Broskvoně 2025
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10829) - 70.240 (?), 14.9.2025 10:51
Těžko říct, Martine, Diana by měla být barevnější než původní Elberta. Stromy jako Diana a Flaminia, Harbel jsou odsouzeny u mě k zániku, jelikož jsou na BV-A. Flamin Fury do jisté doby prosperoval, ale nyní už přestal růst a listy jsou zeleno žluté. To by musela být nějaká velmi silně rostoucí odrůda, která "prorazí" tu špatnou půdu i na B-VA jako je třeba Halehaven a Maria Bianca. Včera jsem posbíral nějaké spadané Tardibelle a mají tu specifickou dužninu, nejsou vůbec jalové, ale mohou být ještě mnohem lepší, i když podle mě nejsou dobře vyzrálé. O´Henry byl velmi dobrý, broskvový, i když jsem to ani nečekal. Půlku plodů už pohltila moniliová hniloba, pár jich tam ještě je, ale jsou tvrdé. Na posledním plodu Elberty jsem si pochutnal, a byl dobrý i po deštích. Fakt bych nečekal, že tak špatně vybarvené plody budou tak dobré. Nejlepší byly ty první, zaměklé, skoro zelené, někdy i částečně strupaté z GF-677. Možná je to přeci jen tím oteplováním, protože v noci tady zatím pod 10°C nebylo. Stále kolem 15°C, což má na ty broskve zřejmě taky pozitivní vliv.
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - Bronzový Zahrádkář (99) - 213.87 (?), 18.9.2025 20:51
Pěkné plody Petře. Tardibelle jsem odhadoval před časem na cca RH+55dní, zkontroluju jestli vydržela, nemám ji u domu, každý den pršelo, zima. Ta tvoje K2 píšou zrání jako O"Henry, cca RH+42 - ta by měla dozrávat dříve jako Tardibelle.
V květináčích zrání o trochu napřed, Regina di Londa (RH+55) končí. Dozrála i podobná bělomaska o pár dní pozdější cca RH+60 Poppa di Venere. Zralá je i nektarinka Morsiani 60, cca RH+55. Naopak pozdní Morsiani 90 ze Spomyšle se letos ukázala jako záměna klasika. Ještě pár dní oteplení má být, pak už bude se zráním broskví asi utrum, uvidí se co ještě stačí dozrát.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 142.68 (?), 19.9.2025 19:42
Taky bych potřebovala přeštěpit broskev, ale kde vzít rouby tolika odrůd? Panu MH to nepochybně taky dalo starost, než to posbíral. Jitka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 19.9.2025 22:52
Také se mi zdá, že mnoho renomovaných prodejců-pěstitelů omezuje sortiment ve prospěch odrůd, které pěstitele nezklamou, u mnoha ovocných dřevin. I když na druhou stranu se najdou i takoví, kteří prodávají opravdu kde co a jestli se tomu všemu dá vůbec věřít. Když už plánujete štěpení, to asi zimní spánek nebude nic pro vás? Já to mám aktuálně tak, že do jara zalezu do brlohu a pak doženu co se dá.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 20.9.2025 21:21
Kolik je kde aktuálně zajíců posoudit já nedovedu, už nějak nic moc nepořizuju. Jediný důvod pro podobné jednání je pouze finanční zisk a na zákazníka ti co tohle dělají z vysoka ser.u. Stejně tak jako nějaká nevyžádaná obtěžující reklama, kdy na určité produkty pořád někdo upozorňuje a to už mám pocit, že si snad dělají pr.el, když to zkouší pořád dokolečka dokola. Každý má jinou náplň...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|