Broskvoň Veteran

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10535) - 70.216 (?)
25.10.2011 18:51

Broskvoň Veteran je stará (r.1919), kanadská odrůda o které se z různých zdrojů objevují zcela protichůdné informace. Pokud budu věřit zdroji Kutina a kolektiv, tak by měla zrát 28 dní po RH, což je zde kolem 10.září. Osobně se vyhýbám odrůdám s velkými požadavky na teplo, protože poskytují kvalitní broskve jen vyjímečně. Podle tohoto zdroje Veterán takovou odrůdou je. Je to kříženec Elberty, takže bych se tomu ani nedivil, naopak zdrojům, které tvrdí pravý opak bych nedůvěřoval. Ovšem jako sběratel bych si ji samozřejmě zcela jistě pořídil. Dříve jsem ji také sháněl. Odolnost květů proti mrazu je střední, což bych přirovnal k odrůdě Dixired. Kvalita plodů by měla být vysoká, ovšem otázkou je v jakých teplotních podmínkách. Proto Elbertu nebo Veterán vytlačila broskvoň Cresthaven, která má nároky na teplo podstatně nižší.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 37.218 (?), 25.10.2011 15:08, zobrazeno: 5890x

V jednom zahradnictví u Jičína jsem narazil na pozdní broskvoň Veteran. Mělo by se jednat o pozdní odrůdu. Bohužel se mi nepodařilo najít o této odrůdě žádné informace.  Pokud jí někdo znáte, budu vděčný za jakékoli info. Dík. Standa

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10535) - 70.216 (?), 25.10.2011 18:51

Broskvoň Veteran je stará (r.1919), kanadská odrůda o které se z různých zdrojů objevují zcela protichůdné informace. Pokud budu věřit zdroji Kutina a kolektiv, tak by měla zrát 28 dní po RH, což je zde kolem 10.září. Osobně se vyhýbám odrůdám s velkými požadavky na teplo, protože poskytují kvalitní broskve jen vyjímečně. Podle tohoto zdroje Veterán takovou odrůdou je. Je to kříženec Elberty, takže bych se tomu ani nedivil, naopak zdrojům, které tvrdí pravý opak bych nedůvěřoval. Ovšem jako sběratel bych si ji samozřejmě zcela jistě pořídil. Dříve jsem ji také sháněl. Odolnost květů proti mrazu je střední, což bych přirovnal k odrůdě Dixired. Kvalita plodů by měla být vysoká, ovšem otázkou je v jakých teplotních podmínkách. Proto Elbertu nebo Veterán vytlačila broskvoň Cresthaven, která má nároky na teplo podstatně nižší.

host - 129.78 (?), 25.10.2011 22:26
Podľa Gustáva Čejku Veteran rodivosťou prevyšuje Redhaven a dozrieva 30 dní po tomto kultivare. Prednosťou sú veľké vyfarbené plody a veľká odolnosť dreva a kvetov proti poklesom teplôt. Vedľa toho napr.čínsky kultivar Ta-Tiou-Pao s bielou dužinou dovezený k nám v r.1957 prof.Holubom má tiež veľmi veľké plody, vysokú odolnosť proti zimným a jarným mrazom, ale plody sú menej vyfarbené. Cresthaven má stredne veľké atraktívne plody, vysokú rodivosť a minimálne nároky na prostredie. Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz