Zkamenělé brambory tvrdé



               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?) 
14.10.2015 11:23

V Hiltonu kde mají porci přílohových brambor za 5 euro si jednak mohou dovolit provést varnou zkoušku u dodané šarže brambor a za druhé, dodavatel jim nenabídne odrůdy které jsou k danému jevu náchylné, natož aby jim dodal ty, u nichž by měl jen podezření, že po varné zkoušce mu zbylé brambory vrátí a nakoupí jinde. Dodá například Belanu pěstovanou trvale pod závlahou. Problém mají spíše školní jídelny, které nakupují brambory již loupané, že v 7 hodin jim dodavatel brambory doveze a v 11 hodin zahajuje výdej obědů.

Drobný pěstitel má na výběr také z mnoha odrůd. Přestože vím, že Dalí má uvedenou necnost, tak ji pěstuji pro jiné dobré vlastnosti. Je výborná na výrobu hranolek; má nejdelší dormanci z těch, které jsem vyzkoušel (15 měsíců); při středním počtu nasazených hlíz dává hlízy střední a velké,... Horší problém je, kde sehnat sadbu odrůd varného typu C, případně přechodnou CA, která zároveň bude mít strukturu jemnou, krémovou (aby to nebylo občas CD - kusovitá, hrudkovitá) a nežrali to myši.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 147.46 (?), 15.10.2015 1:53

Které odrůdy jsou varného typu CA a CD. Nebo kde se alespoň něco dočtu o odrůdách varných typů, které jste uvedl pane Svk. Jsou vůbec takové varné typy?

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 15.10.2015 9:30

Nevím proč red.akční úprava příspěvku změnila CB podložené hypertextovým odkazem na CA v prostém textu (bez odkazu). Teoreticky by snad mohla CA konzistence být, ale byla by téměř neodlišitelná od B v rámci variability vlastností dle pěstebních podmínek, takže by při hodnocení spadla do BC přechodného typu.

D je varný typ pro půmyslové zpracování jako je výroba škrobu a pro kvasné technologie. Tedy tam, kde na chuti a struktuře nezáleží. CD je pro mne synonymem krmné brambory, protože C je rozvářivá a D je nechutná nebo náchylná k tmavnutí dužiny.

Varný typ je součástí udajů v každém katalogu odrůd brambor úplně stejně jako údaj o délce vegetačního období (velmi ranná až velmi pozdní).

                     
host - 147.46 (?), 19.10.2015 9:40

Opravdu krásné pohádky. Nevymlouvejte se na redakční úpravu. Jako jeden z nich, nebo jako přihlášený uživatel, si můžete příspěvek zredigovat sám. Kde jste vzal varný typ D. U konzumních brambor jsou jen tři várné typy a jejich nuance. Pěstebními podmínkami vytvářenými pěstitelem, by se nikdy neměl ovlivnit várný typ dané odrůdy. Pěstitel může svými zásahy ovlivnit výslednou chuť a vypěstované množství.

                     
host - 243.114 (?), 19.10.2015 13:21
Než začnete někoho osočovat, tak si zjistěte, zda se náhodou nemýlíte. Delenie zemiakov na varné typy : Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla. Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla. Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod., Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod.
                     
host - 147.46 (?), 19.10.2015 18:43

Nevím jestli někoho osočuji, ale vím, že uváděné várné typy vašim chráněncem, je jaksi ujeté. Navíc jsme zahrádkáři, tak várný typ D, jde mimo, protože je to typ použitelný ve velkovýrobě k jejím potřebám. Můžete mi vysvětlit co je to za typ CA, že je to překlep, nebo něco jiného mi nepředhazujte, vysvětlení z mé strany je oněkolik postů zpět.

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 19.10.2015 19:54

Hlavně jste neodpověděl na otázku, kde sehnat sadbu Cčkových odrůd.

D právě nechci - nebudu dělat pálenku z brambor. Dčkové brambory musí být rozvářivé, aby se dobře prokvasily bez potřeby pracného mělnění na mač. Při výrobě škrobu pak rozvářivost ani struktura nehrají roli, důležitý je obsah vyšších cukrů oproti bílkovinám (které mají ale největší vliv na chuť u ostatních varných typů).

Jinak pro zajímavost, ono to použití podle varných typů není úplně dogma. Pokud si přečtete (poznáte jiným způsobem) recepty šéfkuchařů formátu pana Pospíšila, tak dojdete k tomu, že hlaďoučká bramborová kaše se dá uvařit i z varného typu A, pokud okrájené brambory nakrájíte na drobné kousky a dáte uvařit v mléce. Pak místo slévání vody prostě vezmete mixér a do horkého základu zašleháte máslo a spoustu vzduchu.

Ad osočování, on si obrázek udělá každý sám. Pán jen vyjádřil asi to co si mlčící většina musí myslet po přečtení Vašich příspěvků. Tedy pane 147.46, že neumíte ani pěstovat brambory a ani z nich něco uvařit.

                     
host - 147.46 (?), 19.10.2015 22:06

Kdy si konečně uvědomíte, že opravdu plácáte páté přes deváté.  Už z názvu portálu vyplývá, že se pohybujeme, řekněněme, v samozásobitelství, nebo v ani ne v malovýrobě, ale spíše v mikrovýrobě. Tak proč tu pořád zaplétáte něco z velkovýroby. Zřejmě máte nějakou potřebu se nějak ukázat. Ukazujte co je pravdivé a proveditelné a dávejte skutečné rady lidem, kteří o ně mají zájem a hledají pomoc. Co mají čtenáři z toho, že „vyrobíte“ várný typ CA a z vámi zde zmiňované ho varného typu D se vaří kvit. Všichni vědí, že líh se vyrábí z brambor, ale téměř nikoho nezajímá z kterého várného typu, ale domyslíme si, že to bude nejspíše nějaký škrobák, který se do běžné kuchyně vůbec nehodí. A jestli budu chtít sám něco uvařit, tak to nebudu hledat v zahr.cz. Mne napadáte, že neumím brambory pěstovat a něco z nich uvařit, umíte to vy, asi ne a vyžíváte se v absurdnostech.

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 19.10.2015 22:32

A vy si myslíte, pane 147.46, že pro samozásobení byly vyšlechtěny jiné odrůdy než pro polní pěstování? Všechny ty odbočka a peripetie jsou odpovědi na Vaše dotazy "mimo mísu" původního dotazu. Vždyť vy ani nepoznáte, kdy cituji z vědecké práce bramborářských odborníků nebo FAQ stránek prodejců sadby pro drobné pěstitele. Mnohé věci jsou otevřeně či skrytě napsány v popisu bramborové odrůdy.

A za tím, že neumíte pěstovat brambory si stojím, jinak by jste uvedl které odrůdy pěstujete, v jaké lokalitě a jiné podrobnosti. No a o tom, jestli umíte vybrat a nakoupit konzumní brambory v krámě také pochybuji.

Pokud se chcete dále ztrapňovat, klidně pište cool. S.

                     
host - 147.46 (?), 20.10.2015 4:32

JJ, v původním dotazu byly jen „některé“ a to je podstatné. Zadavatel prvotně nenapsal, že se to týká téměř všech nedozrálých přírustků. Rozmázl jste to vy a měl by jste vědět, že čím víc se do určité hromádky šťourá, tím víc „voní“.  Když už citujete z něčeho, tak uveďte zdroj, ať si můžeme ověřit zda nekecáte. Typ CA u brambor a třeba tři setrvačníky jinde, jsou toho příkladem. S tím co umím, nebo neumím, se speciálně vám chlubit nebudu, protože vy jste z toho schopen rozpoutat „třetí světovou“.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Pila8.7.2025
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika