Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den, zajímalo by mě, co se stane s broskví, pokud bych ji nestříhal?
Vyrostly mi z pecky nějaké broskvové semenáče. Teď mají cca 8 let. Stromky to jsou pěkné, bujně rostou a daly mi 2 hezké úrody (kromě loňského roku kdy přišel jarní mrazík, takže broskví bylo méně, ale pořád nějaké uzrály). Zatím jsem neměl srdce je stříhat při pohledu na tu kvetoucí nádheru. Zajímalo by mě, co by se stalo, kdybych stromky nechal nestříhané. Nějaké důvody jsem slyšel od známého zahrádkáře, ale u každého se musím pozastavit:

- stromky budou více trpět nemocemi - zatímco okolní zahrádkáři mají kadeřavost ikdyž stříkají, já s ní problém nemám a to nepoužívám žádnou chemii. Pár listů se pokroutí, ale ty samy opadnou. Soused broskev stříhá, ale přijde mi jako mrzák, trpí klejotokem, kadeřavostí trpí více. Zamyšlení - není to náhodou tím semenáčem? Ty jsou prý odolnější (lepší kořenový systém, takže si zajistí víc živin?). A také je otázkou, jestli nadměrný řez nezatěžuje organismus stromku, takže je nakonec k nemocem více náchylnější?

- méně kvalitní plody - broskve jsou menší (asi proto že jich je na stromě hodně - řezem se udělá i probírka, nebo je to tím semenáčem?), ale jsou slaďoučké. Mám je pro vlastní spotřebu, ne na prodej, takže mi menší velikost nevadí. Co se týče napadení plodů monilií, tak je to srovnatelné se sousedy.

- stromek rychle zestárne - to znamená v kolika letech? Kdesi jsem četl že broskev může vyrůst do výšky 6 metrů s ročním přírůstkem 30cm. To mi výpočtem dává nějakých minimálně 20 let. Kolika let se dožije stříhaná broskev? Není nakonec lepší nechat strom odplodit, až zestárne porazit a zasadit nový a začít nový koloběh?

- plodí jen na jednoletém dřevě - ale tím jak se stromek rozrůstá, tak stejně rostou nové jednoroční, takže plodí stále, ne?

- sběr - uznávám, že ve výšce se to špatně sklízí, ale je přece možno sklidit to, kam dosáhnu a zbytek setřepat a upotřebit např. do pálenky, vymačkat a zamrazit šťávu apod.

- větve se polámou - přijde mi, že nikdy nestříhané stromky si vytvářejí jiný typ koruny, ne tak do šířky jako klasická kotlovitá pěstovaná koruna. Takže mi na první pohled přijde odolnější.

Stále více se přikláním k názoru, že broskve stříhat nebudu a za 20 let napíšu výsledek :-) Nebo někdo zkoušel také pěstovat nestříhaný semenáč (zdůrazňuji ten semenáč, ne kulturní broskev zakoupenou na zakrslé podnoži, která vyžaduje péči) a neuspěl?

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika