Broskvoně 2025
|
|
 |
 |
host - 213.87 (?) 30.6.2025 21:02
Ta kyselinka je u Sagittarie podobná jako u Francoise.
V druhé zahradě na Spomyšlovském stromku mi dnes změkla první Sagittaria, a byla výborná. Je vidět, že kvalita u těchto nejranějších broskví je dána hlavně počasím, je teď slunko a kvalita plodů se pohybuje od průměrných až po výborné jak někde z řecka... Podprůměrný nebo jalový plod Františky jsem ještě nenašel, uvidíme co Sagittaria, plodů u ní mám dost na porovnání. Každopádně se potvrzuje ranost Francoise minimálně o 3 dny před Sagittarií, možná to nakonec bude i 5 dní rozdíl.
Zrání dalších odrůd opravdu rychle navazuje, Springcresty jsou už taky pěkně vybarvené. MH
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 29.6.2025 14:59
Františky postupně obírám měknoucí, asi polovina plodů už byla měkká, ze samostatného stromku jsou menší, ale všechny výborné do posledního, kyselkavé osvěžující, chutnají trochu jako ostřejší pomerančový džus - na léto vynikající. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 30.6.2025 21:02
Ta kyselinka je u Sagittarie podobná jako u Francoise.
V druhé zahradě na Spomyšlovském stromku mi dnes změkla první Sagittaria, a byla výborná. Je vidět, že kvalita u těchto nejranějších broskví je dána hlavně počasím, je teď slunko a kvalita plodů se pohybuje od průměrných až po výborné jak někde z řecka... Podprůměrný nebo jalový plod Františky jsem ještě nenašel, uvidíme co Sagittaria, plodů u ní mám dost na porovnání. Každopádně se potvrzuje ranost Francoise minimálně o 3 dny před Sagittarií, možná to nakonec bude i 5 dní rozdíl.
Zrání dalších odrůd opravdu rychle navazuje, Springcresty jsou už taky pěkně vybarvené. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 1.7.2025 21:22
Škoda že jsi neměl Sagittarií víc. U mě Francoise i první Sagittarie jsou letos výborné, aspoň polovina plodů (Francoise) dosáhla kvality snad jako mnohem pozdější kyselkavé Sunhaveny. Ani jsem nečekal, že tak rané broskve můžou být tak dobré... je to jednoznačně počasím... neprší, je slunko. Na Springcresty jsem zvědavý, ještě jsem je neměl, mám tam letos první plody. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 2.7.2025 21:08
Takže ta Sagittaria u tebe je teda ranější než Maycrest, Sugartime, Springbelle. Teď ještě jaké budou, jsem zvědav až ti dozrají.
Dneska jsem obral poslední měknoucí Francoise a naopak první měknoucí Sagittarie... takže to je celkem překvapení, že se nakonec ve zrání ani nepřekrývají. Mám Francoise i Sagittariu i v druhé zahradě, tam je plodů po mrazech míň, ale kvalita většiny plodů taky výborná. Obě jsou kyselkavé, ta Sagittaria se mi zdá, že má kyselinek o něco víc - je ostřejší. Když jsou v rovnováze i cukry - dobře dozrálé, tak je to nejlepší kombinace. Proto mi i vždy chutnal víc kyselkavý Sunhaven oproti sladšímu Redhavenu.
A u švestek se jako první zvětšuje a vybarvuje Ruth Gesteter i když je trochu přištínená, Juna je přitom malá zelená, tak jestli to vůbec bude Juna. Herman mám jen na podnoži zatím. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |