Jak zničit dřepčíky rodu Epitrix na bramborách a rajčatech

host - 181.108 (?) 
19.5.2013 22:41, zobrazeno: 7499x

Nikdy jsem neviděla dřepčíky na bramborách, rajčatech, paprikách. Dnes jsem objevila na listech rajčat a následně i na bramborách listy, které jsou jak řešeto, jedna malá dírka vedle druhé. Máte někdo radu jak proti nim postupovat, obávám se, aby mi nezničily celou sadbu.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 182.242 (?), 20.5.2013 0:17

Dobrý večer. K ošetření proti dřepčíkům v polních plodinách např. v řepce používáme insekticidní přípravek Nurelle D. Jedná se o dotykový, požerový a dýchací jed. Je to kombinace pyrethroidu a organofosfátu (cypermethrin a chlorpyrifos). Výhodou tohoto přípravku jsou dvě odlišně působící látky. Nezabere-li jedna, zabere druhá. Dále mám vyzkoušený přípravek Karate Zeon. Jde o pyrethroid. Neuvádím zde přípravky na ochranu rostlin k teré jsou určeny pro profesionální použití, jaké běžně v drogerii, nebo květinářství nekoupíte. Např. Fury, Cydia,a spousta dalších. Roman-Lesnictví

host - 181.108 (?), 20.5.2013 20:14

Děkuji za odpověď, jsou tyto insekticidy nebezpečné pro kočky, které chodí volně po zahradě?

host - 182.242 (?), 21.5.2013 1:32

Ano, přípravky jsou pro teplokrevné živočichy mírně toxické. Obzvlášť bohužel kočka je nejcitlivější. Pokud Váš kočičí miláček nepřijde do přímého styku s pesticidem, např. olizováním a okusováním ošetřených rostlin, nedělal bych si starosti o její zdraví, nebo život. Některé přípravky působí repelentně vůči teplokrevním živočichům. Ve Vašem případě bych se ničeho nebál. Bohužel, ani u nás doma se ochrana rostlin neobejde bez chemie a nikdy se nám kočka ani pes neotrávili. Navíc máme malého synka, kde je obezřetnost na místě.smiley Roman

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika