Ozdravenie vlastnej sadby zemiakov



host - 178.141 (?) 
11.6.2017 21:19, zobrazeno: 4473x

Dobrý den, chcel by som sa spýtať kolegov záhradníkov ktorí používajú vlastnú sadbu zemiakov či poznajú techniku oživenia a ozdravenia sadby a to formou vyrezania predklíčených klíčkov (s pár mm dužiny), ich zasadenia do črepníka a vypestovania sadzbových zemiakov z týchto drobných kúskov. Na youtube je jeden nemecký kanál Neues vom Ladei (ked si tam alebo do google dáte výraz  "Kartoffeln äugeln", kde záhradníčka opisuje túto techniku s tým že ju už pár rokov používa na udržanie zdravotného stavu sadby. Princíp má byť v tom, že klíček si energiu na rast nevie brať z hľuzy, tak je nútený rýchlejšie vyvinúť vlastné korene. Tým že sa má obmedziť prenos patogénov z hľuze do novej rastliny. Bohužiaľ nedokážem túto metódu nijako pomenovať po slovensky, česky alebo anglicky aby som našiel viac informácií. Zaujímavosťou ale môže byť že inšpirovaný iným videom z tohto youtube kanálu som pokusne vysadil 50 ks mini zemiačikov (priemer cca 1-2 cm) čo mi ostali z vlaňajšej úrody a z nich len 1 kus je postihnutý svinutkou, pričom zo 120 ks zemiakov, ktoré vyrástli z väčšej vlastnej sadby je postihnutých cca 20 rastlín. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.63 (?), 12.6.2017 1:14

Jsou dvě metodiky udržovacího šlechtění. První používá několikanásobnou selekci a druhá InVitro meristémové kultury. V domácích amatérských podmínkách přirozeně nemůžete použít meristémové kultury. Ty klíčky jsou někde napůl cesty k tomu meristému, ale chybí tam to základní - testování částí při každém dělení koláče získaného mikropropagací (PCR a ELISA testy). Proto je v běžných podmínkách použitelná spíše metoda opakované selekce porostů (negativní selekce a pozitivní selekce). Obvykle se sází brambory z předchozí sklizně selektované podle kvality a velikosti. Protože je žádoucí vyrovnaná velikost hlíz, není vhodné sázet ty největší brambory, ale ty ze sazenic, pod kterými byla největší vyrovnaná úroda (např 17 hlíz po 180 - 220 g + nějaká drobošť). Je potřeba vyřadit brambory, kde pod sazenicí byly některé kusy napadené strupovitostí. Pokud chcete být pečlivější, můžete sadbu ještě třídit podrobněji na elitu a standard. Pak elitu sázíte na opačný konec, než kde budete dobývat nové brambory před hlavní sklizní. V průběhu vegetace odstraníte při negativní selekci rostliny, které budou pochybné (tedy třeba ty s tou svinutkou). Při sklizni pak postupujete od konce s elitou a třídíte podle sazenic na elitu a standard_I. když dojdete na hranici mezi elitou a standardem, tak třídíte na standard_II a konzum. Pak pokračujete s výběrem sadby tak, že z elity vyberete hlízy sice menší než je průměrná velikost, ale s maximálním počem mělkých oček. Stranou dáváte hlízy menší než sadbové a na druhou stranu, hlízy větší než sadbové nebo ty v sadbové velikosti s hluboko vpadlými očky. Když máte hotovo, porovnáte váhu a počet kusů vybrané sadby s množstvím použitým k sázení v aktuálním roce. Pokud je toho více, je možné standard a oddělené frakce elity spjit s hromádkou konzumní. Pokud nestačí, vybírají se hlízy vhodné k sázení z kupičky standard_II.  Je dobré mít na skladovací ztráty cca 10% navíc v počtu kusů 30% hmotnostně (ztráta prodýcháním).

A tak dokola..

Pokud je Vám líto, vyřazovat největší hlízy z kategorie původně_elita do konzumní směsi, tak můžete zkusit vzít jednu_velikou hlízu pocházející z početného hnízda a uložit ji do lísky s elitou. Tu pak v následujícím roce sázíte jako krájenou sadbu. Dílky krájené sadby by měly mít stejnou hmotnost jako vybraná velikost sadbové hlízy (cca 50-80 g). Budete pak mít při sklizni srovnání, jestli se elita nezvrhává a jestli je standard stabilní. Dobré je, aby jste se oddělením a točením "sadbového_desátku" dostali na cca 3-5% z sklizně. Sázet větší hlízy a prosázet 5-10% sklizně je opravdu zbytečné a nepřináší žádné zdravotní benefity. Druhý extrém = sázení příliš drobné sadby nebo příliš drobných výkrojků nepřináší také žádoucí efekt. S drobnou sadbou máte tendenci sázet hustěji než doporučuje šlechtitel (zpravidla 3-4 rostliny do bm řádku) a tím je pak úroda drobnější. Tj. sadbová brambora by měla mít minimálně 40g a maximálně 80g (mediám 50g). Toho jevu, že příliš hustý porost dává drobné brambory v počtu daném odrůdovou vlastností se využívá při pěstování sadby jako hlavního produktu. Pak se sází 5-6 ks/bm a v pytlíku sadbových zemáků máte pak i kusy těžší než 80g, protože je nikdo nepřeřadí do konzumních. Vyřazují se pouze menší a nestandardní..

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 212.34 (?), 13.6.2017 10:02

Ďakujem za Váš obsiahly príspevok, dal mi novú inšpiráciu pre pokusy :-). Mal by som ale takú až laickú otázku - je minimálna hmotnosť sadby skutočne až tak dôležitá? Totiž keď zberám úrodu z mojich skorých zemiakov, tak 9 z 10 sadbových hľúz sú ako nové, rozoznám ich od nových len tým že sú trochu tmavšie. Čo by znamenalo že rastlina z nich čerpala len málo energie, možno v úplne prvých fázach rastu. Rastliny ktoré mi narástli z mini zemiačikov (cca 4g) sa mi zdajú veľkosťou porovnateľné s tými z cca 40g sadby. (bohužiaľ tie mini boli predpestované v skleníku a v marci som skoro všetky ako 20 cm vysoké vysadil vonku. Neskoré mrazy ich silne poškodili a dlho sa spamätávali. Len 5 ks som nechal v skleníku a tie dorástli ako som vyššie uviedol do podľa mňa štandardnej veľkosti danej odrody. Tie vonku majú teraz 2/3 veľkosť tých neskôr vysadených mrazom nepoškodených z väčšej sadby). Ďakujem MichalU

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.63 (?), 13.6.2017 23:49

Moje zkušenost je, že zmenšování sadbových hlíz pod 15 gramů již má vliv na velikost a počet hlíz v jednotlivých hnízdech. Na druhou stranu zvětšování velikosti hlíz nad 50 g nepřináší efekt ve formě větší úrody jak co do počtu hlíz tak do jejich velikosti. Zpravidla u těch hlíz nad 50 g dochází k efektu nalezení sadbové hlízy při sklizni (jako bazální spony na stoncích). Proto pro hlízy nad 100 g (tj pod 10 ks do kg) se dříve v maloprodukci používala tzv krájená sadba.

Jinak ale pro případ absolutní šetřivosti je možné sazenice předpěstovat z klíčů vznikajících jako odpad při odkličování hlíz v lednu. Je-li klíček delší než 25 mm a tlustší než 3 mm, pak má sám o sobě dost zásobních látek, aby se dělivý meristém udržel a zesílil z výživy získané vlasovými kořínky. Tj, když jako rajčata v kelímcích předpěstujete napikýrované klíče. Pak se pro správné zapojení porostu sází cca 2-3 klíče do jednoho sadbovače a 2-3 sadbovače do hnízda odpovídajícího jedné bramboře. Hnízda mají mít standardní rozteč "tři do metru hrůbku". Pokud nasázíte hustěji, budou sklizené hlízy drobné. V případě řidší výsadby bude porost nezapojený a tudíž se bude zaplevelovat (sníží se výnos i co do počtu hlíz).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.63 (?), 14.6.2017 0:19 Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika