Výška natě u brambor

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2310) - 168.10 (?)
31.5.2022 8:32

tak asi mají dost dusíku, to ale neznamená, že z toho důvodu byste měl malou úrodu. Spíš je tu větší nebezpečí, že vysoká nať bude polehávat, bude se v ní držet vlhkost, nebude mezi hrůbky dostatečně proudit vzduch a v době výskytu plísně bramborové bude pak náchylnější na napadení, jde přeci o poloranou až polopozdní odrůdu, takže sklizeň někdy srpen-září a tedy růst ještě v době, kdy infekční tlak plísně bude na vrcholu. A to pak může být v důvod neuspokojivé úrody. Walter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host, 31.5.2022 6:23, zobrazeno: 3374x
Zdravím, brambory jsem dával do země týden před prvním majem. Už nyní je nať dost vysoká, některé i 60 cm. Není to moc? Mám se obávat, že brambor bude málo? Je to odrůda ditta. Prihnojeno Npk. Díky.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2310) - 168.10 (?), 31.5.2022 8:32

tak asi mají dost dusíku, to ale neznamená, že z toho důvodu byste měl malou úrodu. Spíš je tu větší nebezpečí, že vysoká nať bude polehávat, bude se v ní držet vlhkost, nebude mezi hrůbky dostatečně proudit vzduch a v době výskytu plísně bramborové bude pak náchylnější na napadení, jde přeci o poloranou až polopozdní odrůdu, takže sklizeň někdy srpen-září a tedy růst ještě v době, kdy infekční tlak plísně bude na vrcholu. A to pak může být v důvod neuspokojivé úrody. Walter

host - 91.196 (?), 31.5.2022 15:27

Zadavateli dotazu-třeba by pomohlo před polehnutím a s tím spojenými problémy, které zmínil p. Walterenlightened dodatečné vyšší nahrnutí-máte-li řádky dál od sebe, nebo volnou zeminu pro manipulaci a tu použít. Samozřejmě jde i o velikost placu, na kterém své korále cheekypěstujete, stejně tak je ve hře poloha pole+převažující povětří, SPCH.

host - 248.107 (?), 31.5.2022 22:44

Částečně před polehnutím natě pomůže i provázek natažený na kolíkách kolem osázené plochy (pokud ji nemáte velkou).           Lída

host - 81.144 (?), 1.6.2022 22:20
Postupem času polehnou i natě které nejsou tak vysoké. Nepěstujete je náhodou někde zatíněné pod stromy, mají dost světla, že tak ženou? A co mandelinka? U nás už se líhne, včera jsem udělal první postřik, je jich tam jako vší, bohužel pět hodin po stříkání popršelo, tak ty které měl dodělat požer zatím pořád žijí...

host - 98.230 (?), 7.6.2022 9:47

Je pravda, že částečný stín tam je. Na jednu půlku svítí jen dopoledne.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2310) - 168.103 (?), 22.7.2022 19:18

Ohledně toho polehávání natě, nejspíš záleží také na odrůdě, která je pěstovaná. Letos jsem poprvé po letech kromě rané Impaly pěstovasl i ranou odrůdu Monika. Musím říci, že Monika, pěstovaná (a označená) hned vedle Impaly, měla nať o poznání vyšší. Zároveň ale stvoly byly silnější a vydržely vzpřímené, nepolehávaly. V důsledku toho jsem ani při vytrvalých deštích koncem června a začátkem července nemusel aplikovat postřik proti PB. Úroda mi připadala asi o 10% vyšší, než u Impaly. Na snímku brambory z 8ks sadby. Walter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Pila8.7.2025
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz