinak k očkování je právě nyní ten správný čas a nejlépe se očkuje Forkertem na stejně silné dřevo podnože, jako letorostu odebraného očka. V květnu vyrašený semenáček zpravidla dokáže do poloviny srpna narůst na výšku 1m a tloušťku okolo 8mm, což je přibližně nejvhodnější tloušťka na očkování. Dá se očkovat i 5mm tloušťka, ale už to jde hůře, prut je příliš pružný a ohybá se. Ale do podzimu dokáže ještě zmohutnět a dá se pak v únoru ještě naroubovat. Možná se opakuju, ale v mých podmínkách pěstování může ujmuté očko v zimě vymrznout, proto raději dávám v lednu semenáčky do květináčů a do tepla. Když naraší, mohu na ně roubovat. To jsem také letos, když se mi naskytla možnost získat rouby jiných odrůd, provedl, foto 1 Harbinger naroubovaný na semenáčku (zatím jen olistěný špičák s jmenovkou dole), foto 2 letošní semenáčky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 82.229 (?), 20.8.2025 15:14
Diky, zkusim si to jeste ted v srpnu na tenci vetvi nekde v korune, a jestli se to podari tak pristi rok vypestuju dalsi semenace z nektarinek a vezmu je hned dole. Zatim jsem jeste neochutnal vsechny odrudy co mam, ale zatim to vypada ze zkusim dal rozmnozit Redhaven (dozrava teprv ted) a Sunhaven. u tech pozdnejsich jeste cekam nez mi poprve dozraje Catherina a Inka, tam uvidim podle kvality plodu
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|